Ruusukistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruusukistus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Päivännoutokasvit Cistaceae
Suku: Kistukset Cistus
Laji: albidus
Kaksiosainen nimi

Cistus albidus
L.

Katso myös

  Ruusukistus Wikispeciesissä
  Ruusukistus Commonsissa

Ruusukistus (Cistus albidus) on päivännoutokasvien (Cistaceae) heimoon, kistusten (Cistus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensas, joka voi kasvaa korkeimmillaan 1,8 metriä korkeaksi.

Ruusukistusta käytetään koristekasvina sekä perinteisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Ruusukistuksen lehdistä voi myös valmistaa yrttiteetä tai niitä voi käyttää mausteena maustemeiramin (Origanum majorana) tapaan.

Monet kistuslajit risteytyvät keskenään ja ruusukistus risteytyy usein helposti poimukistuksen (Cistus crispus) kanssa niiden kasvaessa lähellä toisiaan.

Taksonomia ja fylogenia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl von Linné kuvasi ruusukistuksen ensimmäisen kerran vuonna 1753 teoksessa Species Plantarum[1]. Vuonna 2011 tehdyssä molekyylifylogeneettisessä tutkimuksessa ruusukistus luokiteltiin Cistus creticuksen sisarkasviksi, jota esiintyy suurelta osin itäisellä Välimerellä, ja näiden kahden lajin levinneisyydessä on vain vähän päällekkäisyyttä. Ne pystyvät risteytymään tuottaen lisääntymiskykyisen risteymän: C. × canescens. Molempien lajien sisarryhmä on C. heterophyllus.[2]

Ruusukistuksen lehdet ovat muodoltaan pitkulaisia tai soikeita, yleensä 2–5 cm pitkiä ja 0,5–2 cm leveitä. Niissä on kolme näkyvää suonta ja ne ovat peittyneet tiheästi lyhyillä karvoilla, mikä aiheuttaa niiden harmahtavan valkoisen ulkonäön. Kukat on järjestäytyneet yhdestä seitsemään yksittäisen kukan viuhkoon. Kukista kukin on halkaisijaltaan 4–6 cm ja niissä on viisi väritykseltään violetista vaaleanpunaiseen olevaa terälehteä ja viisi verholehteä.[3]

Ruusukistus kasvaa luonnossa nahkealehtisen kasvillisuuden alueella kalkkikivipitoisilla kallioilla ja kivikoissa sekä avoimissa havupuumetsiköissä. Lajia tavataan luonnossa Välimeren ympäristössä Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa, Marokossa ja Algeriassa.

  1. International Plant Names Index (IPNI): Species Plantarum www.ipni.org. Viitattu 2.2.2022.
  2. Laure Civeyrel, Julie Leclercq, Jean-Pierre Demoly, Yannick Agnan, Nicolas Quèbre & Céline Pélissier: Molecular systematics, character evolution, and pollen morphology of Cistus and Halimium (Cistaceae). Plant Systematics and Evolution, 1.8.2011, 295. vsk, nro 1, s. 23–54. doi:10.1007/s00606-011-0458-7. ISSN 1615-6110. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  3. Cistus Albidus – Grey-leaved Cistus www.first-nature.com. Viitattu 2.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]