Ruusuke (palkinto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruusuke on palkintoesine, jota käytetään eläinnäyttelyissä ja -kilpailuissa, joissa palkittavia on paljon. Usein ruusukkeen väri kertoo sen merkityksestä tai sijoituksesta kilpailussa.

Ruusukkeen lisäksi annetaan usein pokaali kilpailun pääluokkien voittajille tai näyttelyiden parhaille yksilöille.

Koiranäyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiranäyttelyissä rotunsa paras (ROP) saa kelta-punaisen ruusukkeen ja vastakkaisen sukupuolen paras (VSP) valko-vihreän ruusukkeen. Sertifikaatti (SERT) on väriltään sini-valkoinen, vara-sertifikaatti vaaleansininen, kansainvälinen sertifikaatti (CACIB) väriltään valkoinen ja vara-CACIB oranssi tai oranssi-valkoinen. Lisäksi sijoituksista kertovat värit punainen (1. sija), sininen (2. sija), keltainen (3. sija) ja vihreä (4. sija). Suomen muotovalio (FI MVA) -ruusuke on väriltään puna-vihreä. Myös muissa koirakilpailuissa käytetään ruusukkeita. Esimerkiksi TOKO:ssa ruusukkeen värit ovat musta, keltainen ja punainen.

Hevosnäyttelyt ja -kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen laatupalkinnon sinivalkoinen ruusuke, luokkavoittajan kultapunainen ruusuke ja rodun parhaan tamman punavaaleanpunainen ruusuke.

Hevoskilpailuissa ja -näyttelyissä luokkavoittajalle annetaan Suomessa sinivalkoinen ruusuke, toiseksi tulleelle sininen, kolmannelle valkoinen, neljännelle punainen, viidennelle keltainen ja kuudennelle sekä muille sijoittuneille vihreä. Näyttelyissä jaetaan lisäksi erivärisiä ruusukkeita kategoriavoittajille, esimerkiksi parhaalle varsalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]