Ruth Benedict

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruth Benedict
Ruth Benedict vuonna 1937.
Ruth Benedict vuonna 1937.
Henkilötiedot
Syntynyt5. kesäkuuta 1887
New York, New York, Yhdysvallat
Kuollut17. syyskuuta 1948 (61 vuotta)
New York, New York, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Franz Boas
Oppilaat Frederica de Laguna
Tutkimusalue Kulttuuriantropologia ja kansainpsykologia

Ruth Benedict (oik. Ruth Fulton; 5. kesäkuuta 188717. syyskuuta 1948) oli yhdysvaltalainen antropologi. Hän oli merkittävä sosiaaliantropologian pioneeri ja feministinen pioneeri yhteiskuntatieteissä.

Benedict syntyi New Yorkissa ja valmistui Vassar Collegesta vuonna 1909. Vuonna 1919 hän meni opiskelemaan Columbian yliopistoon, jossa hän opiskeli Franz Boasin oppilaana, ja valmistui filosofian tohtoriksi vuonna 1923. Margaret Mead, jonka kanssa Benedictillä epäillään olleen romanttinen suhde,[1] ja Marvin Opler opiskelivat samassa paikassa ja samaan aikaan Benedictin kanssa.

Benedictin opettajaa ja mentoria Franz Boasia on kutsuttu yhdysvaltalaisen antropologian isäksi, ja hänen opetuksensa ja näkökulmansa ovat selvästi nähtävissä Benedictin töissä. Boasin kiihkeä egalitarismi vaikutti Benedictiin, joka jatkoi sitä tutkimuksissaan ja kirjoituksissaan.

Benedictin keskeiset teokset Kulttuurin muodot sekä Krysanteemi ja miekka ovat menestyksekkäimpiä ja myydyimpiä antropologian kirjoja. Ne levittivät käsitystä, jonka mukaan kulttuurin merkitys persoonallisuuden kehittymiseen on suuri.

Benedict oli rasismin ja uskonnollisen kiihkoilun suorapuheinen vastustaja. Suvaitsevaisuus korostui kaikessa hänen työssään. Benedict oli kiinnostunut dynamiikasta yksilön ja yhteiskunnan välillä, persoonallisuuden kehittymisestä ja kulttuurin tavoista määrittää persoonallisuutta.

Teos: Kulttuurin muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth Benedictin teos Kulttuurin muodot on yksi myydyimpiä ja merkittävimpiä antropologian teoksia. Teos tiivistää kirjoittajan käsitykset kulttuurista perinpohjaisesti ja teoreettisesti. Benedict uskoi opettajansa Franz Boasin tavoin kulttuurin olevan ihmisten valinnan tulos. Kirja koostuu seuraavalla tavalla: Ensimmäiset kappaleet selittävät ”kulttuuristen muotojen teorian” huolellisesti. Kolme etnografista kappaletta kuvaavat Zuni-, Dobu- ja Kwakiutl-intiaanien yhteisöjä selvittäen eri yhteisöjen ”kansanluonnetta”.

Benedictin mukaan kulttuurit rakentuvat sen mukaan, mitä ihmisyhteisöt kulttuurilaitoksissaan arvostavat ja millaisia sosiaalisia merkityksiä asioille annetaan: nuoruuden korostus, puberteetti, sota, avioliitto, taide. Muut kulttuurin osat muotoutuvat palvelemaan tätä tiettyä ja tietyllä tavalla arvossa pidettyä asiaa. Kulttuurin muotojen tuntemus on sosiaaliselle ajattelulle välttämätöntä ja ajattelu muotoutuu kulttuurin eri muotojen toteutuessa. Benedictin teoreettinen lähestymistapa on kulttuurisissa teorioissa ja vertailuissa. Benedict teki itse kenttätöitä ja Kulttuurin muodot - teoksessa olevat etnografiset esimerkit ovat myös hänen kenttätyötään. Pääpaino ei antropologille epätyypilliseen tapaan ole kuitenkaan etnografioissa ja vertailussa, vaan kulttuurisissa teorioissa. Benedict tutki pienimuotoisia yhteisöjä ja laajensi ymmärrystä suurempien yhteiskuntien ongelmiin soveltaen tutkimustuloksia siellä. Benedictin mukaan ihmiset sitoo yhteen kulttuuri: Yhteiset ideat, tavat, käytänteet ja standardit. Edellä mainittujen tutkiminen on hänen mukaan tie kulttuurin ymmärtämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Modell, Judith Schachter: Ruth Benedict: Patterns of a Life, s. 145–157. Philadelphia, PA: University of Pennsylvania Press, 1983. 0812278747. Teoksen verkkoversio (viitattu 12.1.2009). (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)