Rusoneillia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rusoneillia
Kukinto ja lehtiä
Kukinto ja lehtiä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Neilliat Neillia
Laji: sinensis
Kaksiosainen nimi

Neillia sinensis
Oliv.

Katso myös

  Rusoneillia Wikispeciesissä
  Rusoneillia Commonsissa

Rusoneillia[1] eli neillia[2] (Neillia sinensis) on ruusukasvien heimoon kuuluva kasvilaji, joka on kotoisin Kiinasta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neillia on 1-4 metrin korkuiseksi kasvava pensas, jolla on punaruskeat, kaljut ja pyöreät versot. Silmut ovat punaruskeita, munanmuotoisia ja tylppäkärkisiä; silmun reunassa on 3-4 hieman karvaista silmusuomua. Lehdillä on 7-15 millimetriä pitkä, hieman karvainen tai lähes kalju varsi. Korvakkeet ovat suippoja tai munanmuotoisia, teräviä tai kapenevia ja kokoreunaisia. Lehtilapa on yksinkertainen, 5-11 senttimetriä pitkä ja 3-6 senttimetriä leveä, munanmuotoinen, epäsäännöllisesti lohkoinen ja pitkästi terävä; pohja on pyöristetty tai munanmuotinen, reuna sahalaitainen. Lehden molemmat puolet ovat kaljuja, alapinnalla lehtisuonien kohdalla voi kuitenkin olla hieman karvoja.

Neillia kukkii toukokuusta kesäkuuhun. Lukuisat kukat ovat järjestäytyneet 4-9 senttimetrin pituisiin kaljuvartisiin terttuihin. Yksittäisen kukan halkaisija on 6-8 millimetriä; kalju kukkavarsi on 1-10 millimetrin pituinen. Kukkapohjus on lieriömäinen, 7-12 millimetrin pituinen ja molemmin puolin kalju tai rauhasmainen. Huomattavasti verhiöputkea lyhyemmät verholehdet ovat 3-4 millimetriä pitkiä, kolmiomaisia, kaljuja, kokoreunaisia terävällä tai hieman kapenevalla kärjellä. Noin 3 millimetrin pituiset terälehdet ovat vaaleanpunaisia ja soikeita. Jokaisessa kukassa on 10-15 eripituista hedettä. Neljästä viiteen siemenaihetta sisältävä sikiäin on pitkästi munanmuotoinen, kärjestään karvainen. Elo-syyskuussa kypsyvä hedelmä on pitkästi soikea tuppilo, joka sisältää muutamia munanmuotoisia siemeniä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin luonnollinen levinneisyysalue on leudolla ilmastovyöhykkeellä Kiinan Gansun, Guangdongin, Guangxin, Guizhoun, Henanin, Hubein, Hunanin, Jiangxin, Shaanxin, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa. Se kasvaa sekametsissä, niityillä ja joenrannoilla 1000-2500 metrin korkeudella kuivahkossa-tuoreessa, heikosti happamassa-voimakasemäksisessä, hiekkaisessa, rakeisessa tai savisessa, ravinnepitoisessa maassa aurinkoisilla kasvupaikoilla. Laji pitää lämmöstä, mutta kestää myös pakkasta.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neillia kuuluu ruusukasvien heimoon, Spiraeoideae-alaheimoon, Neillieae-tribukseen ja neillioiden sukuun. Lajin kuvaili ensimmäisenä Daniel Oliver vuonna 1886.

Lajista tunnetaan kolme muunnosta:

  • Neillia sinensis var. caudata Rehder: Lehtilavassa on jakautunut reuna ja lehden kärki on terävähkö. Kukkavarsi 2-3 millimetriä, ulkopinnalta rauhasmainen kukkapohjus noin 8 millimetriä. Terälehdet ovat myös teräväkärkisiä. Muunnosta esiintyy Yunnanin kaakkoisosissa 2000-2100 metrin korkeudella.
  • Neillia sinensis var. duclouxii (Cardot ex J. E. Vidal) T. T. Yü: Lehtilapa tylppä- tai terävälohkoinen. Kukkavarsi 1-2 millimetriä, kukkapohjus 7-8 millimetriä, ulkopinnalta rauhasmainen. Terälehdet ovat teräviä. Muunnosta esiintyy Koillis-Yunnanissa noin 2000 metrin korkeudella.
  • Neillia sinensis var. sinensis: Kukkavarsi 3-10 millimetriä, kukkapohjus 10-12 millimetriä, ulkopinnalta kalju. Levinnein muunnos esiintyen Kiinan Gansun, Guangdongin, Guangxin, Guizhoun, Henanin, Hubein, Hunanin, Jiangxin, Shaanxin, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa 1000-2500 metrin korkeudessa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neilliaa käytetään joskus koristekasvina kauniiden kukkiensa vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rusoneillia – Neillia sinensis laji.fi. Viitattu 15.12.2020.
  2. Neillia sinensis Oliv. Finto: Kassu. Viitattu 15.12.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Blasse Traubenspiere