Ruslan Tšagajev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruslan Tšagajev
Maailman raskaansarjan maailmanmestari
RuslanChagaev.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Ruslan Šamilovitš Tšagajev / Ruslan Şamil uğlı Çağaev
Syntynyt 19. lokakuuta 1978
Andižan, Uzbekistanin SNT
Kansalaisuus  Uzbekistan
Nyrkkeilijä
Lempinimi Valkoinen Tyson
Pituus 185 cm
Paino 102 kg
Painoluokka raskassarja
Kätisyys vasenkätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 38
Voitot 34
– tyrmäysvoitot 21
Tappiot 3
Ratkaisemattomat 1
Aiheesta muualla
www.ruslanchagaev.de

Ruslan Šamilovitš Tšagajev, tataarien kielellä Ruslan Şamil uğlı Çağaev (s. 19. lokakuuta 1978 Andižan), on uzbekistanilainen ammattilaisnyrkkeilijä ja WBA-liiton raskaan sarjan entinen maailmanmestari. Amatöörinä hän voitti Aasian- ja maailmanmestaruuden. Tšagajev on saanut medialta lempinimen Valkoinen Tyson.

Amatööriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitalit
Maa:  Uzbekistan
Miesten nyrkkeily
Nyrkkeilyn MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Belfast 2001 91 kg

Amatöörinä Tšagajev otteli 85 ottelua, joista hän saavutti 82 voittoa. Ensimmäisen kerran hän saavutti kansainvälistä menestystä vuonna 1995 voitettuaan Taškentissa Aasian mestaruuden raskaassa sarjassa. Seuraavana vuonna nuorten MM-kisoissa Havannassa hän saavutti pronssia, mutta Atlantan olympialaisissa hänen tiensä katkesi jo ensimmäiseen otteluun, jossa vastassa oli Luani Krasniqi. 1997 Budapestin MM-kisoissa hän eteni loppuotteluun, jossa voitti kuubalaisen Félix Savónin. Myöhemmin kävi ilmi, että hän oli otellut tätä ennen ammattilaisotteluita, ja mestaruus mitätöitiin ja Tšagajev sai myös kahden vuoden kilpailukiellon ammattilaiskehiin.

Palattuaan kehään 1998 hän voitti kultaa Aasian kisoissa Bangkokissa, ja helmikuussa 1999 kohtasi Plovdivissa amatööriturnauksen loppuottelussa jälleen Savónin, joka myös tällä kertaa joutui nöyrtymään tappioon. Miehet kohtasivat vielä kolmannen kerran Houstonin MM-kisoissa 1999, missä Savón vei puolivälierässä voiton pistein 9–1. Sydneyn olympialaisissa 2000 Tšagajevin taival katkesi myös puolivälieriin, missä hän hävisi georgialaiselle Vladimer Tšanturialle. Seuraavana vuonna Belfastin MM-kisoissa Tšagajev saavutti kultaa superraskaassa sarjassa voitettuaan loppuottelussa ukrainalaisen Oleksi Mazikinin.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisen ammattilaisuransa Tšagajev aloitti vuonna 2001 Yhdysvalloissa, ja vuonna 2003 siirtyi hampurilaisen Universum-tallin riveihin. Ammattilaisena Tšagajev teki vakuuttavaa jälkeä tyrmäten suurimman osan vastustajistaan jo ottelun alkuvaiheissa. Ensimmäinen ottelu, jota ei tuomittu hänen voitokseen, oli lokakuussa 2002 käyty ratkaisemattomaksi tuomittu keskeytetty kamppailu haavansa päähän saanutta Rob Callowayta vastaan. Kahdennessakymmenennessä ammattilaisottelusaan hän voitti WBO- ja WBA-liittojen intercontinental-tittelin ukrainalaiselta Volodymyr Virtšisiltä, ja puolusti titteliään Michael Sprottia vastaan.

18. marraskuuta 2006 Tšagajev voitti John Ruizin, minkä johdosta hän pääsi haastamaan hallitsevan WBA:n maailmanmestarin Nikolai Valujevin. Ottelu käytiin Stuttgartissa 14. huhtikuuta, ja tuomittiin lopulta Tšagajevin voitoksi tuomariäänin 2–1. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Valujev hävisi ammattilaisurallaan.[1]

Tšagajev puolusti WBA-liiton vyötään englantilaista Matt Skeltonia vastaan 19. tammikuuta 2008. Tämän jälkeen hänen oli tarkoitus puolustaa vyötään Valujevia toukokuussa 2008, mutta hän joutui perumaan ottelun virusinfektion vuoksi.[2] Heinäkuussa 2008 Tšagajev joutui perumaan Valujevia vastaan käytävän ottelun akillisjänteensä katkettua.[2] Tšagajev palasi kehään yli vuoden kestäneeltä ottelutauolta 7. helmikuuta 2009, jolloin hän voitti kuudennessa erässä Carl Davis Drumondin.

Tšagajevin piti otella 30. toukokuuta 2009 Suomessa järjestetyssä Revenge of the Giant -ottelutapahtumassa. Ottelu peruuntui Tšagajevin B-hepatiitin vuoksi.[3] Ottelutapahtuman perumisen jälkeen nyrkkeilytallit Sauderland ja Universum ajautuivat erimielisyyksiin keskenään.[4] Don King on vaatinut WBA-liittoa poistamaan Tšagajevilta oikeudet WBA-liiton mestaruusvyöhön. Tšagajev on todennut että hän aikoo pitää itsensä kunnossa odottaessaan WBA-liiton päätöstä asiasta. Universum-tallin promoottori Klaus-Peter Kohl antoi negatiivista palautetta Valujevista todeten tämän olevan maailman suurin pelkuri.[5]

Menetettyään mahdollisuuden otella Valujevia vastaan Tšagajev otteli raskaansarjan mestari Volodymyr Klytškoa vastaan.[6] Kohtaamisen panoksena piti olla IBF-, WBO-, WBA-, ja IBO-liittojen vyöt.[7] WBA-liitto päätti että Valujev on liiton mestari[8] ja tämän johdosta kamppailussa oteltiin pelkästä IBF:n mestaruudesta.[9] Vedonlyöntikertoimissa 1:5 suhteella altavastaajana[10] ollut Tšagajev hävisi kamppailun luovuttamalla yhdeksännen erän jälkeen.[11]

Tšagajev on kiistänyt hepatiittitartunnan.[12]

Vuonna 2010 Tšagajev kohtasi Kali Meehanin. Kamppailussa haettiin WBA-liiton seuraava haastaja. Tšagajev voitti ottelun kaikin tuomariäänin.

Elokuussa 2011 Tšagajev hävisi pisteillä Aleksandr Povetkinille ja menetti WBA-liiton mestaruuden hänelle.

Vuoden 2014 heinäkuussa Tšagajev palasi WBA liiton mestariksi voittamalla Fres Oquendon tuomareiden enemmistöpäätöksellä 12 eräisen ottelun päätteeksi.[13] Tšagajev puolusti mestaruutta menestyksekkäästi Francesco Pianetaa vastaan mutta menetti toisessa puolustusottelussa mestaruuden Lucas Brownelle teknisellä tyrmäyksellä ottelun kymmenennessä erässä. Tšagajev johti kamppailua kaikin tuomariäänin ja käytti Brownea kanveesissa kamppailun kuudennessa erässä mutta kärsi tyrmäystappion kymmenennessä erässä käytyään kymmenennen erän aikana kanveesissa.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]