Ruskohukankorento

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruskohukankorento
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Suomessa:

Elinvoimainen [2]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Sudenkorennot Odonata
Alalahko: Aitosudenkorennot Anisoptera
Heimo: Varsinaiset sudenkorennot Libelludiae
Suku: Hukankorennot Libellula
Laji: quadrimaculata
Kaksiosainen nimi

Libellula quadrimaculata
Linnaeus, 1758

Katso myös

  Ruskohukankorento Wikispeciesissä
  Ruskohukankorento Commonsissa

Ruskohukankorento (Libellula quadrimaculata) on yksi Suomen ja koko Euroopan yleisimmistä sudenkorennoista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskohukankorento on keskikokoinen (40–50 mm) erilaissiipisiin kuuluva hukankorento. Sen takaruumis on leventynyt ja kolmiomaisesti kärkeään kohti kapeneva. Väritys vaihtelee koiraan tummaruskeasta naaraan kellanruskeaan ja nuorten oranssinruskeaan. Takaruumiin sivuilla on keltaiset läiskät ja takaruumiin kärki on muuta osaa tummempi, lähes musta. Ruskohukankorennon takasiipien tyvellä sijaitsevat mustat kolmiokuviot sekä siipisolmuissa (nodus) ja siipien kärjessä sijaitsevat mustat kuvioinnit. Vähälukuisen praenubila -muodon siipien kärjissä ja siipisolmuissa on paljon mustaa. Lajin ruumis on karvainen ja jalat mustat.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji elää lähes kaikenlaisissa seisovissa ja hitaasti virtaavissa vesissä. Se on yleinen esimerkiksi rehevillä järvillä, suolammilla ja lammikoilla.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskohukankorennon lentoaika on touko-elokuu ja sen päälentokausi on kesä-heinäkuu. Laji on Suomessa erittäin yleinen lähes koko maassa eteläisestä Lapista etelärannikolle asti. Se on myös yksi kesän ensimmäisiä sudenkorentoja. Laji voi myös vaeltaa. Aikaisemmin tunnettiin massiivisia muuttoja joissa sadattuhannet ruskohukankorennot saattoivat muuttaa samaa reittiä pitkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dow, R.A.: Libellula quadrimaculata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)
  2. Sami Karjalainen, Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen: Ruskohukankorento – Libellula quadrimaculata Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]