Ruskeahiuksisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähikuva ruskeista hiuksista
Nainen, jolla on ruskeat hiukset

Ruskeahiuksisuus tarkoittaa ruskeaa hiustensävyä, joka voi vaihdella vaaleasta ruskeasta lähes mustaan. Ruskeat hiukset saavat värinsä suuremmasta melaniinipitoisuudesta verrattuna vaaleisiin tai punaisiin hiuksiin. Suurin melaniinipitoisuus on mustissa hiuksissa. Ruskeat hiukset ovat tavallisia indoeurooppalaisilla ja euraasialaisilla, etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Brunetti-sanan alkuperä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskeahiuksisista käytetään myös nimitystä "brunetti".[1] Brunetti tarkoittaa sananmukaisesti "pientä ruskeahiuksista tyttöä" tai "nuorta ruskeahiuksista naista", mutta nykykielessä sitä käytetään kenestä tahansa ruskeahiuksista ihmisestä. Yleensä sitä käytetään kuitenkin vain naispuolisista henkilöistä. Brunetti tulee alun perin indoeurooppalaisen kantakielen sanajuuresta bhrun, joka tarkoittaa ruskeaa.

Ruskeahiuksisten biokemia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eumaliini (toinen melaniinin päätyypeistä) antaa ruskeille hiuksille sen yksilöllisen värin. Ruskeissa hiuksissa on enemmän eumaliinia kuin vaaleissa mutta kuitenkin paljon vähemmän kuin mustissa. Eumaliini jakaantuu kahteen ryhmään, mustaan ja ruskeaan eumaliiniin. Mustaa eumaliinia tavataan eniten Euroopan ulkopuolella ja vanhoilla eurooppalaisilla, kun taas ruskeita usein nuorilla eurooppalaisilla, ja eri väristen ihmisten lapsilla. Mustan eumaliinin vähäinen määrä aiheuttaa hiusten harmautta, kun taas pieni määrä ruskeaa eumaliinia vaaleat hiukset. Ruskeahiuksisilla on usein suhteellisen tuuheat hiukset. Heidän ihonsa erittää usein enemmän UV-säteilyltä suojaavaa melaniinia, ja ruskea sävy liittyy usein tummahkoon ihonväriin. Ruskeita hiuksia tavataan kuitenkin aina vaaleimmista ihon väreistä tummaan ihoon.

Käsitys ruskeahiuksisista naisista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsieurooppalaisessa kulttuurissa brunetteja pidetään stabiileina, vakavina ja sivistyneinä. Eräs brittiläinen teki hiustenvärejä ja niiden viehättävyksiä koskevan testin. 62% testiin osallistuneista miehistä liitti ruskeahiuksisuuteen vakauden ja pätevyyden. 67% miehistä kuvasi brunetteja itsenäisiksi ja omahyväisiksi, ja 87% älykkäiksi. Erään Allure-lehden kyselyn mukaan 76% amerikkalaisista naisista uskoo ensimmäisen naispresidentin olevan ruskeahiuksinen.

  1. brunetti. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.