Ruskea kastike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tumma vehnäjauhosuurus eli roux.

Ruskea kastike on yleensä lihaliemipohjainen, vehnäjauhoilla suurustettu kastike. Klassinen ranskalainen esimerkki on sauce Espagnole ("espanjalainen kastike", joka nimestään huolimatta on ranskalainen[1]) ja sen johdannainen, demi-glace.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehnäjauhot ruskistetaan rasvassa, yleensä voissa tai paistetusta lihasta irronneessa rasvassa. Mitä pitempään niitä ruskistetaan, sen tummempaa valmiista kastikkeesta tulee. Kun haluttu paahtuneisuuden aste on saavutettu, lisätään liemi, ja annetaan kastikkeen kiehua, jopa useita tunteja.[1] Tyypillinen suhde on puoli litraa nestettä puolta desilitraa jauhoja kohti.[2] Joskus kastikkeeseen lisätään tomaattipyrettä tai soijakastiketta tummemman värin ja umamisemman maun saavuttamiseksi.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskeat kastikkeet ovat yleisiä skandinaavisessa ja suomalaisessa keittiössä. Ruskeaa kastiketta, mahdollisesti kermalla jatkettuna, tarjoillaan lihapullien ja paistetun lihan kanssa kanssa, siitä tehdään sipuli- tai jauhelihakastiketta, ja se on tärkeä osa läskisoosia ja nakkikastiketta.[2]

Läskisoosia keitettyjen perunoiden ja etikkapunajuurten kera.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jaakko Rahola: Kastike Raholan syötäviä sanoja. 2012. Viitattu 4.7.2022.
  2. a b Tiina Rantanen: Klassikkoruoka: Ruskea kastike ja sen sovellutukset Kotiliesi. Otavamedia. Viitattu 4.7.2022.