Rurōni Kenshin

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ruroni Kenshin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rurōni Kenshin (jap. るろうに剣心) on Nobuhiro Watsukin luoma fiktiivinen manga-sarja.[1]

Tarina sijoittuu Meiji-kauden alkuun ja kertoo samuraista nimeltä Himura Kenshin (緋村 剣心), joka kaoottisen vallankumouksen (Bakumatsun) aikana tunnettiin pelättynä palkkamurhaajana "Hitokiri Battōsai":na. Sisimmässään Kenshin on kuitenkin rauhaa rakastava mies, ja sodan loputtua hänestä tulee vaeltaja, rurouni, joka etsii keinoa hyvittää menneisyytensä auttamalla ihmisiä.

Manga ilmestyi Shueisha's Weekly Shonen Jump -lehdessä 2. syyskuuta 1994 - 4. marraskuuta 1999 välisenä aikana. Koko sarja on yhteensä 28 kirjan pituinen ja Japanissa sitä oli myyty vuoteen 2007 mennessä yli 47 miljoonaa kappaletta. Englanninkielisissä julkaisuissa saattaa sarjan nimenä olla Rurouni Kenshinin sijasta käännös Wandering Samurai.

Rurouni Kenshinistä on tehty myös 95-jakson pituinen anime-sarja sekä OVA, jotka tunnetaan myös nimellä Samurai X. OVA sisältää kolme osaa. Kaksi ensimmäistä (Trust & Betrayal) kertovat Kenshinin elämästä Hitokirinä ja niissä myös ristin muotoisen arven tarina paljastuu. Kolmas ja viimeinen OVA, Reflection, sijoittuu kuvitteellisiin tapahtumiin viimeisen kirjan jälkeen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa kun nuori nainen Kamiya Kaoru (神谷 薫) luulee Kenshinin olevan murhaaja nimeltä Hitokiri Battousai. Kenshin kuitenkin näyttää hänelle Sakabatōnsa (reverse blade sword, käänteisteräinen miekka) ja Kaoru toteaa ettei Kenshin voi millään olla hänen jahtaamansa murhaaja, koska sakabatōlla ei voi tappaa.

Kenshin pelastaa Kaorun varmalta kuolemalta, kun hän taistelee oikeaa Hitokiriä vastaan, joka väittää harjoittavansa taistelutyyliä nimeltään Kamiya Kasshin Ryū, Kaorun omaa taistelulajia. Myöhemmin selviää, että Battousaiksi itseään kutsunut murhaaja on oikealta nimeltään Hiruma Gohei. Hän ottaa Kaorun panttivangiksi ja lähettää kätyreitään Kenshinin perään, joka lyö heidät kaikki ylivertaisilla miekkailutaidoillaan.

Ennen kuin Kenshin ehtii hajottaa Kaorun kodin lattian Gohein päällä, hän kertoo että Hitokiri Battousain käyttämä tyyli onkin ikivanha Hiten Mitsurugi-Ryū. Nyt kun Kenshinin oikea henkilöllisyys on paljastunut. Hän valmistautuu lähtemään Kaorun luota.

Yllättäen Kaoru pyytääkin häntä jäämään ja toteaa ettei hän välitä ihmisten menneisyydestä.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Himura Kenshin/ 緋村 剣心[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenshin on sarjan päähenkilö, 28-vuotias entinen palkkamurhaaja joka tunnettiin nimellä Hitokiri Battousai. Sarjan alussa Kenshin oli vaeltanut ympäri Japania jo vuosia ja jättänyt taakseen nimen Battousai. Kun Kenshin saapuu Tokioon hän tapaa nuoren naisen nimeltä Kaoru Kamiya, joka kutsuu Kenshinin asumaan kotiinsa, vaikka tietääkin, että Kenshin on Hitokiri Battousai. Tarinan aikana Kenshin luo ystävyyssuhteita niin uusiin tuttavuuksiin kuin vanhoihin vihollisiinkin.

Hitokiri Battousai nimen takia Kenshin joutuu käymään läpi useita taisteluita ihmisiä vastaan jotka haluavat tappaa kuuluisan Battousain. Samalla Kenshin joutuu taistelemaan myös itseään vastaan, eikä päästää itseään muuttumaan takaisin Hitokiri Battousaiksi.

Kamiya Kaoru/ 神谷 薫[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaoru on 17-vuotias Kamiya Kasshin Ryū tyylin harjoittaja. Hän tapaa Kenshinin ensimmäistä kertaa tämän tullessa Tokioon. Hän erehtyy luulemaan Kenshiniä murhaajaksi joka käyttää Kamiya Kasshin Ryū tyyliä. Myöhemmin Kenshinin pelastettua hänet oikean murhaajan kynsistä hänelle selviää, että Kenshin on oikea Hitokiri Battousai. Tästä huolimatta Kaoru pyytää Kenshiniä jäämään asumaan luokseen ja toteaa, ettei välitä ihmisten menneisyydestä. Kaoru on hyväsydäminen mutta myös hyvin kiivasluonteinen. Hän rakastuu Kenshiniin sarjan alussa ja ulkopuoliset myös näkevät sen selvästi, mikä taas johtaa siihen, että Kenshinin viholliset käyttävät Kaorua syöttinä saadakseen Kenshinin päästämään Battousain ulos.

Sagara Sanosuke/ 相楽 左之助[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanosuke kuuluu Sekihoutai-nimiseen valearmejaan. Meiji-hallitus petti Sekihoutain ja teloitti heidät kaikki, mutta Sanosuke pääsi pakoon. Sanosuke alkoi vihata Meiji-hallitusta, sillä he tappoivat hänelle ainoan rakkaan ihmisen, Kapteeni Sagaran. Sanosuken ja Kenshinin ensikohtaaminen on sarjan alussa, jolloin Sanosuke on palkattu tappamaan Battousai.' Kenshinin hyväsydämisyys saa Sanosuken avaamaan silmänsä ja hänestä tulee Kenshinin hyvä ystävä, ja myöhemmin sarjassa he myös taistelevat yhdessä vihollisia vastaan.

Myōjin Yahiko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaorun ja Kenshinin kanssa Kamiya-dojolla asuva entinen taskuvaras, 10-vuotias poika. Alkaa harjoittelemaan Kamiya Kasshin Ryū:n tyyliä Kaorun opastuksella. Yahiko ja Kaoru nahistelevat usein keskenään.

Takani Megumi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Star Online:Nostalgic revisit thestar.com.my. Viitattu 3.8.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rurōni Kenshin.