Ruotsin rannikkotykistö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin rannikkotykistö
Rannikkotykistön vaakuna
Rannikkotykistön vaakuna
Toiminnassa 1. marraskuuta 190130. kesäkuuta 2000
Valtio  Ruotsi
Puolustushaarat Ruotsin merivoimat
Aselajit Rannikkotykistö
Osa joukkoa Ruotsin puolustusvoimat
Koko 5 rykmenttiä
Marssi Dohlin: För kustartilleriet

Ruotsin rannikkotykistö (ruots. Kustaertilleriet, KA) oli Ruotsin merivoimien aselaji. Rannikkotykistö perustettiin merivoimien linnakkeista 1902 ja se kuului koko olemassa olonsa ajan merivoimiin. Vuoden 2000 puolustusselonteko esitti rannikkotykistön lakkauttamista ja se lakkautettiin 30. kesäkuuta 2000. Rannikkopuolustuksesta vastaamaan perustettiin seuraavana päivänä maihinnousujoukot (ruots. Amfibiekåren).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. marraskuuta 1901 perustettiin rannikkotykistö osaksi merivoimia. Ensimmäiset rykmentit perustettiin 1. tammikuuta 1902. Rannikkotykistörykmentti 1 Vaxholmissa miehitti Vaxholmin ja Oskar-Fredriksborgin linnakkeet sekä Fårösundin ja Hörningsholmin vartioasemat. Rannikkotykistörykmentti 2 Karlskronassa ja Göteborgissa miehitti Karlskronan ja Älvsborgin linnakkeet. Aiemmin linnakkeiden (lukuun ottamatta Karlskronaa) varusväkenä olleet maavoimien joukot poistuivat. Karlskronassa varusväkenä oli ollut jo vuodesta 1894 alkaen laivaston henkilöstöä.

Rannikkotykistön tehtäviksi määrättiin maihinnousujen torjunta sekä laivaston tukikohtien suojaaminen. Tehtäviensä vuoksi rannikkotykistöön liitettiin runsaasti keveitä aluksia.

Toisessa maailmansodassa ja sen jälkeen rakennettiin noin 60 rannikkotykistöpatteria pitkin rannikkoa. 1970-luvulla maihinnousun uhka oli suuri ja linnakkeiden ilmatorjuntaa vahvennettiin ja ne varustettiin tutkilla ja uusilla tulenjohtojärjestelmillä, joilla pyrittiin varmistamaan niiden toiminta kaikissa tilanteissa.

1980-luvun lopulla rannikkotykistöön kuului kaikkiaan kuusi rannikkotykistöprikaatia.

Vuoden 2000 puolustusselonteko esitti rannikkotykistön tarpeen olevan ohi. Merivoimien tuli perustaa kaksi laivastotukikohtaa sekä niitä tukeva huolto-organisaatio. Pääosa vanhentuneista tykeistä romutettiin, mutta joitakin säilytettiin kuten Ellenabben Karlskronan edustalla ja Femörefortet Oxelösundin edustalla sekä Landsort.

Maihinnousujoukot perustettiin 1. heinäkuuta 2000, jolloin niihin kuului Vaxholmin maihinnousurykmentti (Amf1), Älvsborgin maihinnousurykmentti (Amf4) sekä maihinnousukoulu (AmfSS).

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Kustartilleriet (Sverige)