Ruotsin Allianssilähetys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin Allianssilähetys
Svenska Alliansmissionen
Suuntautuminen protestantismi
Teologia vapaakirkollisuus
Johtaja Ulf Häggqvist
Toiminta-alue Ruotsi
Perustettu 1919
Seurakuntia 150
Jäseniä 13 700
Kotisivu alliansmissionen.se

Ruotsin Allianssilähetys (ruots. Svenska Alliansmissionen, SAM) on ruotsalainen kristillinen kirkkokunta, johon kuuluu noin 13 700 jäsentä ja 150 seurakuntaa, pääasiassa Etelä-Ruotsin "raamattuvyöhykkeellä". Allianssilähetys syntyi Smoolannissa 1800-luvun puolivälissä osana raittiusliikettä. Ensimmäinen lähetystalo rakennettiin vuonna 1860 Jönköpingiin. Kirkkokunnan lähetysjohtaja on Ulf Häggqvist.[1][2]

Allianssilähetys toimi aluksi herätysliikkeenä luterilaisen kirkon piirissä. Vuonna 1919 muodostettiin kuitenkin itsenäinen kirkkokunta, joka on teologisesti sitoutunut apostoliseen uskontunnustukseen. Kirkkokunnan ekumeeniset yhteydet perustuvat Lausannen julistukseen. Allianssilähetyksellä on oma teologinen koulu Jönköpingissä.[1]

Teologinen näkemys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin Allianssimission teologia on selvästi sidoksissa sen historialliseen perintöön. Ruotsin Allianssimission juuret ovat luterilaisessa valtionkirkossa kirkon sisäisenä lähetysyhdistyksenä, mikä ilmenee muun muassa Allianssimission lapsikastekäytännöstä.

Allianssimission varhaiset juuret, kuten suuri osa muustakin herätysliikkeestä, käyttivät eräänlaista kansalaistottelemattomuutta konventtikieltoa (1726-1856) vastaan, eli kieltoa kokoontua uskonnollisena ryhmänä ilman papin läsnäoloa.

Teologinen vakaumus, joka leimasi SAM:n juuria sekä muita herätysliikkeen osia, oli henkilökohtaisen kääntymyksen ja pyhityksen korostaminen. Saarnaaminen ja julistaminen olivat keskeisessä asemassa, kun ihmiset kokoontuivat koteihin ja lähetystaloihin.

SAM on pitänyt kiinni perinteisestä sovitusopista ja omaksunut yleensä konservatiivisemman raamatullisen näkemyksen.

Ruotsin Allianssimission toimintaan vaikuttivat muut Ruotsin herätysliikkeen osat, ehkä eniten sen jälkeen, kun SAM muuttui kirkon sisäisestä lähetysyhdistyksestä vapaakirkolliseksi yhdistykseksi. Baptistien kaksoisajattelun vaikutus on läsnä SAM:ssa, vaikka sen juuret ovat selvästi luterilaisessa teologisessa näkemyksessä.

Ekumeeninen liike on johtanut SAM:n yhteistyöhön nykyään pääasiassa muiden vapaakirkkojen, kuten evankelisen vapaakirkon (EFK) ja helluntailiikkeen (Pingst FFS) kanssa.

Luultavasti selkein esimerkki yhteistyöstä ja ekumeenisen liikkeen vaikutuksesta, johon Allianssimissio kuuluu, on yhteinen teologian ja johtajuuden koulutusohjelma Academy for Leadership and Theology (ALT).[3]

  1. a b Aalto, Kaj: Ruotsissa herätysliikkeistä tuli kirkkokuntia Kotimaa. 19.6.2016. Viitattu 28.8.2022.
  2. Kontakta oss Svenska Alliansmissionen. Viitattu 28.8.2022.
  3. Akademi för Ledarskap och Teologi web.archive.org. 17.11.2015. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 13.12.2022.