Ruotsalainen juustokakku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsalainen juustokakku
Ostkaka.jpg
Alkuperä
Muita nimiä Ostkaka
Alkuperämaa Ruotsi
Alue tai kunta Småland, Hälsingland
Tiedot
Ruokalaji jälkiruoka
Pääainesosat maito, vehnäjauho, juustonjuoksete

Ruotsalainen juustokakku (ruots. ostkaka) on ruokalaji ja jälkiruoka, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1538. Todennäköisesti se on kuitenkin ollut olemassa jo keskiajalla.[1] Ruotsalainen juustokakku koostuu juustomassasta, joka kypsennetään uunissa. Kakun pääainesosat ovat maito, vehnäjauho ja juustonjuoksete. Ruotsalaista juustokakkua on myös ehdotettu Ruotsin kansallisruoaksi. Vuonna 2004 keskustalainen Margareta Andersson teki asiaa koskevan eduskunta-aloitteen.[2]

Ruotsalainen juustokakku valmistetaan juoksettamalla maito juustonjuoksetteella. Kakusta on olemassa kaksi eri versiota: smålantilainen juustokakku (Småländsk ostkaka) Smålandin maakunnasta sekä hälsinglantilainen juustokakku (Hälsingeostkakan) Hälsinglandin maakunnasta. Näiden kahden kakun välillä on eroa niin maussa, reseptissä, rakenteessa kuin tarjoilussakin, joten niitä ei tule sekoittaa toisiinsa. 

Smålantilainen juustokakku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smålantilainen juustokakku mansikkahillon, kermavaahdon ja jäätelön kera.

Smålantilainen juustokakku (Småländsk ostkaka) sisältää tyypillisesti pääainesosien lisäksi myös makeaa mantelia, karvasmantelia, kananmunaa, kermaa ja hienosokeria. Koostumukseltaan se on rakeisempi kuin hälsinglantilainen juustokakku. 

Smålantilainen juustokakku nautitaan useimmiten viileänä hillon (perinteisesti hapankirsikkahillon)[3] ja kermavaahdon kera, mutta myös maito ja jäätelö sopivat lisukkeiksi. Juustokakku on smålantilaisessa joulupöydässä itsestäänselvyys.

Smålantilaisesta juustokakusta voidaan valmistaa yksinkertaistettu versio sekoittamalla ensin yhteen tuorejuustoa (esimerkiksi raejuustoa), kananmunaa, sokeria, mantelirouhetta sekä kermaa ja kypsentämällä lopuksi sekoitus uunissa.

Historia ja perinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smålandissa järjestettiin ennen vanhaan suuret juhlat usein nyyttikesteinä, joihin jokainen osallistuva perhe toi mukanaan yhden ruokalajin. Oli suuri kunnia tuoda mukanaan juustokakku, sillä se oli osoitus hyvästä yhteiskunnallisesta asemasta ja siitä myös riitti syötävää monelle vieraalle.[3] Tällainen juhla kuvaillaan Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli -teoksessa.

Smålantilaisen perinteen mukaisesti juustokakun syöminen aloitetaan aina keskeltä.[3] Erään teorian mukaan tapa juontaa juurensa entisaikaan, jolloin leipomisessa käytettiin tinapinnoitteista kuparikulhoa. Mikäli tinaan tuli halkeamia, sekoittui juustokakkuun myrkyllistä kuparia. Keskeltä aloittamalla ainakaan hienommat vieraat eivät tulleet syöneeksi niin paljon myrkkyä. Toiset ovat sitä mieltä, että perinne johtuu yksinkertaisesti siitä, että keskeltä kakku on kermaisin. Kuivemmat ja palaneemmat reunapalat säästettiin entisaikaan lapsille ja palvelusväelle.[3]

Hälsinglantilainen juustokakku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hälsinglantilainen juustokakku (Hälsingeostkaka) sisältää ainoastaan, tai lähes ainoastaan, ruotsalaisen juustokakun pääainesosia. Kakusta on kuitenkin olemassa variaatioita, joissa käytetään myös kananmunaa. Resepti vaihtelee hieman maakunnan eri osissa. 

Hälsinglantilaisen juustokakun tulee olla rakenteeltaan sileää ja ”narskuvaa”, kuten halloumi-juusto. Kakku leikataan siivuiksi ja lämmitetään kerman kanssa uunissa tai paistinpannulla. Tämän jälkeen kakku tarjoillaan perinteiden mukaisesti mehukastikkeen tai hillamerjojen sekä kermavaahdon kanssa. Juustokakku kuuluu perinteisesti myös useisiin Hälsinglandissa järjestettäviin tapahtumiin; esimerkiksi juhannus- ja kansanmusiikkijuhlissa tarjotaan usein juustokakkua.

Hälsinglandissa järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut, jossa kilpaillaan parhaan hälsinglantilaisen juustokakun valmistuksessa. Vuonna 2009 kilpailussa oli 15 osallistujaa.[4]

Vuonna 2010 ICA valitsi klassisen hälsinglantilaisen juustokakun modernisoidun version, Hälsinge hambonin, Ruotsin parhaimmaksi uudeksi maakunnan perinneruuaksi. Kyseessä on chilillä ja pinjansiemenillä höystetty wokattu juustokakku. Resepti on julkaistu teoksessa Sveriges nya landskapsrätter.[5]

Vuoden 2015 Matverk -kilpailun Hälsinglandin osakilpailussa voiton veivät hälsinglantilaisella juustokakulla täytetyt suklaakonvehdit, jotka kantavat nimeä Hälsingekulor (suom. "hälsinglantilaiset kuulat”).

Artesaaniruoan ruotsinmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eldrimner järjestää joka vuosi artesaaniruuan ruotsinmestaruuskilpailut (SM i mathantverk), joissa juustokakku on yksi kilpaluokka. Kyseisessä kilpailussa hälsinglantilainen juustokakku ja smålantilainen juustokakku kilpailevat samassa luokassa.[6]

Juustokakun päivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaisen juustokakun päivää (ostkakans dag) on juhlittu marraskuun 14. päivänä vuodesta 2004 alkaen. Perinteen laittoi alulle vuoden 2003 keväällä perustettu yleishyödyllinen yhdistys Ostkakans vänner[7] (suom. "Juustokakun ystävät").

Englanninkielinen käännös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaisen juustokakun ruotsinkielisen nimen ”ostkaka” englanninkielinen vastine on ”curd-cake”, joka tarkoittaa suoraan käännettynä suunnilleen ”rahka-kakkua” tai ”juustomassa-kakkua”. 

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Ostkaka