Rundāles pils

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rundāles pils
Sijainti Pilsrundāle (käännä suomeksi), Latvia
Koordinaatit 56°24′48″N 24°01′29″E / 56.413301°N 24.024835°E / 56.413301; 24.024835
Rakennustyyppi Linna
Tyylisuunta Barokin arkkitehtuuri ja barokki
Suunnittelija Bartolomeo Rastrelli
Valmistumisvuosi
Rakennuttaja Ernst Johann von Biron
Kartta
Rundāles pils
Rundalen linnan sisäänkäynti

Rundāles pils (Rundālen palatsi, latv. Pilsrundāle) on barokkilinna Länsi-Latviassa Bauskan kaupungin lähellä. Sitä sanotaan usein Itämeren Versaillesiksi[1]. Se rakennettiin vuosina 1736–1740 kuurinmaalaisen herttuan ja Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann von Bironin kesäasunnoksi.[2] Bironin perheen käytössä linna oli vuoteen 1795 saakka, jolloin Kuurinmaan herttuakunta liitettiin Venäjän keisarikuntaan.

Linnan suunnitteli Venäjän hallitsijan hoviarkkitehti Bartolomeo Rastrelli, jonka suunnittelutyö oli myös Pietarin Eremitaaši. Rastrelli valvoi Rundālen rakennustöitä vuosina 1736–1740.lähde?

Palatsin interiööri on tyyliltään pääosin rokokoota, ja rakennuksessa on 138 huonetta. Alkuaan tilat oli jaettu erikseen edustustiloina ja erikseen yksityistiloina toimineisiin huoneisiin (itä- ja länsisiipi)[1]. Linna on nykyisin osittain museona, osittain edustustilana. Linnan restaurontityöt aloitettiin vuonna 1972, ja ne jatkuvat edelleen. Jo entistettyjen tilojen lisäksi palatsissa voi tutustua palatsin ja Bironin suvun historiaa esitteleviin näyttelyihin. Myös entistetty barokkipuisto on avoinna vierailijoille.[2]

Itäsiiven Kultaisessa salissa on käytetty kultaisten ornamenttien taustamateriaalina kahta erilaista marmoria. Länsisiivessä näkee herttuan makuuhuoneesta suoraan puistoon. Sekä huoneen että puiston malli on peräisin Versaillesista. Seurueen ajanviettoa varten oli biljardihuone, jossa on myös erilaisia korttipöytiä. Vastaavat herttuattaren yksityishuoneet ovat myös tilavia ja niihin on rakennettu myös salaovia ja käytäviä huomaamatonta liikkumista varten.[1]

Valtaistuinsali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi linnan parhaiten säilyneistä osista on sen valtaistuinsali, jonka koristelu on peräisin vuodelta 1767. Sen kattomaalauksista ovat vastanneet Francesco Martini ja Carlo Zucci. Kattomaalaukset kuvastavat linnan rakennuttajan, herttua Ernst Johann Bironin hyviä ominaisuuksia. Kohokuvat salissa on stuccomestari Johann Michael Graffin käsialaa, ja niiden kultauksen on hoitanut Johann Endress. Salin valtaistuin on aikojen saatossa hävinnyt. Alkuperäinen parkettilattia puolestaan on edelleen paikoillaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Savolainen, Tero H.: Sankarimatkailija Latvian maakunnissa, s. 204–205. Helsinki: Like, 2013. ISBN 978-952-01-0882-3.
  2. a b Zemgale (arkistolinkki) Baltic Cottage Agency. Arkistoitu 24.9.2008. Viitattu 27.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.