Rules of Engagement

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sotalaista. Videopelistä kertoo Rules of Engagement (videopeli).

Rules of engagement (ROE-säännöt, Voimankäytön säännöt, VOKS) ovat säännöstö, jotka määrittävät milloin, missä ja kuinka voimankäyttö on sallittua sotilas- tai poliisioperaatiossa. Säännöt ovat sekä yleisiä että tarkkoja, ja niistä on ollut paljon varitaatioita eri kulttuureissa läpi historian. Säännöt voivat olla julkisia – poikkeustilalakiin kirjoitettuja – mutta kokonaisuudessaan ovat yleensä ainoastaan toimeenpanevan osapuolen tiedossa. Sääntöjen pitäisi sopia yhteen julkisesti hyväksyttyjen poikkeustilalakien kanssa.

Voimankäytön säännöt määrittelevät miten ja missä järjestyksessä yksittäisen taistelijan tai poliisin tulee käyttää voimankäyttövälineitä. Voimankäyttösäännöt ottavat kantaa siihen

  • Milloin voimankäyttö on sallittua
  • Minkälainen voimankäyttö on sallittua
  • Ketä vastaan voimankäyttö on sallittua
  • Missä järjestyksessä voimankäyttövälineitä on käytettävä

Hyvin tiedostetut voimankäyttösäännöt ovat jokaisen poliisi- ja sotilasoperaation kannalta välttämättömiä.

Suomen ensimmäinen oikeustieteellinen tutkimus voimankäyttösäännöistä hyväksyttiin Turun yliopistossa 2.10.2009 (OTL Jouni Lehtimäki).

ROE-virheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisessa operaatiossa ROE:n täytyy tasapainotella kahden päämäärän välillä: operaation onnistumiseksi tulee voida käyttää riittäviä voimakeinoja, mutta liiallista tai tarpeetonta voimankäyttöä tulee välttää. Tämä tasapainottelu luo mahdollisuuden kahdenlaiselle virheelle:

Liian tiukat voimankäytön säännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Liian tiukat ROE-säännöt voivat estää johtajaa johtamasta operaatiota tehokkaasti, tätä kutsutaan luokan I virheeksi. Se on tyypillistä silloin kun poliittiset johtajat määräävät sotilaskomentajien toimintatavoista. Tämä on myös yleinen jännityksen aiheuttaja siviilijohtajien, jotka yrittävät toteuttaa poliittista tai diplomaattista tehtävää ja sotilasjohtajien, jotka yrittävät komentaa joukkojaan mahdollisimman tehokkaasti, välillä. Ruandan kansanmurhaa pidetäänkenen mukaan? esimerkkinä luokan 1 ROE-virheestä, joka ei antanut YK:n rauhanturvaajille tarpeellisia oikeuksia kansanmurhan estämiseksi.

Liian väljät voimankäytön säännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voimankäytön sääntöjen häviäminen voi eskaloittaa kriisiä. Vaikka ROE-sääntöjen unohtaminen on taktisesti tehokasta, se voi mitätöidä poliittiset tavoitteet joiden takia operaatio alun perin aloitettiin. Tätä kutsutaan luokan II "eskaloitumis" -virheeksi.