Ruhtinaskalastaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruhtinaskalastaja
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Säihkylinnut Coraciiformes
Heimo: Kuningaskalastajat Alcedinidae
Suku: Sulttaanikalastajat Pelargopsis
Laji: amauroptera
Kaksiosainen nimi

Pelargopsis amauroptera
(Pearson, 1841)

Katso myös

  Ruhtinaskalastaja Wikispeciesissä
  Ruhtinaskalastaja Commonsissa

Ruhtinaskalastaja (Pelargopsis amauroptera) on kuningaskalastajiin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Kaakkois-Aasian rannikkoalueilta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruhtinaskalastaja on suhteellisen suurikokoinen lintu ja voi kasvaa 35–37 senttimetriä pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Yleisväritykseltään rushtinaskalastaja on kellanoranssi ja ruskea. Linnun pää, rinta ja vatsa ovat väriltään kellanoranssit. Selän ja siipien hyöhenet ovat ruskeat. Linnun yläperä on sinertävän vihreä. Ruhtinaskalastajan nokka on suurikokoinen ja muistuttaa muodoltaan keihäänkärkeä. Väriltään se on punainen ja myös jalat ovat punaiset.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruhtinaskalastajaa tavataan Intiasta Malesiaan ulottuvalta rannikkovyöhykkeeltä. Lajin elinympäristöt ovat rajoittuneet rannikkoalueiden magrovemetsät, mutatasangot ja estuaarit. Toisinaan sitä tavataan jokien varsilla muutamia kilometrejä sisämaahan. Linnun ravintoa ovat kalat ja ravut, joita se pyydystää vedestä. Ruhtinaskalastaja tekee pesänsä rantatörmään kaivamaansa tunneliin. Pesimäkausi on maalis–huhtikuussa.[2][3][4] Vaikka laji onkin suhteellisen yleinen sen katsotaan olevan uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettävä laji. Tämä johtuu siitä, että se on rajoittunut elämään rannikkoalueilla ja magrovemetsiä uhkaa kaataminen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Pelargopsis amauroptera IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  2. a b Woodall, P.F.: Brown-winged Kingfisher (Pelargopsis amauroptera) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  3. a b C. Hilary Fry,Kathie Fry: Kingfishers, Bee-eaters and Rollers, s. 140. A&C Black, 2010. ISBN 9781408134573. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.1.2020). (englanniksi)
  4. a b Craig Robson: Birds of South-East Asia. Bloomsbury Publishing, 2019. ISBN 9781472975911. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.1.2020). (englanniksi)