Rueil-Malmaison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rueil-Malmaison
Rueil-Malmaisonin kaupungintalo.
Rueil-Malmaisonin kaupungintalo.
vaakuna
vaakuna
Rueil-Malmaisonin sijaitsee Pariisin metropolialueella.
Rueil-Malmaisonin sijaitsee Pariisin metropolialueella.

Koordinaatit: 48°52′40″N, 02°10′53″E

Valtio Ranska
Alue Île-de-France
Departementti Hauts-de-Seine
Arrondissementti Nanterre
Hallinto
 – Pormestari Patrick Ollier
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 14,7[1] km²
Väkiluku (2014) 79 204[1]
 – Väestötiheys 5 388[1] as./km²
Postinumero 92500[1]

Rueil-Malmaison [ʁɥɛj malmɛzɔ̃] on Ranskan kunta Hauts-de-Seinen departementissa Pariisin läntisellä esikaupunkivyöhykkeellä, 12,6 kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Vuonna 2014 siellä oli 79 204 asukasta. Sen pinta-ala on 14,7 neliökilometriä.[1]

Rueil-Malmaisonin naapurikunnat ovat Hauts-de-Seinen departementin Nanterre, Suresnes, Saint-Cloud, Vaucresson ja Garches sekä Yvelinesin departementin Celle-Saint-Cloud, Bougival, Croissy-sur-Seine, Le Vésinet ja Chatou.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi oli Rueil vuoteen 1928, jolloin se muutettiin Rueil-Malmaisoniksi tunnetuimman matkailunähtävyyden vuoksi. Malmaisonin linnassa (ransk. Château de Malmaison) asuivat Napoleon Bonaparte (Napoleon I) ja hänen ensimmäinen vaimonsa Joséphine de Beauharnais. Linna on nykyään Napoleon-museona. Joséphine haudattiin Saint-Pierren kirkkoon. Pariskunnan jälki näkyy kaupungissa monessa paikassa, ja kaupunkia leimaa Napoleonin aikainen henki.[2]

Rueilissa sijaitsevat sveitsiläiskaartin kasarmit, jotka on suunnitellut Ludvig XV:n aikaan arkkitehti Axel Guillaumot.lähde?

Nähtävyydet ja puistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin alueella oleva 650 hehtaarin luonnonpuisto tuo kansallispuistoon ja Seinen rannalle matkailijoita. Alueella on kahdeksan puistoa ja puutarhaa. Yksi puistoista on Impressionistien puisto, jossa muun muassa taiteilija Claude Monet inspiroitui maalaamaan.lähde?

kardinaali Richelieun harmaan eminenssin Père Josephin talon ympärillä on hänen mukaansa nimetty puisto Le parc du Père Joseph.[3]

Seinen rannalla on myös palaselvennä Rueil-Malmaisonin historiaa ja nähtävyyksiä. 1800-luvun impressionistit, kuten Monet, Renoir, Turner, Corot, Sisley ja Berthe Morisot maalasivat kaupungissa useita töitään. Seinen rannalla on kahviloita, veneilyä ja pyöräilijöille omat kulkureitit.lähde?

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rueiliin ovat sijoittuneet viime vuosina monet La Défensen alueelta halvempiin tiloihin muuttaneet yritykset, ensimmäisenä niistä Esso. Pääkonttoriaan tai Ranskan-konttoriaan pitävät kunnassa myös muun muassa Schneider Electric, rakennusyhtiö Vinci, lääkeyhtiö AstraZeneca, luottokorttiyhtiö American Express ja kulutustavarajätti Unilever.lähde?

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rueil-Malmaisoniin kulkee RER-junalinja A.

Kuvia Malmaisonin linnasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e France: Hauts-de-Seine Citypopulation.de. Viitattu 27.8.2017. (englanniksi)
  2. Brochures Rueil-Malmaison Rueil-tourisme.com. Viitattu 16.9.2018. (ranskaksi)
  3. Parcs et jardins Rueil-tourisme.com. Viitattu 24.3.2019. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rueil-Malmaison