Rudolf Sykiäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gunnar Rudolf Sykiäinen (26. toukokuuta 1924 Savotta, Inkeri30. joulukuuta 2005 Moskova) oli inkeriläissyntyinen neuvostoliittolainen tiedustelumies, toimittaja, tulkki ja kirjailija.

Inkerissä syntynyt Sykiäinen kävi keskikoulun Petroskoissa ja toimi jatkosodan aikana Puna-armeijan propagandajoukoissa Maaselän kannaksella. Hän kirjoitti lentolehtisiä, kaiutti propagandaa megafonilla rintamalinjan yli ja toimi sotavankien kuulustelijana. Rudolf Sykiäisen isä Juuso Sykiäinen toimi muun muassa Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan ulkoministerinä.

Sykiäinen liittyi Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen sodan aikana 1943. Sodan jälkeen hän pääsi Neuvostoliiton ulkoministeriön diplomaattiakatemiaan ja valmistui sieltä 1946 kansainvälisten suhteiden historioitsijaksi. Hän toimi sitten muun muassa Neuvostoliitossa vierailleiden suomalaisvaltuuskuntien tulkkina sekä oli Stalinin ja Molotovin tulkkina YYA-sopimusneuvotteluissa.

Sykiäinen hankki 1950-luvun puolivälistä lähtien elantonsa freelance-toimittajana, tulkkina ja kääntäjänä. Sykiäinen oli 1960-luvun puolivälistä alkaen myös Neuvostoliitossa käyneiden suomalaisten kulttuurihenkilöiden isäntänä ja hän kirjoitti kolumneja Karjalan Sanomat -lehteen. Hänen on väitetty olleen myös KGB:n palkkalistoilla, minkä Sykiäinen itse kuitenkin kiisti.

Rudolf Sykiäinen kuoli Moskovassa 81-vuotiaana vuonna 2005.

  • Ajan kämmenellä. Karjala-kustantamo, Petroskoi 1981
  • Ystävysten matka ; Elias Lönnrotin matkakumppanin elämäntarina. Kaleva, Oulu 1983
  • Musta Rudolf: Seikkailut bolsevikkien maassa. Tammi 2000
  • Venäläinen sauna, kokenut ja koonnut Rudolf Sykiäinen. Johan Beckman Institute, Helsinki - Pietari 2003