Rudolf Bahro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Bahro
Rudolf Bahro vuonna 1996
Rudolf Bahro vuonna 1996
Henkilötiedot
Syntynyt18. marraskuuta 1935
Bad Flinsberg, Saksa (nyk. Swieradów Zdrój, Puola)
Kuollut5. joulukuuta 1997 (62 vuotta)
Berliini, Saksa
Kansalaisuus saksalainen Saksa
Koulutus ja ura
Instituutti Technische Hochschule Leuna-Merseburg
Tutkimusalue yhteiskuntafilosofia
Bahro Itä-Saksan SED-puolueen puoluekokouksessa 1970-luvulla.
Professorit Rudolf Bahro ja Kurt Biedenkopf pitämässä yhteisluentoa Berliinin Humboldt-yliopistossa 1991.

Rudolf Bahro (1935–1997) oli itäsaksalainen kirjailija, filosofi ja toisinajattelija. Hänen tunnetuin teoksensa Die Alternative (Vaihtoehto) sisälsi voimakasta kritiikkiä sosialismia kohtaan, vaikka siinä ei kapitalismiakaan nähty ratkaisuna yhteiskunnan ongelmiin.[1] Bahron teoksen arvostus on noussut 2000-luvulla, kun siitä on löydetty kestävän kehityksen perusajatuksia.

Bahron kouluvuosina 1950-luvun alkupuolella DDR:n Fürstenbergissä oli jokaisen nuoren kuuluttava kommunistiseen Freie Deutsche Jugend -järjestöön. Niinpä Bahrokin liittyi siihen. Myöhemmin hän itse piti tätä ainoana kertana, kun hän teki jotain vasten tahtoaan. Vuonna 1952 hän anoi jäsenyyttä Saksan Sosialistisessa yhtenäisyyspuolueessa SED:ssä, josta hän myöhemmin sai myös työpaikan.

Bahron pääteos Die Alternative valmistui 1977. Elokuussa 1977 länsisaksalainen lehti Der Spiegel julkaisi siitä katkelmia Bahron haastattelun yhteydessä. Teoksen ja haastattelun sisältämä DDR-kritiikki aiheutti Bahron vangitsemisen ja kahdeksan vuoden vankeustuomion. Tällöin Bahron maine lännessä toisinajattelijana ja mielipidevankina alkoi levitä. Hänet vapautettiin 11. lokakuuta 1979 ja päästettiin länteen viikkoa myöhemmin.

Bahron pääteos sisälsi talouden kasvuajattelun kritiikkiä ja ympäristönsuojelun kehittämisvaatimuksia. Teos korostaa solidaarisuutta ja yksilönvapautta. Niinpä Bahro alkoikin lännessä toimia vihreän puolueen riveissä. Tällöin Bahro hylkäsi aatemaailmastaan marxilaisuuden, ja katsoi, että se on aatteena vanhentunut.

Suomeksi julkaistut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vaihtoehto. Reaalisesti olemassaolevan sosialismin kritiikkiä.. Suomentanut Ilkka Tervonen. Helsinki: Otava, 1979. ISBN 951-1-05094-X.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan suuri Ensyklopedia, 10. osa (Turgenev-Öljytalous), s. 7542, art. Utopia. Otava, 1981. ISBN 951-1-06271-9.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]