Ruby Ferguson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruby Ferguson (o.s. Ashby; 18991966) oli englantilainen kirjailija, joka kirjoitti romaaneja, salapoliisikirjoja ja lastenkirjoja. Ferguson kasvoi North Yorkshiressä ja opiskeli englantia St Hilda's Collegessa Oxfordissa 1919–1922. Hän kirjoitti nimellä R. C. Ashby ennen kuin meni naimisiin Samuel Fergusonin kanssa vuonna 1934.

Laura-kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura-sarjaan kuuluu yhdeksän ponikirjaa, jotka Ruby Ferguson kirjoitti sukulaistytöilleen 1949-1962.

Kirjoissa kerrotaan Laura (englantilaisessa versiossa Jill) Crewe -nimisestä tytöstä, joka asuu Chatton-nimisessä kuvitteellisessa kylässä Englannissa. Lauran isä on kuollut työmatkalla Afrikassa, Lauran äiti joutuu myymään perheen talon Walesissa ja muuttamaan pieneen Pool Cottage -nimiseen mökkiin Chattonin ulkopuolelle.

Kirjat ajoittuvat aikaan heti II maailmansodan jälkeen ja kirjoissa viitataan usein menneeseen sota-aikaan. Kirjojen tapahtuma-aikana Laura on 11-17 -vuotias. Laurasta kehittyy kirjojen aikana eräs Chattonin parhaista nuorista ratsastajista, joka voittaa palkintoja molemmilla poneillaan.

Lauran äiti kirjoittaa ammatikseen herttaisia lastenkirjoja, joiden ylioptimistista ajatusmaailmaa teini-ikäinen tytär ei voi aina ymmärtää. Lauran paras ystävä on toinen ratsastava tyttö nimeltä Ann Derry. Kylässä asuu lisäksi Susan Pyke, rikkaan perheen hemmoteltu tyttö, josta kumpikaan ei pidä. Susanilla on lukuisia kalliita poneja, joita hän ei pysty hallitsemaan. Serkkuaan Ceciliaa ja tämän naisellisia harrastuksia poikamainen ja itsenäinen Laura ei voi sietää.

Kirjat ilmestyivät Suomessa 1960-luvun lopussa. Suluissa on kirjan alkuperäinen nimi ja ilmestymisvuosi Englannissa.

Kirjat tapahtuma- eli kronologisessa järjestyksessä:


Ensimmäisessä Lauran ratsastuskilpailut -kirjassa Laura huomaa läheisen maatilan laitumella laiminlyödyn ja yksinään seisovan mustan ponin. Ponin omistava maanviljelijä tarjoaa ponia Lauralle 12 punnalla (420 nykypuntaa) ja vihjaa että koulutettuna poni voisi olla hyvä estehyppääjä. Lauran äiti saa myytyä kustantajalle ensimmäisen kirjansa 52 punnalla ja rahat poniin järjestyvät. Laura antaa 14 kädenleveyttä korkealle (142 cm) ponille nimeksi Musta Poika. Ratsastuskilpailuissa Laura tapaa entisen hävittäjälentäjä Martin Lowen, joka tarjoaa hänelle opetusta. Pyörätuolista käsin Martin opettaa Lauralle hevosenhoidon ja ratsastuksen alkeet.

Kirjassa Lauran ponitalli Laura joutuu viettämään kesän inhoamansa Cecilia-serkun luona, mutta tutustuu pappilan lapsiin, joilla on taloudellisia murheita poninsa Ballerinan kanssa. Tilanne ratkaistaan aloittamalla vuokratallin pito, joka ei ole ihan sitä, mitä 14-vuotias Laura oli ajatellut.

Kirjassa Lauran kaksi ponia Laura ostaa kirjassa Lauran ponitalli ansaitsemillaan 40 punnalla (1400 nykypuntaa) 14,2 kädenleveyttä korkean (147 cm) raudikko Nopsan (Rapide). Nopsa ja Laura eivät tule toimeen keskenään. Käy ilmi että ponia oli kohdeltu kaltoin edellisen omistajan luona. Laura tekee tallitöitä rouva Darcyn ratsastuskoulussa ja saa palkaksi rehuja poneilleen. Rouva Darcyn yli 500 punnan arvoinen täysiverinen esteratsu Sininen Savu sairastuu. Laura opettaa kapteeni Cholly-Sawcuttin kolme 'toivotonta' tytärtä ratsastamaan ja saa kehuja.

Kirjassa Lauran salainen suojatti salaperäinen Dinah -niminen tyttö tekee tuttavuutta. Rouva Darcy ehdottaa että Laura ratsastaa hänen Sandy Two -nimistä päistärikköään kilpailuissa. Kuuluisa esteratsastaja kapteeni Cholly-Sawcutt lupaa Lauralle töitä tallissaan, heti kun tämä saa koulunsa loppuun.

Kirjassa Lauran ratsastuskerho ongelmia uuden ratsastuskerhon toimintaan tuovat monet henkilöt. Rouva Darcy antaa Lauran ratsastaa Messipoika -nimistä hevostaan helpossa C-esteluokassa, jotta hevonen saa kilpailukokemusta.

Kirjassa Laura vie voiton odottamattomia tilanteita aiheuttavat tuttavaperheen tyttäret Melly ja Lindo Cortman sekä heidän upouusi, kallis poninsa Sininen Varjo.

Kirjassa Laura ja loistoponi rikas ja kyllästynyt Amanda Applewood tarjoaa Lauralle Liinu (Plum) -nimisen huippukalliin mustahopean esteponinsa ratsastettavaksi joukkuekilpailuissa, mutta olosuhteet muodostuvat varsin oudoiksi.

Kirjoissa Laura ja villihevoset 16-vuotiaat Ann Derry ja Laura Crewe ovat jo jättäneet koulun ja hankkivat töitä hevosalalta kouluttamalla villejä New Forest -poneja ja yrittämällä opettaa toivottomat Norrie ja Dorrie ratsastamaan. Kapteeni Cholly-Sawcutt, kuuluisa esteratsastaja, neuvoo yllättäen hevosalalle ryhtymisen sijaan hankkimaan oikeita töitä: käymään sihteerikurssin sekä suorittamaan kieliopintoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauran ratsastuskilpailut, http://www.fidrabooks.co.uk/publishing/chapters/JillsGymkhana.shtml

Lauran ponitalli, http://www.fidrabooks.co.uk/publishing/chapters/StableForJill.shtml

Lauran kaksi ponia, http://www.fidrabooks.co.uk/publishing/chapters/JillHasTwoPonies.shtml

Lauran salainen suojatti, http://www.fidrabooks.co.uk/publishing/chapters/JillEnjoysHerPonies.shtml

Lauran ratsastuskerho, http://www.fidrabooks.co.uk/publishing/chapters/JillRidingClub.shtml