RuPaul’s Drag Race

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huippu- drag queen haussa
RuPaul’s Drag Race
RuPaul's Drag Race Logo.svg
Tyyli Tosi-tv
Kestoaika 42–48 minuuttia
Pääosissa RuPaul Charles
Michelle Visage
Ross Mathews
Carson Kressley
Merle Ginsberg
Santino Rice
Billy Brasfield
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Logo (kaudet 1–8), VH1 (kaudesta 9), TV5 (Suomi), Sub
Esitetty 2.2.2009 –
Tuotantokausia 12 tuotantokautta, 5 All Stars-kautta ja 1 UK-kausi)
Jaksoja 192 (RPDR + RPDR AS)
Tunnuskappale "Drag Race Theme"
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Fenton Bailey
Randy Barbato
Tom Campbell
Steven Corfe
RuPaul Charles
Pamela Post
Mandy Salangsang
Ohjaaja(t) Nick Murray
Säveltäjä(t) RuPaul Charles
Lucian Piane
Tuotantoyhtiö(t) World of Wonder Productions
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

RuPaul's Drag Race (Suomessa esitetty nimellä Huippu- drag queen haussa) on yhdysvaltalainen tv-ohjelma, jota juontaa drag-supertähti RuPaul. Ohjelma on realitykilpailu, jossa etsitään Amerikan seuraavaa drag-supertähteä. Juoni on samankaltainen kun "Huippumalli haussa"- ja “Muodin huipulle”- ohjelmissa. Kolmannesta kaudesta lähtien Michelle Visage on toiminut vakiotuomarina RuPaulin ohella. Ross Mathews ja Carson Kressley liittyivät vakituisiksi tuomaripaneelin jäseniksi kaudella 7.

RuPaul's Drag Racea on tehty 12 kautta. RuPaul's Drag Race All Stars -spin-off-sarjaa on tehty viisi kautta. Keväällä 2020 lähetettiin sarjan kahdestoista kausi ja kesäkuussa 2020 alkaa viides All Stars -kausi. Loppuvuodesta 2019 lähetettiin Rupaul's Drag Race UK. Tämä saa jatkoa joulukuussa 2020, mutta kuvaukset jouduttiin keskeyttämään koronaviruspandemian vuoksi. RuPaul's Drag U -spin-off-sarjaa tehtiin yhteensä kolme kautta.

Drag Race on saanut sisarsarjat Thaimaassa, Kanadassa, sekä Hollannissa, joissa RuPaul ei ole läsnä juontamassa tai tuomaroimassa. Thaimaassa RuPaulin roolin hoitavat 30 vuotta muodissa vaikuttanut Art Arya sekä Thaimaan ensimmäisen drag-kilpailun ikinä, T-Battlen, voittanut Pangina Heals. Kanadassa tuomaripöydän taakse asettuvat Rupaul's Drag Racen 11. tuotantokauden toiseksi sijoittunut Brooke Lynn Hytes, sekä näyttelijä Jeffrey Boyer-Chapman ja muotimalli Stacey McKenzie. Hollannissa juontajana ja päätuomarina toimii TV-persoonallisuus/eläköitynyt drag queen Fred van Leer ja vakiotuomarina muotisuunnittelija/näyttelijä Nikkie Plessen.

Sarja oli Logo TV:n suosituin tv-ohjelma yhdeksänteen kauteen asti, jolloin se siirrettiin VH1-kanavalle.[1] Ohjelmaa lähetetään maailmanlaajuisesti, muun muassa Australiassa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa. Suomessa sarjaa on esitetty kanavilla TV Viisi, sekä Ava. RuPaul voitti vuonna 2016 Emmy-palkinnon Outstanding Host for a Reality or Reality Competition Program -kategoriassa, ja sarja on voittanut Outstanding Reality Program-palkinnon GLAAD Media Awards -gaalassa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma sai vihreän valon toukokuussa 2008, MTV:n lehdistötiedotteen mukaan. Sarja sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2. helmikuuta 2008 Logo-kanavalla.[2] 31. maaliskuuta 2016 LogoTV kertoi jatkavansa sarjaa yhdeksännellä kaudella.[3]

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karsinnasta ilmoitetaan internetissä, missä halukkaat voivat lähettää koe-esiintymisvideon, toivoen pääsemään mukaan ohjelmaan. Kilpailijoiden täytyy olla vähintään 21-vuotiaita kuvausten aikana. He voivat edustaa mitä seksuaalista suuntautumista tahansa, mutta useimmat kilpailijat ovat olleet homomiehiä. Transsukupuoliset naiset saavat myös osallistua, ja ovat yleistyneet kausien edetessä. Sonique, toisen kauden kilpailija, oli kilpailun ensimmäinen avoimesti oleva transsukupuolinen kilpailija, kun hän kertoi Reunion-jaksossa olevansa nainen. Viidennen kauden Monica Beverly Hillz oli ensimmäinen kilpailija joka kertoi olevansa transsukupuolinen kesken kilpailun. Loput transsukupuolisista kilpailijoista ovat aloittaneet sukupuolenkorjausprosessin pudottua kilpailusta. Carmen Carrera, kolmannen kauden kilpailija, kertoi aloittavansa sukupuolenkorjausprosessin ABC:n Primetime: What Would You Do?-ohjelmassa.[4] Neljännen kauden Kenya Michaels kertoi omasta transsukupuolisuudestaan Facebookissa ja Twitterissä.[5]

RuPaul esittää kaksoisroolia sarjassa. ’’USA Todayn’’ Lifeline selittää: Drag queen-RuPaulilla on viimeinen sana tuomaroinnissa ja pudotuksissa, kun taas mies-RuPaul ohjeistaa ja auttaa kilpailijoita jokaisessa haasteessa.[2] RuPaul's Drag Race käyttää progressiivistä pudotusta vähentääkseen drag queenien määrää neljästätoista kilpailijasta kärkikolmikkoon, jotka kilpailevat viimeisessä haasteessa. Jokainen jakso (lukuun ottamatta castingerikoisjaksoa, yhteenvetojaksoa ja jälleentapaamisjaksoa) seuraa samanlaista formaattia sisältäen minihaasteen, päähaasteen, Catwalk-kävelyn (missä kilpailijat kävelevät catwalkilla, usein päähaasteeseen liittyvällä asulla), tuomaroinnin ja kilpailijan pudotuksen. Joissakin jaksoissa on poikkeustapauksissa, mukaan lukien tuplapudotuksia, jaksoja ilman pudotuksia ja kilpailijoiden diskaus.

Minihaasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes jokaisessa jaksossa on minihaaste. Minihaasteessa jokaista kilpailijaa pyydetään suorittamaan jonkinlaisen tehtävän vaihtelevilla säännöillä ja aikarajoituksilla. Jotkut minihaasteet toistetaan kaudesta toiseen, muun muassa valokuvaushaaste ja ”reading”-haaste jossa kilpailijoiden täytyy solvata toista kilpailijaa koomisella tavalla. Minihaasteen voittaja palkitaan jonkinlaisella edulla päähasteessa.

Päähaasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähaasteiden vaatimukset vaihtelevat jokaisessa jaksossa, ja voivat olla yksittäisiä tai joukkuehaasteita. Päähaasteen voittaja saa palkinnon voitostaan. Palkinto on yleensä ollut räätälöity asu, lomamatka, risteily, lahjakortti tai laadukas meikkituote.

Päähaasteen tavoite käsittää teeman ja lopputuloksen. Kilpailijoita pyydetään usein suunnittelemaan ja tekemään asun, joskus käyttäen epätavanomaisia materiaaleja. Muut haasteet keskittyvät kilpailijoiden kykyyn esiintyä kameran edessä, esittää musiikkia tai esiintyä humoristisesti. Jotkut haasteet ovat mukana jokaisella kaudella, kuten esimerkiksi "Snatch Game", jossa kilpailijoiden tulee esiintyä kuvitteellisessa tv-visassa imitoiden jotakuta julkisuuden henkilöä. Toinen haaste, joka on ollut mukana jokaisella kaudella, on kilpailun viimeinen haaste, jossa kärkikolmikon, -nelikon, tai -viisikon tulee esiintyä RuPaulin musiikkivideolla.

Tuomarointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racen päätuomareina ovat toimineet:

 • RuPaul, kaikki kaudet
 • Merle Ginsberg, kaudet 1-2
 • Santino Rice, kaudet 1-6
 • Michelle Visage, kaudet 3-
 • Billy B, kaudet 3-4
 • Ross Mathews, kaudet 7-
 • Carson Kressley, kaudet 7-
 • Todrick Hall, Allstars-kaudet 2 ja 3

Seitsemännestä kaudesta lähtien, Michelle Visage, Ross Mathews ja Carson Kressley ovat RuPaulin rinnalla päätuomarit. Visage liittyi sarjaan kolmannen kauden alussa, kun taas Mathews ja Kressley aloittivat seitsemännen kauden alussa. Mathews ja Kressley vuorottelevat tuomaripestissään. Aikaisemmin päätuomareina ovat toimineet Merle Ginsberg, Santino Rice ja Billy B.

Ennen finaalijaksoa jossa esiintyvät pelkästään päätuomarit, kaksi vierastuomaria liittyvät tuomaristoon jokaisessa jaksossa. Vierastuomareina ovat olleet muun muassa Paula Abdul, Pamela Anderson, Eve, Ariana Grande, Neil Patrick Harris, Kathy Griffin, Khloé Kardashian, La Toya Jackson, Adam Lambert, Demi Lovato, Dita von Teese, Rose McGowan, Olivia Newton-John, Rebecca Romijn, Sharon Osbourne, Beth Ditto, John Waters ja Michelle Williams.

Tuomarit antavat mielipiteensä kilpailijan esiintymisestä päähaasteessa, ja päälavalla ennen kuin RuPaul päättää kuka on haasteen voittaja, ja ketkä kaksi ovat pudotusuhan alla. Päivää ennen tuomarointia, kilpailijoille annetaan kappale jonka sanat heidän täytyy opetella ulkoa. Pudotusuhan alla olevat kaksi kilpailijaa joutuvat "huulisynkkaamaan henkiensä edestä" ("lip sync for their lives") kappaleelle joka useimmiten on naisartistilta, viimeisenä yrityksenä tehdä vaikutus RuPauliin. Huulisynkkauksen jälkeen, RuPaul itse päättää kuka saa jatkaa kisassa, ja kuka joutuu jättämään kilpailun. Ne ominaisuudet, joilla kilpailijoiden täytyy olla voidaakseen voittaa kilpailun ovat RuPaulin mukaan karisma, ainutlaatuisuus, rohkeus ja lahjakkuus. ("Charisma, uniqueness, nerve, and talent")[6] Ensimmäisellä All Stars-kaudella sana synergia ("synergy") lisättiin iskulauseeseen joukkueiden vuoksi.

Untucked[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drag Racen ensimmäisellä kaudella näytettiin myös seitsenjaksoinen nettisarja Under the Hood of RuPaul's Drag Race. Logo TV julkaisi Under the Hood-jakson verkossa jokaisen Drag Race-jakson jälkeen. Sarjassa seurattiin kilpailijoiden keskustelua greenroomissa, sillä välin kun tuomarit arvioivat kilpailijoita päälavalla.[7][8] Toisesta kaudesta lähtien vuonna 2010, Logo uudisti Under the Hoodin, lisäsi tuotantobudjettia, siirsi sen internetistä televisioon ja antoi sille uuden nimen, RuPaul's Drag Race: Untucked. Logo lähetti Untucked-jakson jokaisen Drag Race-jakson jälkeen. Untucked korvasi Under the Hoodin greenroomin kahdella sisustetulla huoneella, jotka olivat kuutoskauteen asti Absolut Vodkan ja Interior Illusionsin sponsoroimia (Interior Illusions Lounge ja Gold Bar). FormDecor sponsoroi loungea kuutoskaudella. Sarjan pääteema säilyi entisellään, eli seurattiin kilpailijoiden keskustelua tuomareiden arvioinnin ajan.

Seitsemännestä kaudesta lähtien, Untucked palasi nettisarjaksi, tuotantoyhtiön World of Wonderin YouTube-kanavalle. Kahden sisustetun huoneen sijaan Untucked siirrettiin yhteen huoneeseen, tyhjään backstage-tilaan joka on työhuoneen ja päälavan välissä. Uudistettu versio seuraa myös kilpailijoita pudotuksen jälkeen, dokumentoiten pakkaamista ja kuvausalueelta poistumista. Nettisarjaformaatti jatkui kahdeksannella kaudella.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella kaudella, RuPaul's Drag Racen voittaja vastaanottaa valikoiman palkintoja. Nämä palkinnot ovat kasvaneet arvoltaan kun sarja on saanut enemmän suosiota ja siten saanut isomman budjetin. Palkinnot jokaisella kaudella olivat:

1. tuotantokausi:

 • 20 000 dollaria, Absolutin ja MAC Cosmeticsin kustantamana
 • Olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Olla mukana L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa
 • Kuva-artikkeli Paper Magazinessa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

2. tuotantokausi:

 • 25 000 dollaria
 • Elinikäinen tarjonta NYX-kosmetiikkaa, ja olla NYXCosmetics.comin malli
 • Olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Olla mukana L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa
 • Yksivuotinen PR-sopimus johtavalla HLBT-firma Project Publicityn kanssa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

3. tuotantokausi:

 • 75 000 dollaria
 • Elinikäinen tarjonta KRYOLAN-kosmetiikkaa
 • Olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

4. tuotantokausi:

 • 100 000 dollaria
 • Elinikäinen tarjonta NYX-kosmetiikkaa
 • Olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

All Stars 1:

 • 100 000 dollaria
 • Paikka Drag Race Hall of Famessa
 • Elinikäinen tarjonta MAC-kosmetiikkaa
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana

5. tuotantokausi:

 • 100 000 dollaria
 • Tarjonta COLOREVOLUTION-kosmetiikkaa
 • Olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

6. tuotantokausi:

 • 100 000 dollaria
 • Vuoden tarjonta COLOREVOLUTION-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

7. ja 8. tuotantokaudet:

 • 100 000 dollaria
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

9. tuotantokausi

 • 100 000 dollaria
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Shandar Fashion Accessories and Shoesiltä

All Stars 2., 3., 4. ja 5. -tuotantokaudet:

 • 100 000 dollaria
 • Paikka Drag Race Hall of Famessa
 • Elinikäinen tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa

10., 11., 12., 13. tuotantokaudet:

 • 100 000 dollaria
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

Thaimaa 1. tuotantokausi

 • 500 000 bahtia
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

Thaimaa 2. tuotantokausi

 • 500 000 bahtia
 • 250 000 bahtin Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
 • 100 000 bahtin Lahjakortti Wind Clinicille
 • 50 000 bahtin Lahjakortti Air Asialle

UK 1. tuotantokausi

 • Matka Hollywoodiin toteuttamaan oma digitaalinen sarja WOW Productions:in tuottamana

UK 2. tuotantokausi

 • Matka Hollywoodiin toteuttamaan oma digitaalinen sarja WOW Productions:in tuottamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä

Kanada 1. tuotantokausi

 • 100 000 kanadan dollaria
 • Vuoden hotelliyöpymiset Hiltonilta

Hollanti 1. tuotantokausi

 • 18 000 euron arvoinen käsin tehty mekko Claes Iverseniltä
 • Kansikuva "Cosmopolitanissa"
 • Kruunu Fierce Drag Jewelsiltä

Yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Jaksot Näytetty alkuperäisesti
Alkoi Päättyi
1 9 2. helmikuuta 2009 23. maaliskuuta 2009
2 12 2. helmikuuta 2010 26. huhtikuuta 2010
3 16 24. tammikuuta 2011 2. toukokuuta 2011
4 14 30. tammikuuta 2012 30. huhtikuuta 2012
AS 1 6 22. lokakuuta 2012 26. marraskuuta 2012
5 14 28. tammikuuta 2013 6. toukokuuta 2013
6 14 24. helmikuuta 2014 19. toukokuuta 2014
7 14 2. maaliskuuta 2015 1. kesäkuuta 2015
8 10 7. maaliskuuta 2016 16. toukokuuta 2016
AS 2 8 25. elokuuta 2016 28. lokakuuta 2016
9 14 24. maaliskuuta 2017 23. kesäkuuta 2017
AS 3 8 25. tammikuuta 2018 15. maaliskuuta 2018
DRT 1 8 15. helmikuuta 2018 5. huhtikuuta 2018
10 14 22. maaliskuuta 2018 26. kesäkuuta 2018
AS 4 10 14. joulukuuta 2018 15. helmikuuta 2019
DRT 2 13 11. tammikuuta 2019 5. huhtikuuta 2019
11 14 28. helmikuuta 2019 30. toukokuuta 2019
UK 1 9 3. lokakuuta 2019 29. marraskuuta 2019
12 14 28. helmikuuta 2020 29. toukokuuta 2020
AS 5 8 5. kesäkuuta 2020 24. heinäkuuta 2020
CDR 1 10 2. heinäkuuta 2020 3. syyskuuta 2020
DRH 1 8 18. syyskuuta 2020 6. marraskuuta 2020
13 15 1. tammikuuta 2021 23. huhtikuuta 2021
UK 2 10 14. tammikuuta 2021 18. maaliskuuta 2021
DRDU 1 8 1. toukokuuta 2021 19. kesäkuuta 2021
CDR 2 TBA TBA TBA
DRH 2 TBA TBA TBA
DRES 1 TBA TBA TBA


Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi: 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden voittaja Bebe Zahara Benet

RuPaul's Drag Racen ensimmäinen kausi sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2. helmikuuta, 2009. Yhdeksän kilpailijaa valittiin kilpailemaan "America's Next Drag Superstar"-tittelistä. Ensimmäisen kauden voittaja voitti elinikäisen valikoiman MAC-kosmetiikkaa, oli mukana L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa, oli Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjä, ja voitti 20,000 dollarin rahapalkinnon. Päätuomareina toimi RuPaulin lisäksi Santino Rice ja Merle Ginsberg.

Yksi kilpailija valittiin mukaan yleisöäänestyksen perusteella ohjelman virallisella nettisivulla. Tulokset julkaistiin syyskuussa 2008, ja äänestyksen voittaja oli Nina Flowers Puerto Ricosta. Flowers voitti myöhemmin kaudella Miss Hyvis-tittelin. Catwalkin tunnuskappale ja lopputekstien kappale oli "Cover Girl", RuPaulin albumilta "Champion".

RuPaul's Drag Racen ensimmäinen voittaja oli Bebe Zahara Benet.

2. tuotantokausi: 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella tuotantokaudella kilpailijoiden määrää nostettiin yhdeksästä kahteentoista, ja palkintoja muutettiin hieman: elinikäinen tarjonta NYX-kosmetiikkaa, sekä olla NYXCosmetics.comin malli, yksivuotinen PR-sopimus johtavalla HLBT-firma Project Publicityn kanssa, olla mukana L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa, olla Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä sekä 25,000 dollarin rahapalkinto. Uusi perinne sarjassa kirjoittamalla jäähyväisviestin huulipunalla peiliin, alkoi ensimmäisen pudotuksen jälkeen.

Jokaisen viikon jaksoa seuraa ”kulissien takaa”-sarja, RuPaul's Drag Race Untucked. Catwalkin tunnuskappale oli "Jealous of My Boogie (Gomi and RasJek Mix)", joka on RuPaulin albumilta "Jealous of My Boogie - The RuMixes". Lopputekstien kappale oli entisvuoden tapaan "Cover Girl".

Toisen tuotantokauden Miss Hyvis oli Pandora Boxx, ja kauden voitti Tyra Sanchez. Maaliskuussa 2020 James Ross, joka voitti kauden hahmollaan Tyra Sanchez, ilmoitti lopettavansa uransa drag queeninä ja pyysi, ettei häntä enää ikinä kutsuttaisi drag-nimellään. Ross on jo aiemmin ilmaissut toiveensa, ettei häntä enää assosioitaisi ohjelman kanssa ja ettei hänelle puhuttaisi Tyran perinnöstä Drag Racessa.

3. tuotantokausi: 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen kauden voittaja Raja

Tällä kaudella Michelle Visage korvasi Ginsbergin päätuomarina RuPaulin ohella, ja Billy B, Mike Ruiz, ja Absolut Vodkan Jeffrey Moran olivat Santino Ricen sijaisena, kun Rice oli poissa useamman jakson ajan.

Muita muutoksia tällä kaudella olivat villikortti-kilpailijan, Shangelan, tuominen kilpailuun, jakso ilman tiputusta, ja kilpailijan, Carmen Carreran, tuominen takaisin kilpailuun hänen tiputtua muutamia jaksoja aikaisemmin. Myös varikkotiimi (”pit crew”) uudistui, ja Jason Carter ja Shawn Morales korvasivat aikaisemman tiimin. Catwalkin tunnusmusiikki vaihtui Champion-kappaleeseen, kun taas lopputekstien kappale oli Main Event, molemmat RuPaulin albumilta Champion. Edelliskauden tapaan, jokaista pääjaksoa seurasi Untucked-jakso.

Yara Sofia kruunattiin kauden Miss Hyvikseksi, ja Raja oli kolmannen kauden voittaja.[9]

4. tuotantokausi: 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul’s Drag Racen neljäs tuotantokausi alkoi 30. tammikuuta 2012.[10]

Neljännen kauden voittaja esiintyy Logon ja Absolut Vodkan Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä, voittaa ainutlaatuisen matkan, elinikäisen tarjonnan NYX-kosmetiikkaa, 100,000 dollarin rahapalkinnon, ja "America's Next Drag Superstar"-tittelin.[11]

"Glamazon" oli kauden catwalktunnuskappale, ja lopputekstien kappale oli "The Beginning", molemmat RuPaulin albumilta Glamazon.

Finaalijaksossa, Latrice Royale valittiin neljännen kauden Miss Hyvikseksi, ja ennakkosuosikki Sharon Needles kruunattiin kauden voittajaksi.

All Stars: 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's All Stars Drag Race[12] on ensimmäinen All Stars-kausi RuPaul’s Drag Racessa, ja sai ensi-iltansa Logo-kanavalla 22. lokakuuta 2012. Kilpailijat julkistettiin 6. elokuuta 2012.[13]

Kaudella esiintyi 12 kilpailijaa ohjelman kaikilta kausilta. Kilpailijat taistelivat pääsystä "Drag Race Hall of Fameen". Kaudella oli kuusi tunninmittaista jaksoa.[14] Aikaisempien kausien mukaan kilpailijoita arvioitiin heidän karismasta, ainutlaatuisuudesta, rohkeudesta ja lahjakkuudesta, mutta kilpailijoiden kilpaillessa kahden hengen joukkueissa, myös synergiasta (”synergy”). Voittaja sai tarjonnan MAC-kosmetiikkaa, ainutlaatuisen matkan, ja 100,000 dollaria.[15] Catwalkin tunnuskappale oli "Sexy Drag Queen" (dootdoot 'doot-swift' Remix) ja lopputekstien tunnuskappale "Responsitrannity" (Matt Pop's Edit), joista jälkimmäinen on RuPaulin Glamazon-albumilta. Chad Michaels kruunattiin kauden voittajaksi.

5. tuotantokausi: 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racen viides kausi alkoi 28. tammikuuta 2013, 90-minuutin mittaisella avajaisjaksolla. Kilpailijoiden määrä nousi neljääntoista. Kauden voitti Jinkx Monsoon, ja Miss Hyvis-tittelin voitti Ivy Winters.

Voittajana, Jinkx Monsoon otti mukaansa "America's Next Drag Superstar"-tittelin, jonka lisäksi hän myös voitti elinikäisen tarjonnan Colorevolution-kosmetiikkaa, ainutlaatuisen matka AlandChuck.travelin kustantamana, pääesiintyjän paikan Logon ja Absolut Vodkan Drag Race-kiertueella, sekä 100,000 dollarin rahapalkinnon.[16] Catwalkin tunnuskappale oli "I Bring the Beat", ja lopputekstien tunnuskappale oli "The Beginning", molemmat RuPaulin albumilta Glamazon.

6. tuotantokausi: 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennen kauden voittaja Bianca Del Rio

RuPaul's Drag Racen kuudes kausi alkoi 24. helmikuuta 2014. Kuten viidennellä kaudella, kilpailijoita oli neljätoista. Ensimmäistä kertaa ohjelman historiassa, avajaisjakso jaettiin kahteen osaan, ja kilpailijat jaettiin kahteen seitsemän hengen ryhmiin, joissa he kilpailivat toisiaan vastaan ennen kuin ryhmät yhdistettiin kolmannessa jaksossa.

Santino Rice ja Michelle Visage jatkoivat päätuomareina RuPaulin ohella. Varikkotiimiin tuli kaksi uutta jäsentä, Miles Davis Moody ja Simon Sherry-wood, jotka liittyivät Jason Carterin ja Shawn Moralesin seuraan.[17] Kauden voittaja voitti tarjonnan Colorevolution-kosmetiikkaa ja 100,000 dollarin rahapalkinnon.[18] Tämä oli myös ensimmäinen kausi jossa Absolut Vodka ja Interior Illusions, Inc. eivät toimineet ohjelman sponsoreina. Interior Illusions Lounge tunnetaan nykyään Silver Loungena tai FormDecor Loungena. Catwalkin tunnuskappale oli "Sissy That Walk", ja lopputekstien kappale oli "Dance With U", molemmat RuPaulin albumilta Born Naked. BenDeLaCreme voitti Miss Hyvis-tittelin, ja kauden voitti Bianca Del Rio.

7. tuotantokausi: 2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racen seitsemäs kausi alkoi 2. maaliskuuta 2015.[19]

Tuomareina jatkoivat RuPaul ja Michelle Visage, mutta Santino Ricen korvasi Ross Mathews ja Carson Kressley, jotka vuorottelivat tuomarinpaikasta.[19]. Shawn Morales, varikkotiimin jäsen kolmannesta kaudesta lähtien, ja Simon Sherry-Wood, jäsen kuudennella kaudella, eivät olleet tällä kaudella mukana. Heidät korvasi Bryce Eilenberg.

Kuten kahdella edellisellä kaudella, tälläkin kaudella oli 14 kilpailijaa jotka kilpailivat "America's Next Drag Superstar"-tittelistä, vuoden tarjonnasta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa, ja 100,000 dollarin rahapalkinnosta. Kauden avajaisjakso keräsi 350,000 katsojaa, joka oli 20% enemmän edellisen kauden avajaisjaksosta. 20. maaliskuuta 2015 LogoTV oli päättänyt jatkaa sarjaa kahdeksannella kaudella.[20] Viidennen sijan saavuttanut Katya Zamolodchikova kruunattiin Miss Hyvikseksi, ja kauden voittajaksi kruunattiin Violet Chachki.

8. tuotantokausi: 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksas kausi RuPaul's Drag Racea alkoi 7. maaliskuuta 2016. Ensimmäinen jakso juhli ohjelman sadatta jaksoa, ja sadannen kilpailijan astumista työhuoneeseen. RuPaul ja Michelle Visage jatkoi ohjelman päätuomareina, ja Ross Mathews ja Carson Kressley jatkoivat vuorottelevina päätuomareina.[21]

Kuten toisella tuotantokaudella, kilpailijoita oli vain 12. Palkinnot pysyivät samana kuten edelliskaudella. Cynthia Lee Fontaine voitti Miss Hyvis-tittelin, ja koko kauden voitti Bob the Drag Queen.

All Stars 2: 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All Stars-spin off -sarjan toisesta tuotantokaudesta ilmoitettiin kesällä 2015, ja kuvaukset alkoivat heti kahdeksannen kauden kuvausten jälkeen syksyllä 2015. Kausi alkoi 25. elokuuta 2016 Logo- ja VH1-kanavilla. Kaudella kilpaili 10 kilpailijaa aikaisemmilta kausilta; Adore Delano, Alaska, Alyssa Edwards, Coco Montrese, Detox, Ginger Minj, Katya Zamolodchikova, Phi Phi O'Hara, Roxxxy Andrews ja Tatianna.[22]

Toinen All Stars-kausi oli formaatiltaan erilainen kuin ensimmäinen kausi, kilpailijat eivät kilpailleet joukkueissa. Pääohjelman aikaisemmilla kausilla, kaksi huonointa kilpailijaa joutuivat ”huulisynkkaamaan henkiensä edestä” pysyäkseen kisassa mukana. Tällä kaudella, jokaisen haasteen kaksi parhainta kilpailijaa joutuivat ”huulisynkkaamaan perintönsä edestä” ("Lip-sync for their Legacy"), ja huulisynkkauksen voittaja sai 10,000 dollaria sekä vallan päättää kumpi haasteen epäonnistujista joutui poistumaan kilpailusta. Pudotetuilla kilpailijoilla tosin oli mahdollisuus päästä takaisin ”kostamaan”.

Kauden voitti, viidennellä tuotantokaudella perintösijan saavuttanut Alaska Thunderfuck 5000.

9. tuotantokausi: 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sasha Velour, yhdeksännen kauden voittaja

RuPaul's Drag Racen yhdeksäs kausi alkoi 24. maaliskuuta 2017. RuPaul ja Michelle Visage jatkoi ohjelman päätuomareina, ja Ross Mathews ja Carson Kressley jatkoivat vuorottelevina päätuomareina. Kilpailijoita oli 14, joista kahdeksannella kaudella kilpaillut Cynthia Lee Fontaine, teki paluun. Tällä kertaa voittaja ratkaistiin ensi kertaa huulisynkka-finaalihaasteella ja kauden voitti Sasha Velour. [23] Valentina julistettiin Miss Hyvikseksi, mikä yllätti muut kilpailijat.

All Stars 3: 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Race: All Starsin kolmas tuotantokausi alkoi 25. tammikuuta 2018. Päätuomareina jatkoivat RuPaul ja Michelle Visage, ja Ross Mathews ja Carson Kressley toimivat vuorottelevina päätuomareina. Kaudella kilpaili 10 aikaisemmilta kausilta tuttua drag queenia: Aja, BeBe Zahara Benet, BenDeLaCreme, Chi Chi DeVayne, Kennedy Davenport, Milk, Morgan McMichaels, Shangela, Thorgy Thor ja Trixie Mattel.[24] Benet oli jo aikaisemmin tullut tunnetuksi sarjan ensimmäisen kauden voittajana. Kausi eteni edeltävän All Stars 2:n tavoin; viikkohaasteen kaksi parasta kilpailijaa huulisynkkasivat, ja voittaja sai 10,000 dollaria sekä vallan päättää, kuka haasteen epäonnistuja lähetettiin pois kilpailusta. Tuotantokauden voitti 7. kaudella kuudenneksi sijoittunut Trixie Mattel.

Thaimaa 1. tuotantokausi: 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi lähetettiin alkukeväästä 2018. Tämä oli ensimmäinen kausi Drag Racea, jolla RuPaul ei juontanut tai tuomaroinut. Hänen tilallaan kautta luotsasivat menestyneet drag queenit Art Arya sekä Pangina Heals. Kaudelle osallistui 10 queeniä. Thaimaan versiossa viikkohaaste ja runway-esitys arvioidaan erikseen, joten joka viikko on voinut olla useampi voittaja. Natalia Pliacam voitti pilottikauden ja on Drag Racen historian ainoa "plus-kokoinen voittaja". Thaimaan versiossa Miss Hyvis valitaan kanssakilpailijoiden äänestämänä. Tämän arvonimen ansaitsi B Ella.

10. tuotantokausi: 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racen kymmenes kausi alkoi 22. maaliskuuta 2018. RuPaul ja Michelle Visage jatkoivat päätuomareina, ja Ross Mathews ja Carson Kressley jatkoivat vuorottelevina päätuomareina. Yhdeksännen tuotantokauden kilpailija Eureka oli saanut viime kaudella kutsun osallistua ohjelmaan uudestaan tämän loukattua polvensa tehtävässä. Kauden Miss Hyvis -tittelin sai Monét X Change, ensimmäistä kertaa kanssakilpailijoiden eikä yleisön äänestämänä, ja voittajaksi kruunattiin Aquaria.[25]

All Stars 4: 2018-19[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen All Stars-kauden voittajat, Trinity the Tuck ja Monét X Change

Neljäs All Stars-kausi julkistettiin elokuussa 2018. Kauden kilpailijat olivat Farrah Moan, Gia Gunn, Jasmine Masters, Latrice Royale, Manila Luzon, Monét X Change, Monique Heart, Naomi Smalls, Trinity Taylor (tällä kaudella tuli kuitenkin esitellyksi katsojille "Trinity the Tuckina") ja Valentina. Heistä Royale ja Luzon olivat jo aikaisemmin kilpailleet All Starsin ensimmäisellä kaudella, mutta saivat tällä kertaa ensimmäisen mahdollisuutensa tavoitella All Stars-voittoa yksinään. Kuudennella kaudella alun perin kilpaillut Gia Gunn oli ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen, hormonihoidot aloittanut nainen.

All Stars 4 eteni edellisten kahden All Stars-kauden tapaisesti ja lopulta voittajiksi kruunattiin sekä Monét X Change että Trinity Taylor, jotka molemmat voittivat vuoden tarjonnan Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa ja 100 000 dollaria.

Thaimaa 2. tuotantokausi: 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiselle tuotantokaudelle mukaan saivat hakea myös esiintyjät, jotka eivät ole Thaimaan kansalaisia. Tämän lisäksi casting-kutsussa mainittiin erityisesti, että mukaan sai hakea sukupuoli-identiteetistä huolimatta. Kaudella oli kaksi transsukupuolista kilpailijaa. Kaudella tuotiin takaisin kaksi kilpailijaa, kun mukana olleita kilpailijoita oli jäljellä enää 5. Paluun tekivät Kandy Zyanide sekä Kana Warrior, jotka lopulta päätyivät perintösijoille. Jokaisessa jaksossa paluunsa jälkeen kumpi tai molemmat voittivat joko päähaasteen tai runway-haasteen, tottakai finaalia lukuun ottamatta. Angele Anang on ensimmäinen ja toistaiseksi transnainen, joka on voittanut Drag Racen kauden. Hän myös voitti kuusi jaksoa, mikä on ennätys Drag Racen historiassa. Reunion-jaksossa julkistettiin yleisön valinta Drag Pop Stariksi. Tämän voitti Kandy Zyanide, joka oli toinen kauden transsukupuolisista kilpailijoista. Miss Hyvikseksi kanssakilpailijat äänestivät Maya B'Haron.

11. tuotantokausi: 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan yhdettätoista kautta alettiin esittämään 28. helmikuuta 2019. Tällä kertaa kilpailussa oli mukana 15 queenia – enemmän kuin millään muulla kaudella ennen. Kymmenennellä tuotantokaudella ensimmäisenä tippunut, internetilmiöksi noussut Vanessa Vanjie Mateo palasi kaudelle ja eteni viidennelle sijalle. Lopulta kauden voitti Yvie Oddly ja Miss Hyvikseksi kruunattiin Nina West.

UK 1: 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racen brittiversiota oltiin vihjailtu jo vuodesta 2014 alkaen, mutta se vahvistettiin lopulta vasta joulukuussa 2018. Ensimmäistä brittituotantokautta alettiin esittämään 3. lokakuuta 2019, ja sille osallistui 10 queeniä. Päätuomareina toimivat edelleen RuPaul ja Michelle Visage, vaihtelevina sen sijaan Graham Norton ja Alan Carr. Kaudella viikkohaasteiden voittajat ansaitsivat palkinnoksi "RuPeter" -pinssin, jotka olivat saaneet inspiraatiota "Blue Peter" -pinsseistä. Lopulta kilpailun voittajaksi kruunattiin The Vivienne, joka nimitettiin vuonna 2015 RuPaul's Drag Racen Iso-Britannian lähettilääksi. Toisin kuin muilla normaalikausilla, tällä kaudella ei kruunattu Miss Hyvistä. Paljon myöhemmin, Bob The Drag Queen piti Twitterissä äänestyksen, jossa fanit äänestivät tämän tittelin Blu Hydrangealle.

12. tuotantokausi: 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdestoista kausi sarjaa esitettiin keväällä 2020. Pian kauden kilpailijoiden julistamisen jälkeen paljastui, että kaudella kilpaileva Sherry Pie (Joey Gugliemelli) on syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun valenimellä Allison Mossey. Hänet diskattiin kilpailusta kuvausten jälkeen. Tuotanto päätti kuitenkin lähettää kauden jaksot, kuten ne oli kuvattu. Sherry Pie ei saanut osallistua myöhemmin kuvattaviin Reunion- ja Finaali-jaksoihin. Jokaista tämän voittamaa jaksoa kohden tuotanto lahjoitti samansuuruisen summan Trevor Projectille. Koronavirus-pandemian vuoksi Reunion- ja Finaali-jaksot kuvattiin etäyhteydellä. Finaalissa oli huulisynkka-haaste, kuten muillakin normaalikausilla 9. eteenpäin. Poikkeuksellisesti tähän osallistui tällä kertaa vain kauden kärkikolmikko. Kauden voitti Jaida Essence Hall ja Miss Hyvikseksi äänestettiin Heidi N. Closet.

All Stars 5: 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides All Stars kausi esitettiin kesällä 2020. Kaudella kilpailivat Alexis Mateo, Blair St. Clair, Derrick Barry, India Ferrah, Jujubee, Mariah Balenziaga, Mayhem Miller, Miz Cracker, Ongina, sekä Shea Coulee. Kausi jatkoi edeltäjänsä perinnettä tuoda takaisin ensimmäisellä All Stars -kaudella kilpailleita queenejä. Tällä kertaa kisaan palasivat Alexis Mateo sekä Jujubee. Kauden kilpailijoista puolet olivat 3. tuotantokaudelta tai aiemmilta ja puolet 8. tuotantokaudelta tai uudemmilta. Kauden suuri muutos oli, että joka viikko valittiin vain yksi voittaja, joka sitten käy huulisynkkataistelun "huulisynkkamestaria" vastaan. Jos kilpailija voitti, hän sai 10000$ lisäpalkkion sekä päätti huulipunallaan, kuka putoasi jaksossa. Jos "huulisynkkamestari" voitti, muiden kilpailijoiden salaa äänestämän kilpailijan huulipuna paljastettiin ja 10000$ lisäpalkkio siirtyi seuraavan viikon haasteen voittajan tavoiteltavaksi. Tällä kaudella ei tuotu jo pudonneita kilpailijoita takaisin kesken kautta. Shea Coulee voitti kauden ja on kolmas 9. tuotantokauden finalisteista, joka on voittanut Drag Racen kauden.

Kanada 1. tuotantokausi: 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan ensimmäinen kausi esitettiin loppukesästä-alkusyksystä 2020. Tämä on ensimmäinen englanninkielinen kausi, jossa RuPaul ei juonna tai tuomaroi. Hänen sijastaan kautta luotsasivat RuPaul's Drag Racen 11. tuotantokauden perintösijalle sijoittunut Brooke Lynn Hytes, näyttelijä Jeffrey Boyer-Chapman, sekä muotimalli Stacey McKenzie. Hytes on täten ensimmäinen aiemman kauden kilpailija, joka on istunut tuomaripöydän takana tuomaroimassa. Jakson julkkisvieras toimii juontajana ja tekee RuPaulin rooliin kuuluvat runway-kävelyn, tuomariston esittelyn sekä huulisynkan juontamisen. Tuomareista Jeffrey Boyer-Chapman on saanut sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä ja vihapuhetta kilpailijoille antamastaan suorasukaisesta kritiikistä, sekä sen näennäisestä puolueellisuudesta. Hänen oikeuttaan olla tuomarina Drag-kilpailussa on myös kritisoitu. Tämä ajoi hänet poistamaan sosiaalisen median tilinsä kauden esittämisen aikana. Kauden voittaja ja "Kanadan ensimmäinen Dragin Supertähti" on Priyanka. Kaudella ei virallisesti valittu Miss Hyvistä, mutta kanssakilpailijat äänestivät kauden jälkeisissä videohaastatteluissa tämän kunnian Tynomi Banksille.

Hollanti 1. tuotantokausi: 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollannin ensimmäinen kausi esitettiin syksyllä 2020. Kauden juonsi eläköitynyt drag queen/koomikko/stylisti/TV-persoonallisuus Fred van Leer. Hänen lisäkseen pysyvänä tuomarina toimi muotisuunnittelija-näyttelijä-malli Nikkie Plessen. Kaudella oli rajallinen määrä vaihtuvia tuomareita. Nämä osallistuivat useampiin jaksoihin korona-rajoitusten vuoksi. Kaudella ei mainittu käynnissä olevaa pandemia-tilannetta, mutta sosiaalisessa mediassa on viitattu sen vaikutuksesta kuvauksiin. Maan koon vuoksi kilpailijat saivat tarvikkeensa toimitettua pakettiautoilla, joten heillä ei ollut samoja kokorajoituksia mukanaan tuomilleen asuille kuin amerikkalaisessa alkuperäissarjassa. Kilpailussa oli mukana hollantilaisten kuningattarien lisäksi yksi kilpailija Belgiasta, Sederginne. Envy Peru voitti kauden ja hänet julistettiin ensimmäiseksi Hollannin Drag-Supertähdeksi. Kaudella ei virallisesti valittu Miss Hyvistä, mutta epävirallisessa jälleennäkemisjaksossa julistettiin, että kanssakilpailijat olivat äänestäneet tämän tittelin Ma'Ma Queenille.

13. tuotantokausi: 2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmattatoista kautta esitetään parhaillaan keväällä 2021. Kaudella kilpailee 13 kuningatarta. Ensi kertaa ohjelman historiassa yksi kilpailijoista on transtaustainen mies (Gottmik). Kausi on kuvattu Korona-pandemian aikana ja tämä tuodaan esiin erityisesti Untucked-ohjelmassa kilpailijoiden ollessa näkyvästi vuorovaikutuksessa tuotantotiimin kanssa. Jaksojen 8. ja 9. esittämisen välillä pidettiin viikon mittainen tauko, jolloin esitettiin erikoisjakso, jossa kilpailijat kertoivat kokemuksiaan kauden kuvaamisesta korona-aikana. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi kaudella vierailevia tuomareita oli vain rajattu määrä ja he vaihtelivat vuoroittain.

UK 2. tuotantokausi: 2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiversion toisella kaudella kilpaili 12 kuningatarta. Toisin kuin edellisellä kaudella, nyt mukana oli myös kaksi kilpailijaa Skotlannista. RuPaul ja Michelle Visage palasivat kaudelle rooleihinsa. Tuomariston pöytään palasivat myös Alan Carr ja Graham Norton. Pian neljännen jakson jälkeen julistettiin, että kuvaukset oltiin jouduttu keskeyttämään kuukausien ajaksi ja kilpailijat olivat joutuneet palaamaan koteihinsa täksi ajaksi. Kuvaustauon jälkeen jaksossa 5. ilmoitettiin, että yksi kilpailijoista, Veronica Green, joutui jättäytymään kilpailusta koronavirus-tartunnan vuoksi. Tämän jakson esittämisen jälkeisenä päivänä esitettiin UK:n erikoisjakso, jossa esiteltiin kilpailijoiden kokemuksia kotona kuvaustauon aikana. Lawrence Chaney voitti kauden ja on täten ensimmäinen isokokoinen voittaja, jonka RuPaul on kruunannut. Kaudella ei ollut virallista Miss Hyvis -palkitsemista minkään jakson yhteydessä, mutta kanssakilpailijat äänestivät videohaastatteluissa putoamisensa jälkeen tämän tittelin Bimini Bon-Boulashille.

Kanada 2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loppuvuodesta 2020 julkistettiin, että Kanadan versio saisi lisää kausia. Viime kauden tuomareista Brooke Lynn Hytes ja Stacie McKenzie palaavat paneeliin.

Drag Race Down Under[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuodesta 2021 huhuttiin, että RuPaul olisi Uudessa-Seelannissa. Tämän varmistuttua fanit selvittivät, että myös Michelle Visage oli maassa. Drag Race -sarja Australian ja Uuden-Seelannin drag queeneille julkistettiin pian tämän jälkeen. Alkuperäissarjan 6. tuotantokaudella kilpaillut Courtney Act on kuvausten aikana nähty Australiassa, mutta Korona-pandemiatilanteen vuoksi hänen ei uskota olevan mukana sarjan tuotannossa. Tuomaripaneelin kolmanneksi jäseneksi liittyy Rhys Nicholson. Kausi alkaa vappuna 2021.

Hollanti 2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2021 julkistettiin, että Hollannin versio saisi toisen tuotantokauden. Fred van Leer palaa juontajan ja päätuomarin rooliin, mutta Nikkie Plessenin paluuta ei ole ainakaan vielä vahvistettu.

Drag Race España[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjankielinen versio sarjasta lokalisoituu Espanjaan, jossa kausi kuvataan vuoden 2021 aikana. RuPaul ei ole mukana juontajan ja päätuomarin roolissa. Tämän paikalla ohjelmaa luotsaa drag queen, laulaja ja näyttelijä Supremme de Luxe. Hänen seuraansa tuomaripaneeliin liittyvät muotisuunnittelija Ana Locking, sekä näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja pariskunta Javier Ambrossi ja Javier Calvo.

Kilpailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RuPaul's Drag Racessa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus 1. kausi 2. kausi 3. kausi 4. kausi 5. kausi 6. kausi 7. kausi 8. kausi 9. kausi 10. kausi 11. kausi 12. kausi 13. Kausi
Voittaja BeBe Zahara Benet Tyra Sanchez Raja Sharon Needles Jinkx Monsoon Bianca Del Rio Violet Chachki Bob the Drag Queen Sasha Velour Aquaria Yvie Oddly Jaida Essence Hall Symone
Perintösija Nina Flowers Raven Manila Luzon Chad Michaels
Phi Phi O'Hara
Alaska
Roxxxy Andrews
Adore Delano
Courtney Act
Ginger Minj
Pearl
Kim Chi
Naomi Smalls
Peppermint Eureka
Kameron Michaels
Brooke Lynn Hytes Gigi Goode
Crystal Methyd
Kandy Muse
3. sija Rebecca Glasscock Jujubee Alexis Mateo Shea Couleé
Trinity Taylor
A’Keria C. Davenport
Silky Nutmeg Ganache
Rosé
Gottmik
4. sija Shannel Tatianna Yara Sofia Latrice Royale Detox Darienne Lake Kennedy Davenport Chi Chi DeVayne Asia O’Hara Sherry Pie
5. sija Ongina Pandora Boxx Carmen Carrera Kenya Michaels Coco Montrese BenDeLaCreme Katya Zamolodchikova Derrick Barry Alexis Michelle Miz Cracker Vanessa Vanjie Mateo Jackie Cox Olivia Lux
6. sija Jade Jessica Wild Shangela Dida Ritz Alyssa Edwards Joslyn Fox Trixie Mattel Thorgy Thor Nina Bo'nina Brown Monét X Change Nina West Heidi N Closet Utica Queen
7. sija Akashia Sahara Davenport Delta Work Willam Ivy Winters Trinity K. Bonet Miss Fame Robbie Turner Valentina The Vixen Shuga Cain Widow Von'Du Tina Burner
8. sija Tammie Brown Morgan McMichaels Stacy Layne Matthews Jiggly Caliente Jade Jolie Laganja Estranja Jaidynn Diore Fierce Acid Betty Farrah Moan Monique Heart Plastique Tiara Jan Denali
9. sija Victoria Parker SoniQue Mariah Milan Lineysha Sparx Milk Max Naysha Lopez Aja Blair St. Clair Ra'Jah O'Hara Brita Eliott with 2Ts
10. sija Mystique India Ferrah Madame LaQueer Honey Mahogany
Vivienne Pinay
Gia Gunn Kandy Ho Cynthia Lee Fontaine Cynthia Lee Fontaine Mayhem Miller Scarlet Envy Aiden Zhane LaLa Ri
11. sija Nicole Paige Brooks Mimi Imfurst The Princess April Carrión Mrs. Kasha Davis Dax ExclamationPoint
Laila McQueen
Eureka Dusty Ray Bottoms Ariel Versace Nicky Doll Tamisha Iman
12. sija Shangela Phoenix Lashauwn Beyond Monica Beverly Hillz ViVacious Jasmine Masters Charlie Hides Yuhua Hamasaki Mercedes Iman Diamond Rock M. Sakura Joey Jay
13. sija Venus D-Lite Alisa Summers Serena ChaCha Kelly Mantle
Magnolia Crawford
Sasha Belle Kimora Blac Kalorie Karbdashian Williams Honey Davenport Dahlia Sin Kahmora Hall
14. sija Penny Tration Tempest DuJour Jaymes Mansfield Vanessa Vanjie Mateo Kahanna Montrese
15. sija Soju


RuPaul's Drag Race: All Starsissa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus All Stars All Stars 2 All Stars 3 All Stars 4 All Stars 5
Voittaja Chad Michaels Alaska Trixie Mattel Monét X Change
Trinity the Tuck
Shea Coulee
Perintösija Raven Detox
Katya Zamolodchikova
Kennedy Davenport Miz Cracker
Jujubee
3. sija Jujubee
Shannel
BeBe Zahara Benet
Shangela
Monique Heart
Naomi Smalls
4. sija Roxxxy Andrews Blair St. Clair
5. sija Alexis Mateo
Yara Sofia
Alyssa Edwards Morgan McMichaels Latrice Royale Alexis Mateo
6. sija Tatianna BenDeLaCreme Manila Luzon India Ferrah
7. sija Latrice Royale
Manila Luzon
Phi Phi O'Hara Aja Valentina Mayhem Miller
8. sija Ginger Minj Chi Chi DeVayne Gia Gunn Mariah Paris Balenziaga
9. sija Nina Flowers
Tammie Brown
Adore Delano Milk Farrah Moan Ongina
10. sija Coco Montrese Thorgy Thor Jasmine Masters Derrick Barry
11. sija Mimi Imfurst
Pandora Boxx
12. sija

Drag Race Thailandissa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus Thai 1 Thai 2
Voittaja Natalia Pliacam Angele Anang
Perintösija Année Maywong
Dearis Doll
Kandy Zyanide
Kana Warrior
4. sija B Ella Bandit

Vanda Miss Joaquim

5. sija Amadiva

JAJA

6. sija Srimala
7. sija Petchra Tormai
8. sija Morrigan Genie
9. sija Bunny B Fly Miss Gimhuay
10. sija Meannie Minaj Mocha Diva
11. sija Maya B'Haro
12. sija Katy Killer
13. sija Silver Sonic
14. sija M. Stranger Fox

RuPaul's Drag Race UK:ssa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus UK 1 UK 2
Voittaja The Vivienne Lawrence Chaney
Perintösija Divina De Campo Bimini Bon-Boulash
3. sija Baga Chipz Tayce
4. sija Cheryl Hole Ellie Diamond
5. sija Blu Hydrangea A'Whora
6. sija Crystal Sister Sister
7. sija Sum Ting Wong Tia Kofi
8. sija Vinegar Strokes Joe Black
9. sija Scaredy Kat Veronica Green
10. sija Gothy Kendoll Ginny Lemon
11. sija Asttina Mandella
12. sija Cherry Valentine

Canada's Drag Race:ssa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus Canada 1
Voittaja Priyanka
Perintösija Scarlett BoBo
Rita Baga
4. sija Jimbo
5. sija Lemon
6. sija Ilona Verley
7. sija BOA
8. sija Kiara
9. sija Tynomi Banks
10. sija Anastarzia Anaquay
11. sija Kyne
12. sija Juice Boxx

Drag Race Holland:issa kilpailleet drag queenit ovat:

Sijoitus Holland 1
Voittaja Envy Peru
Perintösija Janey Jacké
3. sija Ma'Ma Queen
4. sija Miss Abbey OMG
5. sija ChelseaBoy
6. sija Sederginne
7. sija Madame Madness
8. sija Megan Schoonbrood
9. sija Patty Pam-Pam
10. sija ROEM
     Kilpailija pääsi finaaliin ja voitti kauden.
     Kilpailija pääsi finaaliin, mutta tämä pudotettiin viimeisessä huulisynkassa, sijoittaen tämän toiselle sijalle.
     Kilpailija pääsi finaaliin, mutta tämä pudotettiin ennen viimeistä huulisynkkaa.
     Kilpailijalle äänestettiin Miss Hyvis-titteli.
     Kilpailijat pudotettiin kaksoispudotuksessa.
     Kilpailija pudotettiin kilpailussa jo kertaalleen, mutta palasi toistamiseen ja edistyi.
     Kilpailijat pudotettiin kaksiosaisessa avajaisjaksossa, näin ollen sijoittaen molemmat 13. sijalle.
     Kilpailija diskattiin kilpailusta sääntöjen rikkomisen vuoksi.
     Kilpailija poistettiin kilpailusta terveydellisistä syistä.
     Kilpailija jättäytyi pois kilpailusta.
     Kilpailija diskattiin kilpailusta kuvausten päätyttyä sarjaan liittymättömistä syistä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki sarjassa käytettävä musiikki on peräisin RuPaulin albumeilta Champion, Drag Race, Glamazon, Born Naked ja Realness, poikkeuksena kappaleet joita käytetään huulisynkkausosuudessa.

Catwalk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet jotka ovat soineet kilpailijoiden kävellessä catwalkilla ovat:

 • "Cover Girl", albumilta Champion (1. tuotantokausi)
 • "Jealous of My Boogie" (Gomi & RasJek Mix), albumilta Jealous of My Boogie - The RuMixes (2. tuotantokausi)
 • "Champion" (DJ BunJoe's Olympic Mix), albumilta Drag Race (3. tuotantokausi)
 • "Glamazon", albumilta Glamazon (4. tuotantokausi) * "I Bring the Beat", albumilta Glamazon (5. tuotantokausi)
 • "Sissy That Walk", albumilta Born Naked (6. ja 7. tuotantokausi)
 • "The Realness", albumilta Realness (8. tuotantokausi)
 • "Category Is..." / A Little Bit of Love Remix (9. tuotantokausi)
 • "Snapshot", albumilta Foxy Lady (10. tuotantokausi)
 • "Mighty Love", albumilta American (11. tuotantokausi)
 • "Superstar" (Hollywood Royalty Remix) Albumilta "SuperGlam DQ" (12. tuotantokausi)
 • "Sexy Drag Queen (dootdoot 'doot-swift' Remix)" albumilta Essential, Vol. 2 (All Stars tuotantokaudet 1–3; RuPaul's Secret Celebrity Drag Race)
 • "Super Queen (Runway Remix)" albumilta Christmas Party (All Stars 4)
 • "Be Someone (feat. Taylor Dayne) [JROB Edit]" albumilta Butch Queen: Ru-Mixes (All Stars 5)
 • "A Little Bit of Love" (feat. KUMMERSPECK) albumilta Remember Me: Essential, Vol. 1 (UK 1. tuotantokausi)
 • "The Realness", albumilta Realness (Kanada 1. tuotantokausi)

Muu musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drag Racen jälkeen monet kilpailijat ovat aloittaneet musiikkiuran. Musiikkiurallaan menestyneet drag queenit ovat muun muassa 3. kauden kilpailija Manila Luzon, 4. kauden kilpailijat Sharon Needles ja Willam Belli, 5. kauden kilpailijat Jinkx Monsoon, Alaska Thunderfuck ja Detox, 6. kauden kilpailijat Adore Delano ja Courtney Act, 7. kauden kilpailijat Pearl, Miss Fame ja Trixie Mattel, 8. kauden Bob the Drag Queen, 9. kauden Shea Couleé ja Aja, 10. kauden kilpailijat Blair st. clair, Aquaria, Asia O'hara, Eureka O'hara ja Kameron Michaels.

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Julkaisupäivä Lisäominaisuudet Levyjä
2 6. joulukuuta 2011[26]
 • Bonuskohtauksia
 • Haastatteluita kilpailijoiden kanssa
 • Pidennettyjä Reunion-kohtauksia
3
3 6. joulukuuta 2011[27]
 • Bonuskohtauksia
 • Haastatteluita kilpailijoiden kanssa
 • Pidennettyjä Reunion-kohtauksia
4
4 26. kesäkuuta 2012[28]
 • Bonuskohtauksia
 • Untucked-jaksoja
 • Drag Ya Later with Jon & John-jaksoja
5
All
Stars
22. tammikuuta 2013[29]
 • Bonuskohtauksia
 • Untucked-jaksoja
 • Meet the Queens-haastatteluja
2
5 10. kesäkuuta 2013 [30][31]
 • Bonuskohtauksia
 • Untucked-jaksoja
5
6 21. lokakuuta 2014 [32]
 • Bonuskohtauksia
 • Untucked-jaksoja
5

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • NewNowNext Awards – Most Addictive Reality Star – Ongina, 2009
 • GLAAD Media Awards – Outstanding Reality Program, 2010
 • NewNowNext Awards – Best New Indulgence, 2010
 • TV.com’s Best of 2012 Awards – Best Reality Competition Series ja Best Reality Show Judge/Host – RuPaul, 2012
 • RyanSeacrest.com’s Favorite TV Show Awards – Best Reality Series, 2013
 • TCA Awards – Outstanding Achievement in Reality Programming[33], 2014
 • Primetime Creative Emmy Awards – Outstanding Host for a Reality or Reality-Competition Program – RuPaul, 2016

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • NewNowNext Awards – Most Addictive Reality Star — Jujubee, 2010
 • NewNowNext Awards – Most Addictive Reality Star — Carmen Carrera, 2011
 • Critics' Choice Television Award – Best Reality Series – Competition, 2011
 • NewNowNext Awards – Most Addictive Reality Star — Willam, 2012
 • Critics' Choice Television Awards – Best Reality Show Host – RuPaul, 2012
 • POPrepublic.tv Awards – Favourite International TV Shows, 2012
 • Critics' Choice Television Awards – Best Reality Show Host – RuPaul, 2014
 • Primetime Creative Emmy Awards – Outstanding Make-up for a Multi-Camera Series or Special (Non-Prosthetic), 2015
 • Primetime Creative Emmy Awards – Outstanding Costumes For A Variety, Nonfiction Or Reality Program, 2016


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. For ‘RuPaul’s Drag Race’ Mainstream Is Jumping the Shark Entertainment Tonight.
 2. a b "RuPaul Leads Hopefuls in 'Drag Race.'" (1. joulukuuta 2008). USA Today. 
 3. RuPaul’s Drag Race Renewed for Season 9 and Casting Has Just Begun! TVLine. 31. maaliskuuta 2016. World of Wonder. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 4. Drag Race's Carmen Carrera Comes Out As Trans on ABC’s What Would You Do Queerty. 8. toukokuuta 2012. Queerty. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 5. Breaking ground: An interview with Precious Jewel on RuPaul's Drag Race WBEZ91.5. 22. helmikuuta 2013. Chicago Public Media. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 6. RuPaul's Drag Race Insider Clip: WOW TV 8. lokakuuta 2008. Wow.wowtv.tv. Arkistoitu 12. joulukuuta 2008. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 7. RuPaul's Drag Race Season 1 logotv.com. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 8. Under the Hood of RuPaul's Drag Race The WOW Report. 9. helmikuuta 2009. World of Wonder. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 9. Ep. 16, Episode 16, Season 3: Reunited! Logo TV. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 10. RuPaul’s Drag Race Season 4 Judges: Think Glee, Modern Family! NewNowNext. October 10, 2011. Logo. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 11. HALLELOO! "RUPAUL’S DRAG RACE" RETURNS TO LOGO FOR A NEW SEASON OF OUTRAGEOUS REALITY COMPETITION IN JANUARY 2012 Logo Press Room. November 14, 2011. Logo. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 12. RuPaul's All Stars Drag Race
 13. RuPaul’s All Stars Drag Race: Meet the Queens from www.newnownext.com|accessdate=9. lokakuuta 2016
 14. Logo launching all-stars edition of 'RuPaul's Drag Race' -- EXCLUSIVE from Entertainment Weekly|accessdate=9. lokakuuta 2016
 15. RuPaul's All Stars Drag Race Premiere: Never Too Early to Throw Shade
 16. "THE QUEENS OF "RUPAUL’S DRAG RACE" SEASON FIVE BEGIN THEIR BATTLE FOR THE CROWN ON MONDAY, JANUARY 28 ON LOGO Logo Press Room. 10. joulukuuta 2012. Logo. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 17. Meet RuPaul's Drag Race's New, Bulgier Pit Crew out.com, Popnography. 19. helmikuuta 2014. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 18. "LET THE TRANSFORMATIONS BEGIN!..."RUPAULS DRAG RACE" RETURNS TO LOGO TV FOR A SIXTH SEASON ON MONDAY, FEBRUARY 24TH AT 9 PM ET/PT Logo Press Room. 13. tammikuuta 2014. Logo. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 19. a b "'RuPaul's Drag Race' Adds New Judges, Will Premiere March 2", Huffington Post, 28. tammikuuta 2015. Luettu 9. lokakuuta 2016. 
 20. ‘RuPaul’s Drag Race’ Renewed for Season 8 at Logo Variety. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 21. The Cast Of RuPaul's Drag Race Season 8 Will Be Announced At New Now Next Honors 14. tammikuuta 2016. Viacom International Inc.. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 22. Meet the Cast of RuPaul's Drag Race All-Stars Season 2 out.com. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 23. Snetiker, Marc: RuPaul's Drag Race finale: The winner of season 9 is... Entertainment Weekly. 23.6.2017. Arkistoitu 16.8.2017. Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
 24. RuPaul's Drag Race All Stars season 3 cast announced ew.com.
 25. 'RuPaul's Drag Race': 5 Memorable Moments From Season 10 Finale billboard.com.
 26. RuPaul's Drag Race: 2. tuotantokausi LOGOOnline Shop. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 27. RuPaul's Drag Race: 3. tuotantokausi LOGOOnline Shop. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 28. RuPaul's Drag Race: 4. tuotantokausi LogoTV Shop. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 29. RuPaul's Drag Race: All Stars LogoTV Shop. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 30. RuPaul's Drag Race: Sensuroimaton 5. tuotantokausi Amazon.com.
 31. Get ‘RuPaul’s Drag Race’ Season 5 On DVD Now Hunties NewNowNext. 18. huhtikuuta 2013. newnownext.com. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 32. RuPaul's Drag Race: 6. tuotantokausi Amazon.com.
 33. True Detective and Game of Thrones dominate TCA awards shortlist 27. toukokuuta 2014. The Guardian. Viitattu 9. lokakuuta 2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]