RuPaul’s Drag Race

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huippu- drag queen haussa
RuPaul’s Drag Race
Tyyli tosi-tv
Kestoaika 42–60 minuuttia
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Logo (2009-2016)
Yhdysvallat VH1 (2017-)
Suomi TV5
Suomi Sub
Suomi Ava
Esitetty 2. helmikuuta 2009 –
Tuotantokausia 13 tavallista kautta, 6 All Stars-kautta, 3 UK-kautta ja 1 Down Under-kausi
Jaksoja 175 (USA), 53 (All Stars), 28 (UK), 8 (Down Under)
Tunnuskappale "Drag Race Theme"
Tuotanto
Tuottaja(t) Michelle Visage
John Polly
Vastaava(t) tuottaja(t) Fenton Bailey
Randy Barbato
Tom Campbell
Steven Corfe
RuPaul
Pamela Post
Chris McKim
Mandy Salangsang
Tuotantoyhtiö(t) World of Wonder Productions
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Huippu- drag queen haussa (engl. RuPaul's Drag Race) on yhdysvaltalainen tosi-tv-sarja, jota juontaa drag-supertähti RuPaul. Ohjelma on realitykilpaily, jonka ideana on etsiä Amerikan uusi drag-supertähti erilaisten haasteiden ja tehtävien kautta. Juoni on samankaltainen kuin Huippumalli haussa - ja Muodin huipulle -ohjelmissa.

Sarja on poikinut suurta suosiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa, ja se on voittanut useita palkintoja. Lisäksi siitä on muodostunut kansainvälinen Drag Race -formaatti, jonka pohjalta sarjasta on tehty paikallisia versioita muun muassa Thaimaassa, Kanadassa, Alankomaissa, Espanjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Ruotsissa, Belgiassa sekä Ranskassa. RuPaul ei kuitenkaan esiinny suurimmassa osassa kansainvälisistä versioista.

Vuonna 2012 ilmestyi ensimmäinen jakso sarjan spin-offia nimeltä Huippu- drag queen haussa: Tähtiloistoa, jossa aiempien kausien kilpailijat palaavat taistelemaan paikasta drag-kilpailun “Hall of Famessa”. Vuonna 2021 spin-offia on tehty kuusi kautta.

Suomessa sarjaa on esitetty kanavilla TV5, Sub ja Ava. Näiden lisäksi Kanadan ja Yhdistyneen kuningaskunnan versiot ovat katsottavissa Yle Areenasta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma sai vihreän valon toukokuussa 2008, MTV:n lehdistötiedotteen mukaan. Sarja sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2. helmikuuta 2008 Logo-kanavalla.[1] 31. maaliskuuta 2016 LogoTV kertoi jatkavansa sarjaa yhdeksännellä kaudella.[2]

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun karsinnasta ilmoitetaan netissä, ja halukkaat kilpailijat lähettävät koe-esiintymisvideonsa tuotantoyhtiölle.[3] Viimeisen päätöksen kilpailijoiden valinnasta tekee kuitenkin RuPaul itse.[4]

Kilpailijat voivat edustaa mitä tahansa sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista, mutta useimmat hakijoista ovat homomiehiä. Ensimmäinen transnainen kilpailussa nähtiin kaudella 2, jonka Reunion-jaksossa neljäntenä tippunut Sonique kertoi transsukupuolisuudestaan. Kolmannellatoista tuotantokaudella sarjassa nähtiin myös ensimmäistä kertaa transmies, kolmannelle sijalle kisassa päässyt Gottmik. Lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan version kolmannella tuotantokaudella nähtiin koko franchisen ensimmäinen cissukupuolinen nainen kilpailijana, Victoria Scone.

Erikoisjaksoja lukuun ottamatta, jokainen jakso seuraa samaa kaavaa, joka sisältää minihaasteen, päähaasteen, kilpailijoiden catwalk-kävelyn, tuomaroinnin ja pudotuksen. RuPaul päättää putoavan kilpailijan kahden huonoimman kilpailijan välillä käydystä huulisynkasta. On myös erikoistapauksia, joissa jaksossa pudotetaan molemmat kilpailijat, ei kumpaakaan tai sääntörikkomukseen syyllistynyt kilpailija.[5] Sarjan historiassa on myös nähty muutama tapaus, jossa kilpailija on itse päättänyt poistua kilpailusta.

Päähaasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähaasteiden vaatimukset vaihtuvat jokaisessa jaksossa, ja ne voivat olla joko yksin tai ryhmässä tehtäviä. Haasteen voittaja saa palkinnon, joka on usein ollut räätälöity asu, lomamatka, lahjakortti tai laadukas meikkituote. Jotkin haasteista toistuvat joka kaudella, kuten julkisuuden henkilöitä ja peliohjelmia parodioiva Mulkkisvisa (engl. Snatch Game)[6] ja näyttävä musikaalihaaste Rusikaali (yhdistelmä sanoista RuPaul ja musikaali, engl. Rusical).

Haaste Kuvaus
Brändäyshaaste Kilpailijat käsikirjoittavat ja esittävät mainoksen itse keksimälleen tuotteelle tai palvelulle.
Designhaaste Kilpailijat suunnittelevat ja toteuttavat epätavallisista materiaaleista asukokonaisuuden.
Mulkkisvisa Kilpailijat imitoivat valitsemiaan julkisuuden henkilöitä ja osallistuvat kuvitteelliseen peliohjelmaan.
Muodonmuutoshaaste Kilpailijat pukevat ja meikkaavat itsensä sekä vieraan tyyliin, joka kuvastaa juuri heidän drag-tyyliään. Vieraat ovat olleet esimerkiksi sarjan faneja, entisiä sotilaita sekä kilpailijoiden perheenjäseniä.
Näyttelemishaaste Kilpailijat näyttelevät kuvitteellisessa televisiosarjassa tai elokuvassa.
Roast-haaste Kilpailijat kirjoittavat ja esittävät johonkin tiettyyn henkilöihin kohdistuvan roast-esityksen, jossa he tekevät pilaa tästä. Roastin kohteeksi on tähän mennessä päässeet RuPaul itse, Michelle Visage ja edelliskausien Miss Miellyttävät.
Rusikaali Kilpailijat esiintyvät musikaalissa, jossa he joko laulavat tai huulisynkkaavat hahmojen sanat.
Stand up -haaste Kilpailijat kirjoittavat ja esittävät “yhden naisen show’n” jossa he tekevät pilaa tuomareista ja kanssakilpailijoista.
Tanssiaishaaste Kilpailijat esittävät catwalkilla kolme tiettyyn kategoriaan kuuluvaa lookia, joista viimeinen on itsetehty. Saanut inspiraationsa ballroom-kulttuurista.
Viimeinen haaste Kilpailijat kirjoittavat omat säkeistönsä johonkin RuPaulin kappaleeseen ja esittävät ne. Kausilla 1-8 haaste oli erilainen; kilpailijat esiintyivät RuPaulin kappaleen musiikkivideolla.

Minihaasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes jokaisessa jaksossa on minihaaste. Kuten päätehtävätkin, minihaasteiden vaatimukset vaihtuvat joka jaksossa. Usein esiintyneitä haasteita ovat käsinukkehaaste, jossa kilpailijat esittävät käsinuken avulla kanssakilpailijaa ja “Reading Is Fundamental” -haaste, jossa kilpailijat “lukevat” (tekevät pilkkaa humoristisella tavalla) toisiaan. Minihaasteen voittaja palkitaan yleensä jollakin edulla viikon päähaasteessa.

Tuomarointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tuomaristoon kuuluivat sarjan alussa RuPaulin lisäksi muotisuunnittelija Santino Rice ja muotiasiantuntija Merle Ginsberg. Ginsbergin korvasi kolmannella tuotantokaudella RuPaulin läheinen ystävä Michelle Visage. Ricen tilalle taas tulivat seitsemännellä kaudella vaihtuvat tuomarit Carson Kressley ja Ross Mathews. Lisäksi sarjassa on ollut useita julkisuuden henkilöitä vierailevina tuomareina.

Tuomaroinnin aluksi RuPaul julistaa kilpailijat, jotka ovat jatkossa, eivätkä saa palautetta. Heidän poistuttua lavalta kilpailijat käydään yksitellen läpi, jonka jälkeen kaikki kilpailijat poistuvat takahuoneeseen odottamaan, kun tuomaristo pohtii heidän suoriutumista. Kilpailijat kutsutaan takaisin ja RuPaul julistaa haasteen voittajan. Huonoiten suoriutuneet huulisynkkaavat toisiaan vastaan viimeisenä yrityksenään tehdä vaikutus RuPauliin. Huulisynkan jälkeen RuPaul päättää kuka saa jatkaa kisassa ja kuka joutuu jättämään kilpailun.

Kulisseissa kuhisee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulisseissa kuhisee (engl. Untucked) on sarja, jossa seurataan kilpailijoiden keskustelua greenroomissa tuomariston arvioinnin ajan. Ensimmäisellä kaudella tätä ei kuitenkaan ollut, mutta Logo TV julkaisi samankaltaista nettisarjaa nimeltä Under the Hood of RuPaul’s Drag Race. Seitsemännen, kahdeksannen ja yhdeksännen kauden Kulisseissa kuhisee -jaksot julkaistiin myös netissä, tällä kertaa YouTubessa.

Finaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finaali on neljännestä tuotantokaudesta lähtien kuvattu tavallisen studion ulkopuolella. Voittajan julkistamisen lisäksi finaalissa muistellaan kulunutta kautta ja kruunataan kilpailussa mukavin ja avuliain kilpailija “Miss Miellyttävä” (engl. Miss Congeniality). Kausina 1-9 Miss Miellyttävä valittiin yleisöäänestyksellä, mutta kymmenennestä tuotantokaudesta eteenpäin kanssakilpailijat ovat valinneet tittelin saajan.

Kausina 1-3 finaali kuvattiin studiossa, mutta kolmannen kauden voittaja vuodettiin nettiin juorubloggaaja Perez Hiltonin toimesta. Tämän jälkeen finaali siirtyi kuvattavaksi studion ulkopuolelle ja kaikkien finaalissa olevien kilpailijoiden voitto on kuvattu. Näin voittaja saadaan tietää vasta kun finaali lähetetään televisiosta.[7]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella kaudella, RuPaul's Drag Racen voittaja vastaanottaa valikoiman palkintoja. Nämä palkinnot ovat kasvaneet arvoltaan kun sarja on saanut enemmän suosiota ja siten saanut isomman budjetin. Palkinnot eri kausilla olivat:

Huippu- drag queen haussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Palkinnot
1
 • 20 000$
 • Paikka Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Mainostyö L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa
 • Kuva-artikkeli Paper Magazinessa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
2
 • 25 000$
 • Elinikäinen tarjonta NYX-kosmetiikkaa, ja olla NYXCosmetics.comin malli
 • Paikka Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Mainostyö L.A. Eyeworksin legendaarisessa designer-silmälasikampanjassa
 • Yksivuotinen PR-sopimus johtavalla HLBT-firma Project Publicityn kanssa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
3
 • 75 000$
 • Elinikäinen tarjonta KRYOLAN-kosmetiikkaa
 • Paikka Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
4
 • 100 000$
 • Elinikäinen tarjonta NYX-kosmetiikkaa
 • Paikka Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
5
 • 100 000$
 • Elinikäinen tarjonta COLOREVOLUTION-kosmetiikkaa
 • Paikka Logon Drag Race-kiertueen pääesiintyjänä
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
6
 • 100 000$
 • Vuoden tarjonta COLOREVOLUTION-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
7
 • 100 000$
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
8
9
 • 100 000$
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Shandar Fashion Accessories and Shoesiltä
10
 • 100 000$
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
11
12
13

Huippu- drag queen haussa: Tähtiloistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Palkinnot
1
 • 100 000$
 • Paikka Drag Race Hall of Famessa
 • Tarjonta MAC-kosmetiikkaa
 • Lomamatka ALandCHUCK.travelin kustantamana
2
 • 100 000$
 • Paikka Drag Race Hall of Famessa
 • Vuoden tarjonta Anastasia Beverly Hills-kosmetiikkaa
3
4
5
6


Huippu- drag queen haussa UK[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Palkinnot
1
 • Matka Hollywoodiin toteuttamaan oma digitaalinen sarja
  WOW Productions:in tuottamana
 • Kruunu ja valtikka Fierce Drag Jewelsiltä
2
3

Huippu- drag queen haussa Down Under[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Palkinnot
1
 • Vuoden tarjonta meikkiä Revolution Beauty Cosmeticsilta
 • 30 000$
 • Kruunu ja valtikka


Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Huippu- drag queen haussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Esitetty Voittaja Perintösija Miss Miellyttävä
1 2. helmikuuta - 23. maaliskuuta 2009 Bebe Zahara Benet Nina Flowers Nina Flowers
2 1. helmikuuta - 26. huhtikuuta 2010 Tyra Sanchez Raven Pandora Boxx
3 24. tammikuuta - 2. toukokuuta 2011 Raja Manila Luzon Yara Sofia
4 30. tammikuuta - 30. huhtikuuta 2012 Sharon Needles Chad Michaels

Phi Phi O’Hara

Latrice Royale
5 28. tammikuuta - 6. toukokuuta 2013 Jinkx Monsoon Alaska

Roxxxy Andrews

Ivy Winters
6 24. helmikuuta - 19. toukokuuta 2014 Bianca Del Rio Adore Delano

Courtney Act

BenDeLaCreme
7 2. maaliskuuta - 1. kesäkuuta 2015 Violet Chachki Ginger Minj

Pearl

Katya
8 7. maaliskuuta - 16. toukokuuta 2016 Bob The Drag Queen Kim Chi

Naomi Smalls

Cynthia Lee Fontaine
9 24. maaliskuuta - 23. kesäkuuta 2017 Sasha Velour Peppermint Valentina
10 22. maaliskuuta - 28. kesäkuuta 2018 Aquaria Eureka

Kameron Michaels

Monet X Change
11 28. helmikuuta - 30. toukokuuta 2019 Yvie Oddly Brooke Lynn Hytes Nina West
12 28. helmikuuta - 29. toukokuuta 2020 Jaida Essence Hall Crystal Methyd

Gigi Goode

Heidi N. Closet
13 1. tammikuuta - 23. huhtikuuta 2021 Symone Kandy Muse LaLa Ri
14 7. tammikuuta - 22. huhtikuuta 2022 Willow Pill Lady Camden Kornbread "The Snack" Jeté
15 6. tammikuuta - 14. huhtikuuta 2023 Sasha Colby Anetra Malaysia Babydoll Foxx

Huippu- drag queen haussa: Tähtiloistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Esitetty Voittaja Perintösija
1 22. lokakuuta - 26. marraskuuta 2012 Chad Michaels Raven
2 25. elokuuta - 27. lokakuuta 2016 Alaska Detox

Katya

3 25. marraskuuta - 15. maaliskuuta 2018 Trixie Mattel Kennedy Davenport
4 14. joulukuuta 2018 - 15. helmikuuta 2019 Trinity The Tuck

Monet X Change

Monique Heart

Naomi Smalls

5 5. kesäkuuta - 24. heinäkuuta 2020 Shea Coulee Jujubee

Miz Cracker

6 24. kesäkuuta - 2. syyskuuta 2021 Kylie Sonique Love Eureka

Ginger Minj

Rajah O’Hara

7 20. toukokuuta - 29. heinäkuuta 2022 Jinkx Monsoon Monét X Change

Huippu- drag queen haussa UK[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Esitetty Voittaja Perintösija Miss Miellyttävä
1 3. lokakuuta - 21. marraskuuta 2019 The Vivienne Divina De Campo Blu Hydrangea
2 14. tammikuuta - 18. maaliskuuta 2021 Lawrence Chaney Bimini Bon Boulash Bimini Bon Boulash
3 23. syyskuuta - 25. marraskuuta 2021 Krystal Versace Ella Vaday

Kitty Scott-Claus

Anubis Finch
UK vs the World 1. helmikuuta - 8. maaliskuuta 2022 Blu Hydrangea Mo Heart Cheryl Hole

Janey Jacké

Jujubee

4 22. syyskuuta - 24. marraskuuta 2022 Danny Beard Cheddar Gorgeous

Huippu- drag queen haussa Down Under[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Esitetty Voittaja Perintösija Miss Miellyttävä
1 1. toukokuuta - 19. kesäkuuta 2021 Kita Mean Art Simone

Karen from Finance

Scarlet Adams

Anita Wigl’it
2 30. heinäkuuta - 17. syyskuuta 2022 Spankie Jackzon Hannah Conda

Kween Kong

Yuri Guaii
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kiistanalaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan luojaa, RuPaulia on vuosien mittaan kritisoitu hänen sekä sarjan transfobisista taipumuksista. Sarjan kuudennella kaudella nähtiin “Female or Shemale” -niminen minitehtävä, jossa kilpailijoiden tuli arvata oliko suurennettu kuva naisesta vai drag queenista. Sarja sai palautetta termin “shemale” käytöstä, jota pidetään halventavana terminä transsukupuolisesta naisesta.[8] Sarjan silloinen jakelija Logo TV on sittemmin poistanut kyseisen osan jaksosta kaikilta alustoiltaan. Seuraavalle kaudelle sarjan “You’ve got she-mail” -lausahdus (parodia Huippumalli haussa -ohjelman Tyra-mailista) vaihdettiin heittoon “She done already done had herses”. [9]

Vuonna 2018 julkaistussa haastattelussa RuPaul kertoi, ettei varmaankaan antaisi hormonihoidot aloittaneen transnaisen osallistua ohjelmaan, ja sai jälleen kritiikkiä. [10]Samoihin aikoihin hän myös vertasi drag queenina esiintyvän transnaisen hormonihoitoja dopingiin Twitterissä. Hän on pyytänyt anteeksi molemmista jälkeenpäin, ja sarjassa onkin nähty useita transnaisia.[11]

Hieman kahdennentoista kauden alettua selvisi, että yksi kilpailijoista, Sherry Pie - oikealta nimeltään Joey Gugliemelli - oli syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun salanimellä Allison Mossey. Reaktiona tähän, hänet diskattiin ja sarja uudelleeneditoitiin antamaan hänelle niin vähän ruutuaikaa kuin mahdollista.[12] Sherry Pien päähaasteista voittamat rahat lahjoitettiin HLBT-nuorien itsemurhien ehkäisyyn keskittyneelle Trevor Projectille.[13]

Sarjan australialaisversio joutui rasismikohun keskelle, kun selvisi, että kahdella kauden kilpailijoista oli rasistista taustaa. Kilpailijoitten paljastuksen jälkeen, internetissä levisi videoita ja kuvia Scarlet Adamsista (oik. Anthony Price) esiintymässä blackfacessa. Toinen kilpailija, Karen from Finance (Richard Chadwick), taas tunnettiin keräilemistään golliwog-nukeista, joista hänellä oli jopa tatuointi. Chadwick poistatti tatuoinnin kritiikin seurauksena.[14] Molemmat kilpailijoista etenivät kaudellaan finaaliin.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki sarjassa käytettävä musiikki on peräisin RuPaulin albumeilta Champion, Drag Race, Glamazon, Born Naked ja Realness, poikkeuksena kappaleet joita käytetään huulisynkkaosuudessa.

Catwalk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet jotka ovat soineet kilpailijoiden kävellessä catwalkilla ovat:

 • "Cover Girl" (1. tuotantokausi)
 • "Jealous of My Boogie" (2. tuotantokausi)
 • "Champion" (3. tuotantokausi)
 • "Glamazon" (4. tuotantokausi)
 • “I Bring the Beat" (5. tuotantokausi)
 • "Sissy That Walk" (6. ja 7. tuotantokausi)
 • "The Realness" (8. tuotantokausi)
 • "Category Is..." (9. tuotantokausi)
 • "Snapshot" (10. tuotantokausi)
 • "Mighty Love" (11. tuotantokausi)
 • "Superstar" (12. tuotantokausi)
 • "Sexy Drag Queen" (Tähtiloistoa-tuotantokaudet 1–3)
 • "Super Queen" (Tähtiloistoa 4)
 • "Be Someone" (Tähtiloistoa 5)
 • "A Little Bit of Love" (UK 1. tuotantokausi)

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokausi Julkaisupäivä Lisäominaisuudet Levyjä
2 6. joulukuuta 2011[15]
 • Bonuskohtauksia
 • Haastatteluja kilpailijoiden kanssa
 • Pidennettyjä Reunion-kohtauksia
3
3 6. joulukuuta 2011[16]
 • Bonuskohtauksia
 • Haastatteluja kilpailijoiden kanssa
 • Pidennettyjä Reunion-kohtauksia
4
4 26. kesäkuuta 2012[17]
 • Bonuskohtauksia
 • Kulisseissa kuhisee-jaksoja
 • Drag Ya Later with Jon & John-jaksoja
5
Tähtiloistoa 1 22. tammikuuta 2013[18]
 • Bonuskohtauksia
 • Kulisseissa kuhisee-jaksoja
 • Meet the Queens-haastatteluja
2
5 10. kesäkuuta 2013 [19][20]
 • Bonuskohtauksia
 • Kulisseissa kuhisee-jaksoja
5
6 21. lokakuuta 2014 [21]
 • Bonuskohtauksia
 • Kulisseissa kuhisee-jaksoja
5

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "RuPaul Leads Hopefuls in 'Drag Race.'" (1. joulukuuta 2008). USA Today. 
 2. RuPaul’s Drag Race Renewed for Season 9 and Casting Has Just Begun! TVLine. 31. maaliskuuta 2016. World of Wonder. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 3. James St. James: Calling All Drag Queens: Casting For RuPaul's Drag Race Season 13 Has Begun! World of Wonder. 2. joulukuuta 2019. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 4. Devon Sherer: RuPaul Still Watches Every Single Drag Race Audition Video Vulture. 19. toukokuuta 2019. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 5. Bernardo Sim: RuPaul's Drag Race: 15 Queens Eliminated For Crazy Reasons ScreenRant. 19. toukokuuta 2018. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 6. Bowen Yang, Matt Rogers: 'RuPaul's Drag Race' Every Snatch Game Impersonation, Ranked Vulture. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 7. Tommy Tsao: 11 Things You Probably Didn't Know About RuPaul's Drag Race Teen Vogue. 28. kesäkuuta 2018. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 8. James Nichols: Carmen Carrera And Monica Beverly Hillz Address ‘Drag Race’ Transphobia Allegations Huff Posts. 1. huhtikuuta 2014. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 9. James Nichols: ‘RuPaul’s Drag Race’ To Refrain From Using ‘Transphobic Slur’ In Wake Of Controversy Huff Posts. 14. huhtikuuta 2014. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 10. Decca Aitkenhead: RuPaul: ‘Drag is a big f-you to male-dominated culture’ The Guardian. 3. maaliskuuta 2018. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 11. Joey Nolfi: RuPaul tweets 'regret' over controversial transgender comments: 'The trans community are heroes' Entertainment Weekly. 5. maaliskuuta 2018. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 12. Alex Abad-Santos: RuPaul’s Drag Race contestant Sherry Pie is disqualified after admitting to sexual misconduct Vox. 7. maaliskuuta 2020. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 13. Abbey Bray: RuPaul’s Drag Race donates $5k to Trevor Project after Sherry Pie catfish allegations Metro. 14. maaliskuuta 2020. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 14. Matilda Boseley: RuPaul's Drag Race Down Under contestant apologises for past performances in blackface The Guardian. Viitattu 6. lokakuuta 2021. (englanniksi)
 15. RuPaul's Drag Race: 2. tuotantokausi LOGOOnline Shop. Arkistoitu 11.12.2011. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 16. RuPaul's Drag Race: 3. tuotantokausi LOGOOnline Shop. Arkistoitu 9.12.2011. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 17. RuPaul's Drag Race: 4. tuotantokausi LogoTV Shop. Arkistoitu 17.5.2012. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 18. RuPaul's Drag Race: All Stars LogoTV Shop. Arkistoitu 29.5.2016. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 19. RuPaul's Drag Race: Sensuroimaton 5. tuotantokausi Amazon.com.
 20. Get ‘RuPaul’s Drag Race’ Season 5 On DVD Now Hunties NewNowNext. 18. huhtikuuta 2013. newnownext.com. Viitattu 9. lokakuuta 2016.
 21. RuPaul's Drag Race: 6. tuotantokausi Amazon.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]