Rouyn-Noranda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rouyn-Noranda
Osiskojärven rantaa
Osiskojärven rantaa

Rouyn-Noranda

Koordinaatit: 48°14′00″N, 79°01′00″W

Valtio Kanada
Provinssi Quebec
Alue Abitibi-Témiscamingue
Perustettu 1917
Hallinto
 – Pormestari Mario Provencher
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 6 441 km²
Väkiluku (2011) 41 012

Rouyn-Noranda on kaupunki Quebecin provinssin luoteisosassa Kanadassa, Osisko-järven rannalla. Kuparikaivosten liepeille syntyneessä kaupungissa oli 41 012 asukasta vuonna 2011, mutta väestömäärä vaihtelee taloussuhdanteiden mukaan.

Rouynin kaupunki perustettiin, kun alueelta löydettiin kupariesiintymiä vuonna 1917. Noranda rakennettiin hieman myöhemmin ja sai nimensä kaivosyhtiön mukaan. Rouyn ja Noranda saivat kaupunkioikeudet 1926 ja yhdistyivät 1986.

Vuodesta 1966 Rouyn-Noranda on toiminut Abitibi-Témiscaminguen alueen pääkaupunkina. Vuosina 2000–2006 toteutetussa Quebecin kuntauudistuksessa Rouyn-Norandaan liitettiin myös nämä alueen entiset kunnat: Arntfield, Bellecombe, Beaudry, Cadillac, Cléricy, Cloutier, D'Alembert, Destor, Évain, Lac-Montanier, Lac-Surimau, McWatters, Mont-Brun, Montbeillard, Rapides-des-Cèdres ja Rollet.

Kaupungissa toimii vuodesta 1983 Quebecin yliopistoon kuuluvan UQAT-yliopiston (Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue) toinen kampus Val d’Orin ohella. Kaupunki on tunnettu vuodesta 1982 järjestetystä elokuvafestivaalista International Cinema Festival of Abitibi-Témiscamingue. Jääkiekkojoukkue Rouyn-Noranda Huskies on tuottanut epätavallisen monta NHL-pelaajaa kaupungin kokoon nähden. Heihin kuuluvat Pierre Turgeon, Jacques Laperrière, Dave Keon ja Éric Desjardins.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rouyn-Noranda