Rouyn-Noranda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rouyn-Noranda
vaakuna sijainti
Sijainti
Valtio Kanada
Provinssi Quebec
Väkiluku 41 012 (2011)
Pinta-ala 6441 km²
Väestötiheys as./km²
Pormestari Mario Provencher
Sivusto www.ville.rouyn-noranda.qc.ca
Rouyn-Norandan rakennuksia.

Rouyn-Noranda on kaupunki Quebecin provinssin luoteisosassa Kanadassa, Osisko-järven rannalla. Kuparikaivosten liepeille syntyneessä kaupungissa oli 41 012 asukasta vuonna 2011, mutta väestömäärä vaihtelee taloussuhdanteiden mukaan.

Rouynin kaupunki perustettiin, kun alueelta löydettiin kupariesiintymiä vuonna 1917. Noranda rakennettiin hieman myöhemmin ja sai nimensä kaivosyhtiön mukaan. Rouyn ja Noranda saivat kaupunkioikeudet 1926 ja yhdistyivät 1986.

Vuodesta 1966 Rouyn-Noranda on toiminut Abitibi-Témiscaminguen alueen pääkaupunkina. Vuosina 2000–2006 toteutetussa Quebecin kuntauudistuksessa Rouyn-Norandaan liitettiin myös nämä alueen entiset kunnat: Arntfield, Bellecombe, Beaudry, Cadillac, Cléricy, Cloutier, D'Alembert, Destor, Évain, Lac-Montanier, Lac-Surimau, McWatters, Mont-Brun, Montbeillard, Rapides-des-Cèdres ja Rollet.

Kaupungissa toimii vuodesta 1983 Quebecin yliopistoon kuuluvan UQAT-yliopiston (Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue) toinen kampus Val d’Orin ohella. Kaupunki on tunnettu vuodesta 1982 järjestetystä elokuvafestivaalista International Cinema Festival of Abitibi-Témiscamingue. Jääkiekkojoukkue Rouyn-Noranda Huskies on tuottanut epätavallisen monta NHL-pelaajaa kaupungin kokoon nähden. Heihin kuuluvat Pierre Turgeon, Jacques Laperrière, Dave Keon ja Éric Desjardins.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rouyn-Noranda
Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.