Rotumalaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rotumalaiset
Väkiluku 9 727 (1996)[1]
Asuinalueet Rotuma, Fidži, Samoa
Kielet rotuma, englanti
Uskonnot metodismi, katolilaisuus

Rotumalaiset ovat Rotuman saaren alkuperäisasukkaita. Rotumalaiset ovat saarelle muuttaneiden polynesialaisten ja melanesialaisten jälkeläisiä. Lisäksi heihin on sekoittunut eurooppalaisia aineksia saarelle paenneiden merimiesten mukana. Rotumalaisten mytologia kertoo heidän tulleen Samoalta prinssi Rahon johtamana.

Rotumalaiset muistuttavat enemmän polynesialaisia kuin melanesialaisia, jotka ovat Fidžin valtaväestöä. Heidän ihonsa on vaaleampi kuin fidžiläisillä, ja he ovat lyhyempiä kuin muut polynesialaiset. Rotumalaisten ulkonäössä on myös eurooppalaisia ja aasialaisia vaikutteita. Vaikka heidät voisi luokitella etnisesti polynesialaisiksi, heidän kielensä ei ole polynesialainen.

Rotuman saarella asuu 2002 ihmistä, joista suurin osa on rotumalaisia, mutta saarella asuu myös fidžiläisiä ja samoalaisia. Suurin osa rotumalaisista asuu Fidžin muilla saarilla, lisäksi heitä on muuttanut Samoaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Rotumalaisilla on ollut erimielisyyksiä Fidžin hallituksen kanssa, ja he ovat muun muassa kumonneet lakiesityksen saaren avaamiseksi turisteille. Rotumalainen Mölmahao-klaani kieltäytyi liittymästä Fidžiin sen itsenäistyttyä, mutta se ei saanut rotumalaisten enemmistöä puolelleen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]