Rotterdamsche Droogdok Maatschappij

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rotterdamsche Droogdok Maatschappij
Perustettu 1902
Lakkautettu 1996
Kotipaikka Rotterdam, Alankomaat
Toimiala laivanrakennus

Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) oli suurin ennen toista maailmansotaa Rotterdamissa toiminut laivanrakennus ja korjausyritys. Se oli toiminnassa vuodesta 1902 aina vuoteen 1996. Yritys valmisti olemassa olonsa aikana 355 alusta, joista pääosa oli avomerikelpoisia. Valmistusmäärään sisältyy kahdeksantoista sukellusvenettä.

Telakalla oli kaksitoista kelluvaa telakkaa ja huippuvuonnaan se työllisti 7 000 henkeä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin 23. tammikuuta 1902 Heijplaatissa Maasin rannalla. Duncan Christie oli perustanut yrityksen jo 1856 Delfshavenissa. Toinen telakka perustettiin 14. tammikuuta 1925 Schiedamiin joen pohjoisrannalle, missä se jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1978.

Sukellusvenehallit rakennettiin 1928-1929 ja niitä laajennettiin kolmeen kertaan. Hallissa valmistui Alankomaiden laivastolle seitsemäntoista ja Puolan laivastolle yksi sukellusvene. Halli on nykyään osa niin sanottua RDM Campusta, joka on yhdistelmä R&D yrityksiä ja yliopistoa.

Vuonna 1938 RDM osti Wilton-Fijenoordin kanssa P Smit Jr Shipbuilding and Machine Factoryn koko osakekannan. Yhtiö kuitenkin säilytti oman nimensä.

Saksan vallattua Alankomaat telakan toiminta jatkui ja se valmisti 32 alusta sodan aikana. Näistä 24 oli pienehköjä sota-aluksia Saksan laivastolle. Telakka oli liittoutuneiden ilmavoimien maalina ja vuonna 1941 korjattavana ollut saksalainen sotalaiva upposi telakka-altaaseen. Operaatio Market Gardenin alettua saksalaiset tuhosivat telakkalaitteet. Kuusi kuukautta sotatoimien päättymisen jälkeen neljä kelluvaa telakkaa oli jälleen toiminnassa.

RDM liitettiin 4. maaliskuuta 1966 Koninklijke Maatschappij De Schelden ja Motorenfabriek Thomassen kanssa, jolloin syntyi Rijn-Schelde Machinefabrieken en Scheepswerven (RSMS). Yritykseen liitettiin 1. tammikuuta 1971 Verolme Verenigde Scheepswerven (VVS), jolloin syntyi Rijn-Schelde-Verolme Machinefabrieken en Scheepswerven (RSV).

RSV ja RDM jättivät 6. huhtikuuta 1983 konkurssihakemuksen. Avomeriyksikkö suljettiin ja korjausyksikkö siirrettiin Wilton-Fijenoordiin, mikä johti kahden suurimman telakan myyntiin. Yhtiön 3 180 työntekijästä 1 370 jäi työttämäksi. Edelleen elinkelpoiset osat valmistus merivoimille, työvälineet ja raskas konepajateollisuus muodostivat uuden valtio-omisteisen yhtiön RDM Nederland BV:n.

Meriteollisuus kehittyi voimakkaasti Walrus-luokan sukellusveneiden tilauksen jälkeen. Taiwanille tehty tarjous sukellusveneiden huollosta kuitenkin epäonnistui. Laivatilausten vähentyessä ja yritysken keskittyessä yhä enemmän korkean teknologian järjestelmien kehittämiseen maanpuolustukselle ja energiantuotannolle yrityksen nimi vaihdettiin RDM Technologyksi. Laivanrakennus siirtyi Damen Groupille nimellä Damen Schelde Naval shipbuilding.

Hallitus myi 20. joulukuuta 1991 yrityksen Royal Begemann Groupille ja se nimettiin RDM Technology Holding BV:ksi. Tilausten puutteen vuoksi työvoimaa leikattiin rajusti 1 200:sta alle viiteensataan vuosien 1993 ja 1994 uudelleenjärjestelyissä, joissa samalla yhtiö jaettiin RDM Technology BV:ksi ja RDM Submarines BV:ksi.

Valmistettuja aluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rotterdamsche Droogdok Maatschappij