Rotel Tours

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz O404 Rotel Tours

Rotel Tours on saksalainen matkailuyritys, joka järjestää matkoja hotellibussien (rotelli) avulla ympäri maailman. "Rotelli" on lyhenne sanoista "rullaava hotelli" (saks. "Das Rollende Hotel"). Rotellissa yhdistyvät bussimatkailu ja majoitus, minkä ansiosta matkanteko on riippumatonta kohdealueen palveluista.lähde?

Rotelli peräkärryssä

Rotellin majoitustilat sijaitsevat joko bussissa (integroitu rotelli) tai bussin perässä vedettävässä rotelliperäkärryssä. Majoitustilat ovat tiiviisti kolmessa kerroksessa ja muistuttavat kapselihotellia. Tarjolla on sekä yhden että kahden henkilön nukkumakapseleita. Rotellissa on myös keittiö, jonka avulla henkilökunta tarjoilee matkailijoille aamupalaa ja muita aterioita. Matkaan mahtuu mukaan kerralla 20-40 matkustajaa.lähde?

Rotellin keksi ja patentoi saksalainen Georg Höltl, joka halusi tarjota asiakkailleen edullisen mutta telttamajoitusta mukavamman tavan matkustaa. Ensimmäinen rotellimatka tehtiin vuonna 1959 Münchenistä Jerusalemiin.[1]

Rotellimatkoja on tehty myös Suomeen ainakin 1970-luvulla.[2] Ylen haastattelussa rotellituristeja arvosteltiin tuolloin siitä, etteivät he tuoneet tuloja paikallisille yrittäjille, koska majoitus ja eväät olivat omasta takaa matkassa mukana. Myös valtiovalta puuttui asiaan. Linja-auton perässä vedettävä rotellivaunu kiellettiin ja ne määrättiin Suomessa vedettäväksi kuorma-autolla, jolloin kannattavuus tietysti heikkenee. Rotellit katosivatkin Suomen turistiliikenteestä melko nopeasti.lähde?

Myös nykyisin rotelliautoja näkyy ajoittain Suomessa.[3] Pohjoismaissa rotellimatkoja järjestetään esimerkiksi reitillä Helsinki-Nordkapp-Oslo.[4] Ulkomailla rotellimatkoja järjestetään ympäri maailman.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rotel Tours - viel Welt für wenig Geld reiselust.me.
  2. Suomineito alennusmyynnissä Yle Elävä Arkisto. Viitattu 19.7.2014.
  3. Tatu Paulaharju: Saksalaismatkailun helmi - rotellit ovat täällä taas Ilta-Sanomat. 18.7.2012. Viitattu 23.7.2014.
  4. Skandinavien - Nordkap Rotel Tours. Viitattu 23.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]