Roska-astia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toimiston roskakori

Roska-astia (tai roskakori, puhekielessä myös roskis) on astia, johon jätteitä kerätään. Roska-astia on useimmiten tehty muovista.lähde? Jätteet lajitellaan usein kierrätystä varten omiin astioihinsa, minkä vuoksi jäteastoita on monenlaisia (esimerkiksi biojäteastioita, sekajäteastioita ja paperinkeräysastioita).

Roska-astia puistossa

Roska-astiota sijaitsee sisä- ja ulkotiloissa. Yleensä kodeissa keskeisin roska-astia sijaitsee keittiössä. Kuitenkin usein esimerkiksi työhuoneessa on roskakori, johon heitetään esimerkiksi paperijäte. Kodin roska-astioissa on yleensä roskapussi, johon jätteet laitetaan. Pussi voi olla joko varten valmistettu tai esimerkiksi normaali kaupan muovikassi, jossa kannetaan ostokset. Talojen piha-alueilla on isompia jäteastioita, joihin sisältä tulevat pussit viedään. Liikuttelun ja tyhjentämisen helpottamiseksi jäteastioiden alla on usein pyörät.

Julkisilla alueilla on myös roska-astioita. Näitä on etenkin sellaisten kulkuteiden varsilla, joissa on säännöllistä liikennettä, kuten kaupungin keskustan kaduilla ja puistoissa sekä esimerkiksi linja-autopysäkeillä. Pyrkimyksenä on välttää roskaamista kaduille yleisen viihtyvyyden parantamiseksi. Yleisillä alueilla olevat roska-astiat on yleensä kiinnitetty maahan tai seinään varkauksien estämiseksi. Roska-astiat saattavat joutua myös ilkityön kohteeksi. Julkisten tilojen, etenkin koulujen kiinnittämättömiä roska-astioita heitellään tai roskia levitellään.

Jätteiden lajittelua helpottaa, että oikeat roskat pistetään oikeaan roska-astiaan. Esimerkiksi pulloja ei yleensä heitetä roskiin ollenkaan, ne viedään pullonpalautukseen sekä koirankakat viedään biojätteisiin.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta roska-astia.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.