Rosengård

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rosengårdin rakennuskantaa.
Rosengårdia idästä.
Näkymä Rosengårdiin.

Rosengård on yksi Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön kaupunginosista. Kaupunginosassa asuu noin 21 500 ihmistä, ja se on maa-alaltaan 3,31 neliökilometrin suuruinen. 86 % Rosengårdin asukkaista on ulkomaalaistaustaisia (2008)[1]. Eniten maahanmuuttajia on tullut Kosovosta ja Irakista. Kaupunginosassa esiintyy myös runsaasti työttömyyttä. Ruotsin jalkapallomaajoukkueessa ja PSG:ssä pelaava jalkapallohyökkääjä Zlatan Ibrahimović on kotoisin Rosengårdista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosengård rakennettiin suurimmaksi osaksi vuosina 19621969, niin kutsutun Miljoonaohjelman tuloksena. Tuolloin Malmössa, kuten muuallakin Ruotsissa oli pulaa halvoista asunnoista. Se oli suuri projekti Malmön kaupungille, sillä kaupunginosa rakennettiin noin 25 000 asukkaalle. Rosengårdin suunnittelussa olivat mukana arkkitehtitoimistot Jaenecke & Samuelsson, HSB ja Torsten Roos sekä rakennusyhtiö Svenska Riksbyggen.

Väkiluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työttömyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työllisyysaste oli vuonna 2002 työikäisten (20–64-v) keskuudessa 37 % (miehet 40 %; naiset 33 %), asukkaista 4 226 oli työssäkäyviä.lähde?

Katukuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmön moskeija

Rosengårdilaiset asuinrakennukset koostuvat suurimmaksi osaksi 3–9-kerroksisista kerrostaloista. Korkein siellä sijaitseva kerrostalo on 16-kerroksinen. Rakennukset on rakennettu tasaiselle peltomaalle. Rakennukset on sijoiteltu ryhmiin, ja ne ympäröivät suorakulmaisia puistoaukeita. Rosengårdin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa sen roomalais-katolinen kirkko sekä moskeija, joka on Ruotsin vanhimpia, se on rakennettu 1984.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Områdesfakta – Rosengård Viitattu 5.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rosengård.