Roscoe Arbuckle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roscoe Arbuckle
Roscoe Arbuckle
Roscoe Arbuckle
Henkilötiedot
Koko nimi Roscoe Conkling Arbuckle
Syntynyt24. maaliskuuta 1887
Smith Center, Kansas
Kuollut29. kesäkuuta 1933 (46 vuotta)
New York, New York
Ammatti näyttelijä, koomikko, ohjaaja, käsikirjoittaja
Puoliso Araminta Durfee (1908–1925)
Doris Deane (1925–1929)
Addie Oakley Dukes McPhail (1931–1933)
Näyttelijä
Aktiivisena 1909–1933
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Roscoe Conkling ”Fatty” Arbuckle (24. maaliskuuta 1887 Smith Center, Kansas29. kesäkuuta 1933 New York) oli yhdysvaltalainen mykkäelokuvanäyttelijä ja koomikko. Arbuckle oli aikansa suosituimpia näyttelijöitä, mutta vuonna 1921 hän sekaantui skandaaliin, joka varjosti hänen loppu-uraansa.[1]

Varhainen elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roscoe Arbuckle syntyi Smith Centerissä, Kansasissa William Goodrichille ja Mollie Arbucklelle. Kuten useimmat 1900-luvun alun koomikot, myös Arbcukle esiintyi nuorena vaudeville-lavoilla. Vuonna 1909 hän aloitti uransa Selig Polyscope Companyssa ja jatkoi yhtiön elokuvien parissa vuoteen 1913 asti. Tämän jälkeen hän siirtyi Universal Picturesiin ja alkoi esiintyä Mack Sennettin ohjaamissa Keystone Kops -komedioissa.

Roscoe Arbuckle elokuvassa Out West vuodelta 1918. Muissa rooleissa olivat Buster Keaton (vasemmalla) ja Al St. John.

Arbuckle ei pitänyt liikanimestään ”Fatty”, jonka hän sai ruumiinrakenteensa vuoksi. Koostaan huolimatta Arbuckle esiintyi usein vauhdikkaissa komedioissa, joissa oli useita takaa-ajokohtauksia. Näyttelemisen lisäksi Arbuckle myös ohjasi joitakin elokuvia, esimerkiksi lyhytelokuvan The Butcher Boyn vuonna 1917. Yhteen rooliin Arbuckle valitsi Buster Keatonin, jolla ei ollut aikaisempaa elokuvakokemusta. Elokuvan myötä Arbuckle ja Keaton ystävystyivät ja tekivät vielä kolmetoista lyhytelokuvaa yhdessä vuosien 1917–1921 aikana.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roscoe Arbuckle oli naimisissa kolme kertaa. Hän meni naimisiin Araminta Estelle Durfeen (1889–1975) kanssa 6. elokuuta 1908. Durfee näytteli miehensä rinnalla monissa varhaisissa komediaelokuvissa nimellä Minta Durfee. Arbucklen ja Durfeen avioliitto purkautui vuonna 1925. Hän meni samana vuonna naimisiin Doris Deanen kanssa ja liitto kesti vuoteen 1928 asti. Kolmannen avioliiton hän solmi Addie McPhailin kanssa vuonna 1932 ja liitto kesti Arbucklen kuolemaan asti.

Keystone Copsit heille tyypillisessä asennossa elokuvassa The Gangsters (1913). Roscoe Arbuckle äärimmäisenä oikealla.

Arbuckle matkusti kahden ystävänsä, elokuvaohjaajien Lowell Shermanin ja Fred Fischbachin, kanssa San Franciscoon 3. syyskuuta 1921. He majoittuivat St. Francis Hoteliin tarkoituksenaan pitää juhlat. Juhlien aikana kutsuvieraana ollut näyttelijä Virginia Rappe sairastui vakavasti, mutta hänen oireidensa katsottiin johtuvan alkoholista.

Rappe kuitenkin menehtyi kolme päivää myöhemmin revenneen virtsarakon aiheuttamaan vatsakalvontulehdukseen. Juhlaseurueeseen kuulunut Maude Delmont väitti Rappen vammojen syntyneen Arbucklen tekemän raiskauksen seurauksena. Arbuckle kiisti syytteet.

Arbucklen oikeudenkäynnistä muodostui suuri mediatapahtuma ja William Randolph Hearstin omistamissa sanomalehdissä Arbucklesta kirjoitettiin syyttävään sävyyn, ja Paramount Pictures kielsi hänen näyttelijäkollegoitaan puhumasta hänestä julkisesti. Buster Keaton kuitenkin puolusti ystäväänsä todeten hänen olevan lempeimpiä ihmisiä, joita on tavannut. Eräät ryhmittymät vaativat Arbucklelle kuolemantuomiota, mutta oikeuslaitos totesi hänet syyttömäksi kolmannessa oikeudenkäynnissä.

Arbuckle yritti palata elokuvien pariin skandaalin jälkeen, mutta hänen elokuviaan määrättiin esityskieltoon, ja Arbuckle sortui alkoholismiin. Keaton yritti auttaa ystäväänsä tarjoamalla töitä omien elokuviensa parissa, ja Arbuckle ohjasi myös salanimellä William Goodrich muutamia lyhytelokuvia.

Roscoe Arbuckle kuoli vuonna 1933 sydäninfarktiin.

Valikoitu filmografia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Arbuckle vuonna 1919
  1. Roscoe Arbuckle Encyclopedia Britannica. Viitattu 5.4.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]