Roquetailladen linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roquetailladen linna
Château de Roquetaillade
Chateau-de-Roquetaillade Gironde 2099.jpg
Sijainti Mazères, Ranska
Koordinaatit 44°29′33″N, 0°16′11″W
Valmistumisvuosi 1306
Julkisivumateriaali tiili
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Roquetailladen linna (Château de Roquetaillade) (ʁɔk.tɑ.jad) on linna Ranskan Gironden departementissa Mazères'ssa lähellä Bordeaux'ta.

Ensimmäisen linnoituksen sinne rakensi Kaarle Suuri ollessaan menossa Rolandin kanssa Pyreneille. Vanhasta linnasta on jäljellä enää mahtavat rauniot.

Englannin kuninkaan Edward I:n luvalla, paavi Klemens V:n veljenpoika kardinaali de la Mothe rakensi 1306 toisen linnoituksen (le Château Neuf), jonka neliömäisessä pohjakaavassa on kuusi tornia ja keskeistorni. Rakennuksen entisti Viollet-le-Duc oppilaansa Duthoit'n kanssa 1850–1870. Upean sisustuksen kalusteineen ja maalauksineen on tehnyt Viollet-le-Duc, ja ne kuuluvat Ranskan kansallisperintöön.

Linnan puistossa on jäänteitä keskiaikaisesta suojamuurista kurtiinista ja sen portista, Pesqueyjoki rantoineen, pikkulinna 1800-luvulta ja kyyhkyslakka.

Linnassa on kuvattu useita elokuvia, esimerkiksi Fantomas uhkaa maailmaa ja Susien klaani. Se on vuodesta 1840 kuulunut Ranskan kulttuuriministeriön ylläpitämään monument historique -luetteloon.

Linnassa on asunut sama suku yli 700 vuotta. Se on ollut vuodesta 1956 avoinna yleisölle, ja on Bordeaux'n alueen suosituimpia matkailunähtävyyksiä. Linna on avoinna ympäri vuoden, ja esittely on tarvittaessa myös englanniksi.

Linna tuottaa viiniä nimeltä Chateaufort de Roquetaillade ja kasvattaa Bazadais-karjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Roquetailladen linna.