Roosa nauha

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pink ribbon.svg

Roosa nauha on Syöpäsäätiön kampanja, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Siinä kerättyjä varoja ohjataan myös potilaille ja omaisille tarjottavaan neuvontaan. Kampanjan tunnus on vaaleanpunainen tietoisuusnauha, joka on rintasyövän vastaisen taistelun symboli ympäri maailman.

Kampanja sai alkunsa 1990-luvun alun Yhdysvalloissa. Tuolloin AIDSin vastaisesta kampanjasta innostuneet Evelyn H. Lauder ja Alexandra Penney halusivat kiinnittää huomiota rintasyövän yleistymiseen ja kerätä varoja rintasyövän tutkimukseen. He valitsivat oman kampanjansa symboliksi vaaleanpunaisen silkkirusetin.[1]

Pian kampanja levisi muihin maihin, ja nykyisin sitä järjestetään yli 40 maassa ympäri maailman. Virallinen kampanja- ja keräyskuukausi kautta maailman on lokakuu, jolloin kampanja kerää varoja rintasyöpätutkimukseen monin eri tavoin ja tapahtumin.

Roosa nauha -kampanja järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2003.[1]

Roosa nauha -suunnittelijoina ovat toimineet Maija Louekari (2008), Hanna Sarén (2009), Jukka Rintala (2012), Minna Parikka (2014), Katri Niskanen (2015), Michael Monroe (2016), Duudsonit (2017), Anna Puu (2018) ja Seela Sella (2019).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Historia Syöpäsäätiö. Viitattu 9.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.