Ronja, ryövärintytär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ronja, ryövärintytär
Ronja Rövardotter
Alkuperäisteos
Kirjailija Astrid Lindgren
Kieli ruotsi
Genre lapset
Julkaistu 1981
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Matiaksenlinna Astrid Lindgrenin maailmassa

Ronja, ryövärintytär (ruots. Ronja Rövardotter) on Astrid Lindgrenin kirja vuodelta 1981. Päähenkilö Ronja on tummatukkainen tyttö, jonka isä on ryöväri.

Ronja asuu äitinsä Loviisan, isänsä Matiaksen ja tämän ryövärijoukkion kanssa Matiaksenlinnassa, joka sijaitsee Matiaksenmetsässä. Ronja on kuin kotonaan metsässä, jossa asuu monenlaisia olioita, kuten ajattaria ja männiäisiä. Ronja ei hyväksy isänsä ammattia; hän järkyttyy kun kuulee mitä ryöväri tekee.

Sinä yönä, kun Ronja syntyi, salama iski linnan kahtia. Myöhemmin linnan toiseen puoliskoon muuttaa Matiaksen perivihollinen Borka vaimonsa Undiksen, poikansa Birkin ja oman rosvojoukkionsa kanssa. He nimeävät sen Borkanlinnoitukseksi. Ronja ystävystyy Birkin, vihollisen pojan kanssa. Lapset seikkailevat kaksin metsässä aamusta iltaan. He muuttavat luolaan asumaan. Lasten ystävyydelle eivät hurjat isätkään mahda mitään. Ronjan ja Birkin tarina on tarina ystävyyden voimasta.

Ronjasta kertoo myös vuonna 1984 tehty ruotsalainen elokuva Ronja ryövärintytär, jonka pääosissa ovat Hanna Zetterberg ja Dan Håfström. Sen on ohjannut Tage Danielsson.[1] Elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla.

Studio Ghibli tuotti vuonna 2014 kirjaan perustuvan anime-sarjan, jonka ohjasi Goro Miyazaki. [2][3]

Vuonna 2024 julkaistiin uusi 12-osainen televisiosarja, jossa Ronjaa esittää Kerstin Linden ja Ronjan äitiä esittää Krista Kosonen.[4]

  1. Ronja, ryövärintytär Elonet.
  2. Goro Miyazaki helps guide 'Ronja, the Robber's Daughter' to Amazon Los Angeles Times. 23.2.2017. Viitattu 13.3.2024. (englanniksi)
  3. Gavin J. Blair: Japan’s Studio Ghibli to Produce Its First TV Series The Hollywood Reporter. 3.2.2014. Viitattu 13.3.2024. (englanniksi)
  4. Muropaketin toimitus: Suomessakin rakastetusta Ronja, Ryövärintytär -kirjasta on tehty Netflix-sarja isolla rahalla - traileri esittelee mitä on luvassa Muropaketti.com. 13.3.2024. Viitattu 13.3.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]