Rongorongo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rongorongo-kirjoitusta.

Rongorongo on Pääsiäissaarella rapanuin kielessä käytetty tulkitsematon kirjoitusjärjestelmä. Rongorongon järjestelmää on yritetty selvittää, mutta siinä ei ole onnistuttu. Sanan ”rongorongo” merkityksestä ei ole varmaa tietoa.

Viimeiset rongorongon ymmärtäjät ryöstettiin tiettävästi orjiksi Peruun vuonna 1862. Näihin päiviin asti on säilynyt 26 puulaattaa, joissa on rongorongolla kirjoitettua tekstiä. Merkkejä on yhteensä noin 14 000.

Rongorongosta on pohdittu, onko se lainkaan kirjoitusta, ja jos on, keksivätkö pääsiäissaarelaiset sen itsenäisesti vai omaksuivatko he kirjoituksen Perusta tai Kiinasta. On myös mahdollista, että asukkaat ovat kehittäneet rongorongon vasta nähtyään saarella vuonna 1770 käyneiden espanjalaisten kirjoitusta. Tätä hypoteesiä tukee se, että cherokeen kielelle ja eräille muille kielille puhujat ovat itse luoneet kirjoitusjärjestelmän sen jälkeen, kun ovat saaneet kirjoituksen idean eurooppalaisilta.

Mikäli rongorongo olisi ollut olemassa ennen eurooppalaisten vierailua, se olisi vanhin tunnettu kirjoitusjärjestelmä koko Polynesiassa ja vahvistaisi ajatusta, että kirjoitus on kehittynyt riippumattomasti monessa eri maailman kolkassa. Joissakin rongorongon merkeissä on hämmästyttävää yhdennäköisyyttä induskulttuuriin kirjoitukseen, ja 1900-luvun alkupuolella eräät tutkijat esittivät vakavissaan, että kirjoitus olisi kulkeutunut Intiasta saakka, mutta nykyisin tätä pidetään mahdottomana.

Todennäköisintä lienee, että rongorongo on melko pitkälle kehittynyttä kirjoituksen esimuotoa, joka sisältää sekä foneettisia että kuvaelementtejä, mutta se ei ole vielä varsinaista kirjoitusta. Venäläisen tutkijaryhmän, joukossa mayojen hieroglyfejä tulkinnut Juri Knorosov, mukaan rongorongoa voidaan verrata Egyptin hieroglyfikirjoitukseen sen varhaisessa kehitysvaiheessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robinson, Andrew: The Story of Writing: Alphabets, Hieroglyphs and Pictograms, Thames & Hudson 1995
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.