Romiskot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romiskot
Kolumbianromisko (Chauna chavaria)
Kolumbianromisko (Chauna chavaria)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Romiskot
Anhimidae
Stejneger, 1885
Suvut[1]
Katso myös

  Romiskot Wikispeciesissä
  Romiskot Commonsissa

Romiskot eli aselinnut (Anhimidae) on heimo sorsalintujen lahkossa. Romiskoita tunnetaan vain kolme lajia, jotka ovat Etelä-Amerikassa eläviä kosteikkolintuja. Romiskot eivät ui, mutta kulkevat räpylävarpaillaan kelluvilla kasveilla.

Romiskojen paikka tieteellisessä järjestelmässä on ollut kiistanalainen. Aikaisemmin ne käsitettiin kurkien ja haikaralintujen sukulaisiksi, mutta nykyisin niiden katsotaan kuuluvan sorsalintuihin. Romiskojen luurangossa on havaittavissa eräitä hyvin vanhanaikaisia piirteitä; niiltä esim. puuttuvat kylkiluiden liistakkeet, jollaiset kaikilla muilla nykyisin elävillä linnuilla on.

Romiskot ovat suuria, melkein joutsenen kokoisia lintuja, pää ja nokka pieni, kanalintujen nokkaa muistuttava, kaula ja siivet pitkät, pyrstö lyhyt, sääret osaksi höyhenettömät, jalat voimakkaat, jokseenkin pitkävarpaiset ja vahvakyntiset. Siivissä on kaksi kynttä ja varsinkin ranteen kohdalla oleva etumainen peukalonkynsi on suuri. Ihon alla on ilman täyttämä solukko, joka ulottuu varpaisiin saakka ja narskuu sitä puristettaessa.[2]

  1. ITIS
  2. Lauri Hirvensalo (toim.): Maapallon eläinkuvasto, s. 286. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1959.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.