Roman Schatz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roman Schatz
Roman Schatz Helsingin kirjamessuilla 2010.
Roman Schatz Helsingin kirjamessuilla 2010.
Syntynyt 21. elokuuta 1960 (ikä 55)
Überlingen, Saksa
Kansallisuus Saksan lippu Saksa/Suomen lippu Suomi
Ammatti kirjailija, televisiotoimittaja, ohjaaja
Puoliso Sanna Schatz

Roman Schatz (saks. ['ʃat͡s] s. 21. elokuuta 1960 Überlingen, Saksa)[1] on suomalainen, alkuperäiseltä kansallisuudeltaan saksalainen kirjailija, televisiotoimittaja ja ohjaaja.

Suomen kansalaisuuden hän sai helmikuussa 2012, joten nykyään hänellä on kaksoiskansalaisuus.[2]

Muutettuaan Suomeen 1986 hän työskenteli vanhainkodissa laitosapulaisena, kunnes Yleisradio tarjosi hänelle töitä saksankielisestä palvelusta. Hän esiintyi monissa kielten opetusohjelmissa (esimerkiksi Das ist Deutschland) ja toimi juontajana Toisten TV -ohjelmassa.[1] Schatz oli mukana televisiosarjassa Ähläm Sähläm ”Opi suomalaiseksi” -osiossa Roman von Schnaps -nimisenä asiantuntijana, joka opetti ulkomaalaisia suomalaisten tavoille.

Schatzin kirjoittama teos Suomesta, rakkaudella on kaksikielinen humoristinen kokoelma pakinoita suomalaisuudesta. Kirjassa käsitellään Suomen talvea, kieltä ja ralliautoilua. Hänen ensimmäinen romaaninsa Rakasta minut kertoo eteläsaksalaisen miehen elämänvaiheista Saksassa ja Suomessa. Schatzin toisessa romaanissa, Eurossa, itävaltalainen naistoimittaja, suomalainen mieskuvaaja ja espanjalainen äänittäjä palkataan tekemään dokumenttia yhden euron kulkeutumisesta Euroopassa. Pian dokumenttiryhmä huomaa, että heidät palkannut luxemburgilainen televisioyhtiö todellisuudessa tekeekin komediallista tosi-tv -sarjaa heistä.

Schatz osallistui keväällä 2007 kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, johon hänet valittiin ennen sarjan alkua menehtyneen Kirkan tilalle. Schatz putosi kilpailusta toisena. Lisäksi hän on ääninäytellyt Rottatouille-animaatioelokuvassa (2007), näytellyt sivuosassa suomalaiselokuvassa Raja 1918 (2007) ja kansainvälisessä yhteistuotannossa Better Than Andy (Suomi / USA, 2009).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schatz tapasi tulevan, suomalaisen vaimonsa Berliinissä ja muutti tämän perässä Suomeen vuonna 1986. Myöhemmin eroon päättyneestä avioliitosta syntyi kaksi lasta, poika ja tyttö.[3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Roman Schatzin Saksa 19.4.2007. Mtv3.fi. Viitattu 28.2.2010.
  2. Väistö, Kalle: Roman Schatz sai Suomen kansalaisuuden Mtv3.fi. Viitattu 18.8.2012.
  3. http://www.lastenkeskus.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=9789516279155 Roope ja merirosvot, kirjan esittely

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Roman Schatz.
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Roman Schatz -sitaatteja.