Roller derby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crime City Rollers ja Gothenburg Roller Derby pelaavat.

Roller derby on joukkueurheilulaji, jossa kilpailijat rullaluistelevat. Tämä kontaktilaji syntyi Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla.[1]

Lajista on kaksi versiota: kaltevalla radalla pelattava banked track sekä tunnetumpi pelimuoto flat track, jota pelataan tasaisella alustalla. Tämä artikkeli käsittelee nimenomaan flat track-roller derbyä.

Alkujaan roller derby muodostui ovaalilla radalla harrastetun kilpaluistelun kautta viihteelliseen showpainiin, josta muodostui hiljalleen lajin nykyisin parhaiten tunnettu muoto Flat Track Roller Derby. Showpainista ovat jääneet jäljelle vain niin sanotut taiteilijanimet joita osa pelaajista käyttää omien nimiensä tilalla.

Roller derby on nopeatempoinen joukkuepeli, joka vaatii nopeutta, strategiaa ja urheilullisuutta. Laji on pääasiassa yli 18-vuotiaiden naisten laji[1], mutta lajissa on junioritoimintaa, sekä miesten sarja.

Suomessa lajia harrastetaan niin Women´s Flat Track Derby Associationin (WFTDA) kuin Men's Roller Derby Associationin (MRDA) säännöillä ja lajin virallinen kieli on englanti.

Yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jammerin erottaa tähti-myssystä.

Roller derby -ottelu eli bout on jaettu kahteen puolen tunnin jaksoon eli periodiin. Periodi on jaettu maksimissaan kahden minuutin mittaisiin jameihin. Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta rullaluistelevat ovaalilla radalla ja kilpailevat toisiaan vastaan.

Kummassakin joukkueessa on kentällä kolmenlaisia pelaajia: kolme blokkeria, yksi pivot ja yksi jammeri.

Vain jammerit voivat tehdä pisteitä ja muut joukkueen jäsenet pyrkivät estämään vastapuolen jammerin etenemisen, sekä edistämään oman joukkueen jammerin etenemistä. Blokkereiden pääasillinen tehtävä on juuri blokkaaminen, eli jammerin pisteiden teon estäminen.

Pivot toimii eräänlaisena jokerina ja pystyy kesken jamin muuttumaan jammeriksi, mikäli jammeri suorittaa star pass:in pelin aikana. Tätä ennen pivot toimii blokkerina.

Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pivotin tai blokkerin lantion. Pisteiden lasku aloitetaan vasta jammerin palatessa ensimmäiseltä kierrokseltaan muiden pelaajien muodostamaan pakkaan.

Laji Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinki Roller Derbyn tunnus.

Suomessa roller derbyä on harrastettu vuosikymmenen ajan: vuonna 2009 perustettu Helsinki Roller Derby[2] on Suomen vanhin roller derby -seura.[1]

Suomi lähti ensimmäisenä maana Euroopassa pelaamaan kansallista naisten roller derby -liigaa vuonna 2013. Miesten sarja kansallinen sarja polkaistiin käyntiin vuonna 2019.

SM-sarjojen lisäksi Suomessa pelataan myös naisten I-divisioonaa.

Roller Derby Finland (RDF)[3] toimii Suomen kattojärjestönä seuroille ja sen alaisuudessa on 21 jäsenseuraa eri puolilla Suomea[4].


Kansainväliset kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten roller derbyn MM-kilpailut on järjestetty kolmesti.

Ensimmäiset järjestettiin joulukuussa 2011 Torontossa. Turnaukseen osallistui joukkueita 13 eri maasta ja Suomi sijoittui viidenneksi.

Joulukuussa 2014 Dallasissa Yhdysvalloissa pelattuun turnaukseen joukkueita jo 30:stä maata.

Järjestyksessä kolmannet MM-kilpailut järjestettiin helmikuussa 2018 Manchesterissä Englannissa.[5]


Myös miehet ovat pelanneet kolme MM-turnausta, 2014 Birminghamissa Englannissa ja 2016 Calgaryssä Kanadassa. Yhdysvallat ovat voittaneet molemmat turnaukset Suomen sijoittuessa kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi. Järjestyksessä kolmannet miesten MM-kilpailut järjestetään huhtikuussa 2018 Barcelonassa Espanjassa.[6]

Lajin emämaa Yhdysvallat on voittanut mestaruuden molemmilla kerroilla, Kanadan, Englannin ja Australian viedessä loput mitalit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Helsingin Sanomat 1.5.2011
  2. http://www.helsinkirollerderby.com/
  3. Roller Derby Finland rollerderbyfinland.com.
  4. Lista RDF:n alaisista seuroista ja joukkueista rollerderbyfinland.com.
  5. Roller Derby World Cup rollerderbyworldcup.com. Viitattu 18.1.2017.
  6. Men's Roller Derby World Cup mrdwc.com. Viitattu 18.1.2017.