Roller derby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crime City Rollers ja Gothenburg Roller Derby pelaavat.

Roller derby on joukkueurheilulaji, jossa kilpailijat rullaluistelevat. Tämä kontaktilaji syntyi Yhdysvalloissa 1920-luvulla.[1]

Lajista on kaksi versiota: kaltevalla radalla pelattava banked track sekä tunnetumpi pelimuoto flat track, jota pelataan tasaisella alustalla. Tämä artikkeli käsittelee nimenomaan flat track-roller derbyä.

Alkujaan roller derby muodostui ovaalilla radalla harrastetun kilpaluistelun kautta viihteelliseen showpainiin, josta muodostui hiljalleen lajin nykyisin parhaiten tunnettu muoto Flat Track Roller Derby. Showpainista ovat jääneet jäljelle vain niin sanotut pelaajanimet, joita osa pelaajista käyttää omien nimiensä tilalla.

Roller derby on nopeatempoinen joukkuepeli, joka vaatii nopeutta, strategiaa ja urheilullisuutta. Laji on pääasiassa yli 18-vuotiaiden naisten laji[1], mutta lajissa on junioritoimintaa sekä miesten sarja.

Suomessa lajia harrastetaan niin Women's Flat Track Derby Associationin (WFTDA) kuin Men's Roller Derby Associationin (MRDA) säännöillä, ja lajin virallinen kieli on englanti.

Yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jammerin erottaa tähti-myssystä.

Roller derby -ottelu eli bout on jaettu kahteen puolen tunnin jaksoon eli periodiin. Periodi on jaettu maksimissaan kahden minuutin mittaisiin jameihin. Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta rullaluistelevat ovaalilla radalla ja kilpailevat toisiaan vastaan.

Kummassakin joukkueessa on kentällä kolmenlaisia pelaajia: kolme blokkeria, yksi pivot ja yksi jammeri.

Vain jammerit voivat tehdä pisteitä, ja muut joukkueen jäsenet pyrkivät estämään vastapuolen jammerin etenemisen sekä edistämään oman joukkueen jammerin etenemistä. Blokkereiden pääasillinen tehtävä on juuri blokkaaminen eli jammerin pisteiden teon estäminen.

Pivot toimii eräänlaisena jokerina ja pystyy kesken jamin muuttumaan jammeriksi, mikäli jammeri suorittaa star passin pelin aikana. Tätä ennen pivot toimii blokkerina.

Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan blokkereiden muodostaman ryhmän, eli pakan, läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pivotin tai blokkerin lantion. Pisteiden lasku aloitetaan vasta jammerin palatessa ensimmäiseltä kierrokseltaan takaisin pakkaan.

Laji Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinki Roller Derbyn tunnus.

Suomessa roller derbyä on harrastettu vuodesta 2009, jolloin perustettiin Helsinki Roller Derby,[2] joka on Suomen vanhin roller derby -seura.[1]

Suomessa alettiin ensimmäisenä maana Euroopassa pelaamaan kansallista naisten roller derby -liigaa vuonna 2013.[3] Miesten kansallinen sarja käynnistettiin vuonna 2019.

SM-sarjojen lisäksi Suomessa pelataan myös naisten I-divisioonaa.

Roller Derby Finland (RDF)[4] toimii Suomen kattojärjestönä seuroille, ja sen alaisuudessa on 21 jäsenseuraa eri puolilla Suomea[5].

Lajin uutisia ja kulttuuria Suomessa dokumentoi vuosina 2011-2017 Karu-lehti.[6]

Lista aktiivisista suomalaisista roller derby -seuroista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista epäaktiivisista / lakkautetuista suomalaisista roller derby -seuroista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eagle City Derby Roses, Kotka
 • Helsinki Coast Quads, Helsinki
 • Helsinki Power Ranger Derby Club, Helsinki
 • Iisalmi Roller Derby, Iisalmi
 • Kokkola Roller Derby, Kokkola
 • Kotham City Rollers, Kotka-Hamina
 • Kouvola Men's Roller Derby, Kouvola
 • Kouvola Roller Derby, Kouvola
 • Lahti Roller Derby, Lahti
 • Mikkeli Roller Derby, Mikkeli
 • Pori Rolling Brigade, Pori
 • Ruin City Rollers, Kajaani
 • The Sons of Peaches, Tampere
 • Tampere Rollin' Bros, Tampere
 • Wasa Roller Derby, Vaasa

Kansainväliset kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten roller derbyn MM-kilpailut on järjestetty kolmesti.

Ensimmäiset järjestettiin joulukuussa 2011 Torontossa. Turnaukseen osallistui joukkueita 13 eri maasta. Suomi sijoittui viidenneksi. Joulukuussa 2014 Dallasissa Yhdysvalloissa pelattuun turnaukseen osallistui joukkueita 30 maasta. Suomi sijoittui kuudenneksi. Järjestyksessä kolmannet MM-kilpailut järjestettiin helmikuussa 2018 Manchesterissä Englannissa.[7] Suomi sijoittui viidenneksi. Huomattavaa on, että Suomi on ollut jokaisissa MM-kilpailuissa korkeimmalle sijoittunut ei-englanninkielinen maa.

Järjestyksessä neljännet naisten MM-kilpailut on määrä järjestää vuonna 2025.

Myös miehet ovat pelanneet kolme MM-turnausta, 2014 Birminghamissa Englannissa ja 2016 Calgaryssä Kanadassa. Yhdysvallat ovat voittaneet molemmat turnaukset Suomen sijoittuessa kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi. Järjestyksessä kolmannet miesten MM-kilpailut järjestettiin huhtikuussa 2018 Barcelonassa Espanjassa.[8] Lajin emämaa Yhdysvallat on voittanut mestaruuden jokaisessa MM-kilpailussa, Kanadan, Englannin ja Australian saadessa muut mitalit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Helsingin Sanomat 1.5.2011
 2. http://www.helsinkirollerderby.com/
 3. KARU 2/2013 by Karu - Issuu issuu.com. 16.11.2013. Viitattu 31.1.2024.
 4. Roller Derby Finland rollerderbyfinland.com.
 5. Lista RDF:n alaisista seuroista ja joukkueista rollerderbyfinland.com.
 6. KARU www.karulehti.fi. Viitattu 31.1.2024.
 7. Roller Derby World Cup rollerderbyworldcup.com. Viitattu 18.1.2017.
 8. Men's Roller Derby World Cup mrdwc.com. Arkistoitu 19.1.2017. Viitattu 18.1.2017.