Roller derby

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crime City Rollers ja Gothenburg Roller Derby pelaavat.

Roller derby on joukkueurheilulaji, jossa kilpailijat rullaluistelevat. Tämä kontaktilaji syntyi Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla.[1] Lajista on kaksi versiota: kaltevalla radalla pelattava banked track sekä tunnetumpi pelimuoto flat track, jota pelataan tasaisella alustalla.

Roller derby on nopeatempoinen joukkuepeli, joka vaatii nopeutta, strategiaa ja urheilullisuutta. Lajin suosio on suurta, uusia seuroja syntyy viikoittain ympäri maailmaa. Roller derby on pääasiassa yli 18-vuotiaiden naisten laji[1], mutta maailmalla on harrastusmahdollisuuksia myös miehille ja nuorille. Roller derby on niitä harvoja lajeja, joissa hyökätään ja puolustetaan yhtä aikaa.

Laji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin juuret ovat monimuotoiset. Alkujaan roller derby muodostui ovaalilla radalla harrastetun kilpaluistelun kautta viihteelliseen showpainiin, josta muodostui hiljalleen lajin nykyisin parhaiten tunnettu muoto Flat Track Roller Derby. Flat Track Roller Derbyyn ovat jääneet niin sanotut taiteilijanimet, joita pelaajat usein käyttävät – esimerkiksi Kamikaze Kitten, Suzy Hotrod tai Psychobabble. Nykyään laji perustuu kuitenkin vahvaan urheilullisuuteen, eikä otteluita suunnitella eikä niissä näytellä.

Roller derby -ottelu eli bout on jaettu kahteen puolituntiseen jaksoon, jotka koostuvat kahden minuutin eristä eli jameista. Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta rullaluistelevat ovaalilla radalla ja kilpailevat toisiaan vastaan. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden erän aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää näitä kartuttamasta pistetiliään.

Joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä, pakassa. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan, mutta pisteiden lasku aloitetaan vasta toisella ohituskerralla. Pelaajat voivat estää eli blockata vastapuolen pelaajia vartalollaan ja antamalla hittejä. Tuomarit valvovat, että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan ja rikkojaa odottaa jäähypenkki.

Women´s Flat Track Derby Association (WFTDA) on kansainvälinen lajijärjestö, joka ylläpitää seurojen yhteistyötä, verkostoitumista ja kehittämistä sekä päivittää standardisoituja sääntöjä ja järjestää turnauksia.

Laji Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinki Roller Derbyn tunnus.

Vuonna 2009 perustettu Helsinki Roller Derby[2] on Suomen ensimmäinen roller derby -seura.[1] Roller derbyn kattojärjestönä toimii Suomessa Suomen luisteluliitto ja lajivaliokuntana Roller Derby Finland.[3]

Suomi lähti ensimmäisenä maana Euroopassa pelaamaan kansallista roller derby -liigaa. Vuonna 2013 kuusi suurinta seuraa kilpaili mestaruudesta seitsemän turnausta käsittävässä runkosarjassa, Suomi Cupissa, joka huipentui neljän parhaan finaaliturnaukseen.[4] Kausi sijoittuu kalenterivuoden mukaan ja finaaliturnaus järjestettiin näin ollen marraskuussa 2013. Kallio Rolling Rainbow[5] on voittanut Suomen-mestaruuden kolmesti ja Helsinki Roller Derby kerran.[6][7] Suomi cupissa pelasi vuonna 2016 Kallio Rolling Rainbow, Shitty City Rollers (Oulu Roller Derby ry), Tampere Roller Derby, Turun Dirty River Roller Grrrls, Kouvola Rock n Rollers ja Helsinki Roller Derby.

Kansainväliset kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roller derbyn MM-kilpailut on järjestetty kahdesti, Joulukuussa 2011 Torontossa Kanadassa pelattuun turnaukseen osallistui 13 ja joulukuussa 2014 Dallasissa Yhdysvalloissa pelattuun turnaukseen 30 maata. Lajin emämaa Yhdysvallat on voittanut mestaruuden molemmilla kerroilla, Kanadan, Englannin ja Australian viedessä loput mitalit. Suomi on osallistunut molempiin MM-turnauksiin sijoittuen 2011 viidenneksi ja päästen 2014 puolivälieriin asti. Järjestyksessä kolmannet MM-kilpailut järjestetään helmikuussa 2018 Manchesterissä Englannissa.[8] Myös miehet ovat pelanneet kaksi MM-turnausta, 2014 Birminghamissa Englannissa ja 2016 Calgaryssä Kanadassa. Yhdysvallat ovat voittaneet molemmat turnaukset Suomen sijoittuessa kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi. Järjestyksessä kolmannet miesten MM-kilpailut järjestetään huhtikuussa 2018 Barcelonassa Espanjassa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Helsingin Sanomat 1.5.2011
  2. http://www.helsinkirollerderby.com/
  3. http://www.rollerderbyfinland.com/yhdistys/roller-derby-finland-ry/
  4. http://www.rollerderbyfinland.com/suomi-cup/
  5. Kallio Rolling Rainbow Kallio Rolling Rainbow. Viitattu 2.12.2016. (englanniksi)
  6. Roller derbyn ensimmäinen suomenmestaruus Kallio Rolling Rainbow’lle Rollerderbyfinland.com. 13.11.2013. Roller Derby Finland. Viitattu 16.12.2014.
  7. Roller Derby Suomi Cup sai uuden mestarin Tampereella Rollerderbyfinland.com. 25.11.2014. Roller Derby Finland. Viitattu 16.12.2014.
  8. Roller Derby World Cup rollerderbyworldcup.com. Viitattu 18.1.2017.
  9. Men's Roller Derby World Cup mrdwc.com. Viitattu 18.1.2017.