Rokkiralli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rokkiralli on rallicrossia siviililiikenteestä poistetuilla autoilla, joihin on rakennettu turvakaaret sekä kuljettajalle kuppipenkki ja nelipistevyöt.

Perusajatukseltaan Rokkiralli vastaa jokamiesluokkaa, näkyvimpänä erona se, että rokkirallissa takamoottoriset autot on kielletty. Junior-luokkaan pääsee ajamaan 15-vuotiaana, ja siihen tarvitaan huoltajan suostumus, ajonäyte sekä kirjallisen kokeen suorittaminen.

Ensimmäinen kisa ajettiin talvella 13. helmikuuta 2000 Kouvolassa, tuolloin nimellä StockMan AutoCross. Laji sai nimekseen Rokkiralli seuraavalla kisakaudella vuonna 2001. Alussa kisa oli yksipäiväinen, mutta nykyään kisa järjestetään kaksipäiväisenä. Kisassa on viisi luokkaa: Super-rock, Kardaani-rock (takaveto), Vetari-rock (etuveto), Lady-rock ja Junior-rock.

Idea nopeasta autourheilulajista, johon kenellä vain olisi mahdollisuus osallistua, syntyi Kristian "Sheikki" Laakson päässä. Romurallin rinnalle haluttiin nopeuslaji. Ensimmäinen kilpailu ajettiin Tykkimäen moottoriradalla 2000. Kuljettajia oli 28 ja hyväntekeväisyyskuljettajina olivat esimerkiksi tangokuningatar Taina Kokkonen ja juontaja Henkka Hyppönen. Vuonna 2000 ajettiin 4 osakilpailua. Ensimmäisen kilpailun lisäksi toistamiseen Kouvolassa, Ahvenistolla ja Somerolla.

Rokkiralli on Suomen ensimmäinen autourheilusarja, joka oli kansallisen autourheilujärjestö AKK:n ulkopuolinenlähde?. Alkuun tämä aiheutti paljon kiistaa ja sen takia sitä myös vastustettiin.

Vuonna 2005 Kouvolan kisassa oli osanottajia yli 250 joista ensikertalaisia 42. Laji kasvoi entisestään ja nykyäänmilloin? kisoissa on parhaillaan yli 300 autoa ja kuljettajaalähde?. Laakso järjesti kisoja kymmenisen vuotta, jonka jälkeen lajia ruvettiin pyörittämään yhdistysvetoisesti Rokkiralli ry:n voimin.

Kaudella 2006 ajettiin yhteensä 12 kisaa seuraavilla paikkakunnilla: Sipoo, Kouvola (Tykkimäki), Joutsa, Heinola, Tammisaari, Hankasalmi, Varkaus ja Hämeenlinna (Ahvenisto).

Kaudella 2007 ajettiin 11 kisaa seuraavilla paikkakunnilla: Heinola, Sipoo, Kouvola (Tykkimäki), Joutsa, Tammisaari, Hankasalmi, Hämeenlinna (Ahvenisto) ja Varkaus. Kaudella 2008 osakilpailuja oli kaiken kaikkiaan 12. Kilpailupaikkakuntia olivat Rantasalmi, Kouvola, Hankasalmi, Heinola, Joutsa, Tammisaari sekä Hämeenlinna (Ahvenisto).

Kaudella 2009 ajettiin vuorostaan 11 osakilpailua. Samaisella kaudella ajettiin ensimmäisen kerran Super-rock-luokan talvisarjan mestaruus täysin erillisenä osakilpailuna kesäsarjan kanssa. Kesällä ajettiin myös ensimmäistä kertaa Rokkirallin historiassa katuratamestaruusajot. Kilpailupaikkakuntia olivat Rantasalmi, Sipoo, Lahti, Joutsa, Kouvola, Heinola, Rantasalmi, Hankasalmi ja Tammisaari. Kautta 2010 ajettiin Jämsässä, Kemin Kuivaniemessä, Rantasalmella, Sipoossa, Lahdessa, Heinolassa, Tammisaaressa, Joutsassa, Kouvolassa ja Hankasalmella.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.