Roja (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roja
Ohjaaja Mani Ratnam
Käsikirjoittaja Mani Ratnam
Tuottaja K. Balachander
Säveltäjä A. R. Rahman
Kuvaaja Santosh Sivan
Leikkaaja Suresh Urs
Pääosat Arvind Swamy
Madhoo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Kavithalayaa Productions
Levittäjä Kavithalayaa Productions
Pyramid Saimira
Netflix
Ensi-ilta 15. elokuuta 1992
Kesto 137 min
Alkuperäiskieli tamili
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Roja (tamiliksi ரோஜா, Rojā; suomeksi ”Ruusu”) on vuoden 1992 intialainen tamilinkielinen romanttinen trilleri, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Mani Ratnam. Sen pääosia näyttelevät Arvind Swamy ja Madhoo, joista jälkimmäinen on nimiroolissa. Se seuraa tamilnadulaisesta kylästä kotoisin olevaa yksinkertaista tyttöä, joka yrittää epätoivoisesti löytää miehensä sen jälkeen, kun militantit sieppaavat tämän salaisessa peitetehtävässä Jammussa ja Kashmirissa.[1] Elokuvan teema perustuu hindueepos Mahabharatan Savitrin ja Satyavanin suhteeseen.[2]

Elokuvan voittamiin palkintoihin kuuluivat kolme National Film Awards -palkintoa, mukaan lukien parhaan kansallista integraatiota käsittelevän elokuvan palkinto. Se oli ensimmäinen osa Ratnamin elokuvatrilogiassa Bombayn (1995) ja Dil Sen (1998) lisäksi, jotka kuvaavat ihmissuhteita Intian politiikan taustalla.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Srinagarissa eversti Rayappan johtama ryhmä vangitsee kashmirilaisen terroristin Wasim Khanin. Eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa 18-vuotias Roja on yksinkertainen kyläläistyttö, joka on syntynyt ja kasvanut Sundarapandiapuramissa Tenkasin alueella. Roja toivoo hartaasti, että hänen sisarensa Shenbagamin avioliittoehdotus Intian tiedustelupalvelun viraston R.A.W.:n kanssa työskentelevän kryptologin Rishi Kumarin kanssa sujuu ongelmitta. Hän ja hänen perheensä ovat tietämättömiä siitä, että Shenbagam on rakastunut enonsa poikaan.

Kun Rishi haluaa puhua Shenbagamille yksin, tämä kerää tarpeeksi rohkeutta ilmaistakseen asian ja pyytää kohteliaasti häntä hylkäämään itsensä vanhempiensa edessä, mihin hän myös sitoutuu. Kaikkien yllätykseksi Rishi pyytää sen sijaan Rojan kättä. Koska Roja ei ole tietoinen Shenbagamin rakkaussuhteesta, hän ei ole halukas hyväksymään Rishin ehdotusta, koska hän uskoo tämän sopivan parhaiten Shenbagamille. Hän kuitenkin menee naimisiin Rishin kanssa, ja pariskunta lähtee asumaan Madrasiin, kun taas Shenbagam menee naimisiin serkkunsa kanssa.

Aluksi Roja ei pidä siitä, mitä Rishi teki, mutta saatuaan tietää Shenbagamin rakkaustarinasta ja siitä johtuvasta Rishin hylkäämisestä, hän pyytää anteeksi ja alkaa nähdä tämän uudessa valossa. Rakkaus kukoistaa ja elämä on hetken autuasta pariskunnalle. Sillä välin Rishi päällikkönsä sairauden vuoksi määrätään armeijan viestintäkeskukseen Baramullassa sieppaamaan sotilastiedustelua. Pariskunta joutuu kauniiseen mutta vieraaseen maahan. Rojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun Rishin kaappaavat terroristit, joiden tavoitteena on erottaa Kashmir Intiasta ja vapauttaa heidän johtajansa Wasim Khan vankeudesta.

Miehensä pelastamistehtävän edessä Roja juoksee paikasta toiseen anoen poliitikoilta ja armeijalta apua. Asiaa vaikeuttaa entisestään kielimuuri: hän ei osaa puhua heidän kieltään, eivätkä he osaa hänen kieltään. Samaan aikaan Rishi, jota pitää vankina Wasim Khanin liittolaisen Liaqatin johtama terroristiryhmä, yrittää keskustella terroristien kanssa heidän väärästä motiivistaan ​​Kashmirin vapauttamiseksi. Liaqatin sisko osoittaa hieman myötätuntoa häntä kohtaan. Aluksi, kun Rojan ponnistelut epäonnistuvat, Intian hallitus kieltää tiedotusvälineissä kaikki neuvottelut terroristien kanssa Rishin vapauttamisesta.

Vihastuneet terroristit yrittävät polttaa Intian lipun. Rishi vaarantaa henkensä sammuttaakseen palon ja näyttää terroristeille, kuinka paljon maa merkitsee hänelle, tavalliselle kansalaiselle. Kun Pakistanin armeija ampuu Liaqatin nuoremman veljen, joka muutaman muun nuoren kanssa lähetettiin kylästään rajan yli Pakistaniin koulutukseen, Liaqatin vahva usko horjuu, mutta hän onnistuu silti vakuuttumaan aatteestaan. Sillä välin Rojan pyrkimykset kertoa poliitikoille kärsimyksestään ja tuskastaan ​​onnistuvat, sillä ministeri säälii häntä ja tarjoaa apua.

Rayappan suureksi harmiksi hallitus päättää vapauttaa Wasim Khanin vastineeksi Rishistä. Rishi, joka ei halua olla pelinappulana vaarallisen terroristin vapauttamisessa, saa apua Liaqatin myötätuntoiselta sisarelta ja pakenee – Liaqatin ja miestensä jahdatessa häntä. Roja, Rayappa ja muut armeijan upseerit pääsevät panttivankien vaihtopaikkaan Wasim Khanin kanssa, mutta Liaqat ei ilmesty paikalle. Armeija lukitsee Wasim Khanin uudelleen vankilaan.

Rishi on onnistunut pääsemään omin päin vaihtopaikkaan väistellen terroristeja. Rishi pääsee pakoon kahdelta terroristilta, mutta Liaqat tavoittaa hänet ja osoittaa häntä aseella. Rishi keskustelee Liaqatin kanssa lisää ja vakuuttaa tämän, että tämä sota on moraaliton. Liaqat antaa Rishin mennä ja hän menee vaihtopisteeseen. Liaqat pakenee Intian armeijalta, kun taas Rishi ja Roja kohtaavat jälleen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arvind Swamy  Rishi Kumar  
 Madhoo  Roja Kumar  
 Nassar  eversti Rayappa  
 Janagaraj  Achu Maharaj  
 Pankaj Kapur  Liaqat  
 Shiva Rindani  Wasim Khan  
 Vaishnavi  Shenbagam  
 C. K. Saraswathi  yksi kylän vanhimmista  
 Vijaya Chandrika  Rojan äiti  
 Sathyapriya  Rishin äiti  
 Vatsala Rajagopal  Rojan isoäiti  
 Sujitha  Chinna Ponnu  
 S. Ve. Venkataraman  Chandramoorthy  
 Nirmala Periyasamy  uutistenlukija  
 Raju Sundaram  erikoisesiintyminen laulussa ”Rukkumani Rukkumani”  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sanat Vairamuthu, kaikki sävellykset A. R. Rahman.

NroNimiArtist(s)Kesto
1.”Chinna Chinna Asai”Minmini4.55
2.”Pudhu Vellai Mazhai”Unni Menon, Sujatha Mohan5.16
3.”Kaadhal Rojave” (Duet) S. P. Balasubrahmanyam, Sujatha Mohan5.03
4.”Chinna Chinna Asai” (Bit) Minmini1.05
5.”Rukkumani Rukkumani”S. P. Balasubrahmanyam, K. S. Chithra6.02
6.”Thamizha Thamizha”Hariharan3.07
7.”Kaadhal Rojave” (Solo) S. P. Balasubrahmanyam5.03

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • National Film Awards
  • Paras musiikki – A. R. Rahman
  • Paras sanoitus – Vairamuthu
  • Parhaan kansallista integraatiota käsittelevän elokuvan Nargis Dutt -palkinto – Mani Ratnam
 • Tamil Nadu State Film Awards
  • Paras elokuva
  • Paras ohjaus – Mani Ratnam
  • Paras musiikki – A. R. Rahman
  • Paras naislaulaja – Minmini
  • Erikoispalkinto – Madhoo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ramesh, K. V.: Maniratnam’s Roja: Bridging the North-South divide The Hindu. 14.8.2017. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
 2. a b Carneiro, Kenneth: 28 Years For Roja: 5 Reasons This 90s Classic Is The Perfect Film To Watch On Independence Day Zee5. 15.8.2020. Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Roja Internet Movie Databasessa (englanniksi)
 • Roja AllMoviessa. (englanniksi)