Rohtorusojuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtorusojuuri
Lithospermum officinale (plant).jpg
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Boraginales
Heimo: Lemmikkikasvit
Suku: Helmirusojuuret Lithospermum
Laji: officinale
Kaksiosainen nimi

Lithospermum officinale
L.[1] (1753)

Katso myös

 Commons-logo.svg Rohtorusojuuri Commonsissa

Rohtorusojuuri (Lithospermum officinale) on monivuotinen lemmikkikasvi. Se kasvaa 30–80 senttimetriä korkeaksi. Kasvilla on paksu vaaleanruskea juuri. Varsi haaroo yläosasta. Lehdet ovat kapeanpuikeat, varressa kierteisesti. Kukinnot ovat viuhkoja, joissa on pieniä kellanvalkoisia kukkia, joiden teriö on viisilukuinen, suppilomainen. Hedelmänä on neliosainen lohkohedelmä, jonka hedelmykset ovat valkoiset, kiiltävät, posliinimaiset ja hyvin kovat.[2] Rohtorusojuuri on tyyppilaji helmirusojuurten (rusojuurten) Lithospermum-suvussa, jonka tieteellinen nimi viittaa kivimäisiin siemeniin.

Rohtorusojuuri esiintyy alkuperäisenä lähes koko Euroopassa, mukaan lukien Skandinaviassa. Suomessa laji ei ole alkuperäinen vaan harvalukuinen uustulokas, joka kasvaa tai on kasvanut Uudellamaalla ja Kainuussa.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Valdés, B. (2011): Boraginaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (Lithospermum officinale L.) (englanniksi) Viitattu 26.1.2021.
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 488. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Suomen Lajitietokeskus: Rohtorusojuuri – Lithospermum officinale Viitattu 26.1.2021.