Rohtonukula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtonukula
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Suomessa: Silmälläpidettävä

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit Lamiaceae
Suku: Nukulat Leonurus
Laji: cardiaca
Kaksiosainen nimi

Leonurus cardiaca
L.[2]

Katso myös

  Rohtonukula Wikispeciesissä
  Rohtonukula Commonsissa

Rohtonukula eli nukula tai kansanomaisilta nimiltään sydämenvahvistusyrtti eli ulkomaanviholainen (Leonurus cardiaca) on karvainen, monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa harvinaisena viljelyjäänteenä. Eteläisemmässä Euroopassa se on luonnonvarainen kasvi.[3] Suomessa rohtonukulasta esiintyy kaksi alalajia, Lounais-Suomessa ja Pohjanlahden rannikolla vallitsee lännenrohtonukula eli lännennukula (Leonurus cardiaca subsp. cardiaca), idässä villarohtonukula eli villanukula (Leonurus cardiaca subsp. villosus).

Rohtonukula voi kasvaa jopa 2 m korkeaksi ja kukkii heinä–elokuussa. Sen lehdet ovat nelisärmäiset ja pehmeäkarvaiset ja vastakkain kiinni kasvin varressa. Alimmissa lehdissä on viisi, mutta ylimmissä lehdissä vain kolme liuskaa. Kukat ovat vaaleanpunaiset tai valkoiset ja muodostavat varren yläosaan erillisiä lehtihankaisia kiehkuroita 6–12 kukan ryhminä.[3]

Rohtonukula on lääkekasvi, jonka tarkkaa kemiallista koostumusta ei edelleenkään tunneta. Kasvin kuivattuja latvakukintoja on käytetty rohtona alentamaan verenpainetta ja lievittämään hermostollisia ja toiminnallisia sydänvaivoja. Rohtonukulalla on myös voimakkaasti rauhoittava vaikutus.[3] Rohtonukulaa voi käyttää myös koviin kuukautiskaipuihin.

Rohtonukulan tunnistaminen.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Khela, S.: Leonurus cardiaca IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.5.2022. (englanniksi)
  2. Leonurus cardiaca ITIS. Viitattu 13.8.2009. (englanniksi)
  3. a b c Nukula Yrttitarha. Ammatti-instituutti Iisakin Osaran maaseutuopetusyksikkö. Viitattu 13.8.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.