Rohto (vuoden 1995 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohto
The Cure
Ohjaaja Peter Horton
Käsikirjoittaja Robert Kuhn
Tuottaja
Säveltäjä Dave Grusin
Kuvaaja Andrew Dintenfass
Leikkaaja Anthony Sherin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 21. huhtikuuta 1995
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rohto (engl. The Cure) on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draamaelokuva, joka kertoo kahdesta nuoresta pojasta, Erikistä ja Dexteristä, jotka lähtevät pitkälle matkalle löytääkseen rohdon AIDSiin, josta toinen heistä kärsii.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu Minnesotaan, Yhdysvaltoihin kaupunkiin nimeltään Stillwater. Erik (Brad Renfro) on 13-vuotias hieman syrjitty murrosikäinen poika joka asuu itsekkään, emotionaalisesti väärinkäyttävän työnarkomaaniäitinsä, Gailin kanssa (Diana Scarwid) joka ei juuri vietä aikaa hänen kanssaan. Hänen isänsä asuu New Orleansissa. Dexter (Joseph Mazzello), joka on sairastunut vauvana AIDSiin verensiirrosta , on juuri muuttanut Erikin naapuriin. Hän on 11-vuotias, mutta on ikäisekseen paljon lyhyempi ja avuttomampi. Dexter ja hänen äitinsä olivat hyvin läheisiä. Aluksi Erik oli vähät välittänyt Dexteristä, ja häntä usein kiusattiinkin kun hän asuu AIDS-potilaan naapurissa, mutta he tutustuivat, ja heistä tuli hyvät ystävät eroistaan huolimatta. Heidän ystävyyttään kuitenkin varjosti hieman Dexterin kuolemanpelko. Erik hakeutui viettämään paljon aikaa Dexterin ja hänen mukavan ja rakastavan äitinsä Lindan (Annabella Sciorra) kanssa, kireiden suhteidensa takia omaan äitiinsä, mutta salasi ystävyyden häneltä koska Erik tiesi ettei Gail voisi sitä hyväksyä. Linda oli hyvin iloinen kun Dexter oli saanut viimein hyvän ystävän, sillä kukaan ei halunnut olla tekemisissä Dexterin kaltaisen "tartuntavaaran" kanssa. Pojat yrittivät monin keinoin löytää rohtoa, mm. Erik teki eri kasveista rohtojuomia Dexterille, mutta niistä ei ollut apua.

Gail sai kuitenkin tietää ystävyydestä, kun eräänä iltana Linda tuli kysymään Erikiltä mitä kasvia Dexter oli saanut, kun Dexter joutui lääkäriin myrkyllisen kasvin takia. Gail oli raivoissan, ja kysyi että yrittääkö Erik tappaa hänet ja itsensä, kun kaveeraa Dexterin kanssa. Hän läimäytti ja löi ja mätki Erikiä, ja soitti myöhemmin Lindalle ja kehotti Lindaa pitämään Dexterin kaukana, mutta Linda joka oli myös raivoissaan, Gailin itsekkyyden tähden, kieltäytyi tottelemasta ja halusi edistää ystävyyttä koska se oli molemmille pojille tärkeä asia. Erik kävi Dexterin ja Lindan luona usein syömässä, mutta Dexter oli välillä hyvin huonossa kunnossa. Eräänä iltana kun Linda oli kantanut sairaan oloisen Dexterin nukkumaan, ja kun Erik lähti, hän näki ikkunasta kun Linda itki portaissa. Hän aavisti, että kaikki ei tosiaankaan ole enää hyvin, rohto on saatava jostain ja pian.

Pojat kerran lukivat iltapäivälehdestä artikkelin eräästä lääkäristä kaukaa New Orleansista, joka väitti löytäneensä rohdon AIDSiin. Niin he päättivät lähteä keskenään lautalla Mississippi-joen kautta pitkälle matkalle, päämääränään New Orleans, toivonaan löytää se rohto, joka säästäisi Dexterin hengen.

Pojat aloittivat matkan pienellä kumilautalla, mutta huomattuaan sen hitaaksi he ottivat venekyydin parilta rappeutuneelta poikamieheltä, Ponylta ja Jimmyltä mutta sitten lopulta varastivat heidän rahansa (heitä ei kohdeltu enää hyvin ja laivamies huijasi Erikiä maksamaan matkasta liikaa) ja yrittivät liftata muulla tavalla, ja pääsivätkin lava-autolla läheiseen kaupunkiin. Kun laivamiehet huomasivat että heidän rahansa oli varastettu, he löysivät pojat linja-autoasemalta ja jahtasivat heitä kunnes Dexter ja Erik joutuivat umpikujaan ränsistyneeseen rakennukseen. Erik veti esille linkkuveitsen puolustukseksi, aiheuttaen sen että myös toinen miehistä otti veitsen esille. Yhtäkkiä Dexter nappasi veitsen Erikin kädestä, ja sanoi että ei hyödytä vahingoittaa heitä, sillä hän kuolee kuitenkin, ja viilsi käteensä haavan aiheuttaen verenvuodon. Hän uhkaili venemiestä, sanoen "Vereni on myrkkyä" ,koska hänellä on AIDS ja voisi helposti tartuttaa taudin häneen (venemies oli saanut haavoja jahdatessaan poikia). No, laivamiehet lähtivät nyt pakoon vertavuotavaa Dexteriä, ja Erikiä. Kun miehet olivat häipyneet, Dexter tajusi mitä oli tehnyt altistaessaan verensä kehon ulkopuoliselle ympäristölle. Hän alkoi voida todella pahoin, jolloin Erik auttoi hänet takaisin linja-autoasemalle. Huomattuaan että heidän matkansa täytyy päättyä koska Dexter tuli huonompaan kuntoon ja lääkkeetkin olivat loppu, Erikin ainoa toivo oli soittaa Lindalle joka tuli noutamaan poikia asemalta kun he saapuivat toisella bussilla takaisin Stillwateriin.

Paluun jälkeen Dexter vietti loppuelämänsä sairaalassa. Erik kävi paljon salaa sairaalassa katsomassa Dexteriä , tietäen, että Gail ei siitä pitäisi. Dexter ja Erik tekivät kepposen kolme kertaa lääkäreille, että Dexter olisi kuollut ja sitten yhtäkkiä säikäyttääkin lääkärin. Mutta ensimmäisellä kerralla kun myös hoitaja tuli huoneeseen, hän sanoi "tätä oli osattu odottaa". Dexter siis alkoi pelätä vielä enemmän ehkä pian koittavaa kuolemaansa, mutta tohtori lohdutti häntä, että monia ihmeitä on tapahtunut ja Dexter voisi olla yksi niistä. Koitti sateinen päivä, ja pojat katselivat sairaalassa televisiota. Dexter oli heikkovointinen, ja Linda lähti sairaalan pikkuputiikkiin ja sillä aikaa Erik kysyi Dexteriltä, että onko hän valmis kolmanteen säikäytyksen uhriin. Dexter nyökkäsi. Dexter painoi silmänsä kiinni ja Erik juoksi käytävälle, ja lääkäri tuli katsomaan, mutta Dexter ei säikäyttänytkään häntä. Hän olikin oikeasti kuollut. Erik kauhistui, ja Linda palasi käytävältä huoneeseen ja sai tietää ainoan lapsensa kuolleen, ja Erik menetti parhaan, ehkä ainoan ystävänsä.

Viedessään Erikiä kotiin, Linda huomasi katua ylittävän äidin pitävän pientä lasta sylissään. Hän ajoi tien sivuun ja puhkesi kovaan itkuun. Erik itku kurkussa pahoitteli hänelle, että olisi pitänyt yrittää kovemmin löytää rohto. Linda hämmästyi siitä, halasi Erikiä ja selitti että Erik oli iloisin asia Dexterin elämässä, Dexter oli saanut viettää elämänsä onnellisimman kesän, joka oli myös hänen viimeisensä. Kotiin saavuttuaan he alkoivat vielä jutella autossa, mutta yhtäkkiä raivoissaan oleva Gail tuli ja veti Erikin ulos autosta. Kun hän alkoi jälleen mätkiä Erikiä, Linda puuttui tilanteeseen nopeasti ja aneli Gailia sisälle puhumaan kahdestaan hänen kanssaan.

Sisällä Lindan talossa Gailin viha kostautui, kun Linda painoi hänet seinää vasten ja vihaisesti ja kyynelsilmin kertoi hänelle että Erik menetti juuri parhaan ystävänsä ja hän tulee hautajaisiin. Hän uhkasi tappaa Gailin, jos hän vielä lyö Erikiä. Gail lähti pois syyllisen näköisenä.

Lindan luona koitti hautajaispäivä. Erik ja Linda seisoivat arkun vieressä. Linda antoi Erikin olla yksin. Erik jätti jäähyväiset Dexterille, ja lähti sitten pois Lindalta. Linda huomasi, että Erikillä ei ole toista kenkää. Hän käveli Dexterin arkun luokse, ja näki hänen pitävän Erikin kenkää sylissään. Dexter oli nähnyt matkalla paljon painajaisia kuolemastaan, mutta Erik oli neuvonut häntä pitämään kenkää rintaansa vasten ja ajattelemaan että Erik on aina hänen vieressään. Aina. Erik oli ottanut toisen Dexterin kengistä mukaansa.

Erik meni joelle, ja laittoi Dexterin kengän purjehtimaan jokeen. Näin Erik jäi ainiaaksi Dexterin luokse, ja Dexter lähti kohti tuntematonta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva on saanut positiivisia arvosteluja, mutta ei tuottanut aikanaan hyvin ja ei ole Suomessa kovin tunnettu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen elokuvan tunnusmusiikin on säveltänyt Dave Grusin. Elokuvassa kuultavan laulun My Great Escape on kirjoittanut Marc Cohn. Kappaletta ei ole koskaan julkaistu missään muussa mediassa elokuvan ulkopuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Cure (1995 film)