Roger Miller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roger Miller
Roger Miller vuonna 1975
Roger Miller vuonna 1975
Henkilötiedot
Koko nimi Roger Dean Miller sr.
Syntynyt2. tammikuuta 1936
Fort Worth, Texas, Yhdysvallat
Kuollut25. lokakuuta 1992 (56 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, lauluntekijä, näyttelijä
Muusikko
Aktiivisena 1957–1992
Tyylilajit pop, Country
Soittimet fiddle, kitara ja lyömäsoitinView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt RCA Records ja Columbia RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.rogermiller.com

Roger Dean Miller (2. tammikuuta 193625. lokakuuta 1992) oli yhdysvaltalainen pop- ja kantrimuusikko sekä näyttelijä. Hänet muistetaan parhaiten honky-tonk vaikutteisista 1960-luvun puolivälin kantri- ja pop-listahiteistään "King of the Road", "Dang Me" ja "England Swings".

Miller kasvoi Oklahomassa ja suoritettuaan asepalveluksen hän otti ensiaskeleensa lauluntekijänä. Hänen sanoituksiaan olivat muiden muassa Jim Reevesin "Billy Bayou" ja Ray Pricen "Invitation to the Blues". Myöhemmin hän ryhtyi myös esiintyväksi artistiksi saavuttaen uransa lakipisteen 1960-luvun puolivälissä. Hän jatkoi esiintymistä aina 1990-luvulle asti. Hänen viimeinen TOP20-hittinsä oli Willie Nelsonin kanssa duetoitu "Old Friends" vuonna 1982.

Miller myös esitti ja teki useita lauluja vuonna 1973 ensi-iltansa saaneeseen Disney-animaatioon Robin Hood. Vuonna 1985 hän sävelsi ja sanoitti Broadway-musikaalin "Big River", jossa hän myös itse esiintyi.

Miller kuoli keuhkosyöpään lokakuussa 1992 ja kolme vuotta myöhemmin hänet valittiin Country Music Hall of Famen jäseneksi. Hänen musiikkiaan ovat sittemmin esittäneet ja levyttäneet useat muut kantrimuusikot. Alan Jacksonin versio kappaleesta "Tall, Tall Trees" ja Brooks & Dunnin versio kappaleesta "Husbands and Wives" nousivat 1990-luvulla kantrilistojen kärkipaikoille. Vuonna 2004 hänen kotikaupunkiinsa, Oklahoman Erickiin avattiin The Roger Miller Museum. Museo lopetti kuitenkin toimintansa jo vuonna 2017.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Roger Miller
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.