Roger Keith Coleman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roger Keith Coleman
Henkilötiedot
Syntynyt1. marraskuuta 1958
Grundy, Virginia, Yhdysvallat
Kuollut20. toukokuuta 1992 (33 vuotta)
Greensville Correctional Center, Virginia, Yhdysvallat
(teloitettu)
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Muut tiedot
Uhrit Wanda McCoy
Syyte murha,
raiskaus
Rangaistus kuolema

Roger Keith Coleman (1. marraskuuta 195820. toukokuuta 1992) oli yhdysvaltalainen rikollinen. Hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin vaimonsa siskon raiskauksesta ja raa'asta murhasta. Hänen tapauksensa herätti huomiota, koska hän väitti sinnikkäästi olevansa syytön. DNA-aineisto kuitenkin on sittemmin todistanut hänen syyllisyytensä.

Coleman työskenteli kaivoksella.

Rikos, tuomio ja teloitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coleman hyökkäsi 19-vuotiaan Wanda Fay McCoyn kimppuun tämän kotona Virginian Grundyssä 10. maaliskuuta 1981. Coleman raiskasi, surmasi teräaseella ja melkein mestasi uhrinsa. Hänestä tuli heti epäilty. Hänellä oli aiempi tuomio raiskauksen yrityksestä. Kuolemantuomion hän sai vuonna 1982. Valitukset eivät johtaneet muutoksiin tuomiossa. Coleman joutui sähkötuoliin vuonna 1992, mutta vakuutti syyttömyyttään vielä teloitettavana ollessaan.[1]

Syyllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colemanin syyttömyydestä vakuuttuneet kamppailivat pitkään asiansa puolesta. Colemanin tapaus nousikin keskeiseen asemaan kuolemanrangaistuksen ympärillä käydyssä keskustelussa. Coleman sai kansainvälistä julkisuutta vakuuttelemalla syyttömyyttään lehdissä ja televisiossa. Hän päätyi Time-lehden kanteen. Ennen teloitusta hänelle tehtiin valheenpaljastustesti, jota hän ei läpäissyt.

Virginian kuvernööri Mark R. Warner ilmoitti tammikuussa 2006, että teloituksen jälkeen suoritetut tutkimukset olivat lopullisesti vahvistaneet Colemanin syyllisyyden. Oli vain yksi mahdollisuus yhdeksästätoista miljoonasta, että uhrin ruumiista löydetty siemenneste olisi kuulunut jollekulle muulle. Coleman oli ollut DNA-testissä jo elinaikanaan, mutta näin vahva varmuus hänen syyllisyydestään saatiin vasta postuumisti 2000-luvulla, jolloin DNA-aineisto päätettiin tutkia uudelleen.

Vuonna 1990 tehdyn DNA-testin tulos oli ollut kiistelty. Se oli sijoittanut Colemanin väestöstä siihen kahteen prosenttiin, joka olisi voinut olla syyllinen tekoon. Väitettiin, että yhdessä vereen liittyneen todistusaineiston kanssa testi olisi osoittanut Colemanin syyllisyyden 99,8-prosenttisella varmuudella. Colemanin lakimiehet kuitenkin väittivät, että DNA-testi todisti vähintään kahden ihmisen osallistuneen hyökkäykseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Montaldo, Charles: DNA Tests Confirms Roger Coleman's Guilt About.com. Arkistoitu 29.7.2009. Viitattu 17.9.2009. (englanniksi)
  2. Green, Frank: Roger Coleman: Still Alive in Grundy, VA Richmond Times-Dispatch. 24.11.2000. Viitattu 17.9.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]