Roger-Pol Droit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Roger-Pol Droit (s. 1949 Pariisi) on ranskalainen filosofi, kirjailija ja journalisti.

Droit opiskeli filosofiaa École Normale Supérieure -eliittikorkeakoulussa. Hänen erikoisalaansa ovat itämaiset uskonnot ja oppijärjestelmät ja niiden merkitys eurooppalaiselle ajattelulle. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1998 aiheenaan Buddhalaisuus ja eurooppalainen filosofia.

Droit työskentelee kansallisessa tutkimuslaitoksessa (Centre Nationale de la Recherche Scientifique). Vuosina 1994–1999 hän toimi myös Unescon pääjohtajan filosofisena neuvonantajana ja vastasi Filosofia ja demokratia maailmassa -ohjelmasta sekä siihen liittyvistä julkaisuista.

Hän on kirjoittanut pakinoita Le Monde -lehteen säännöllisesti vuodesta 1972 lukien sekä haastatellut johtavia ajattelijoita, kuten Michel Foucault, Jacques Derrida, Pierre Bourdieu ja Claude Lévi-Strauss. Haastattelut on myöhemmin julkaistu kirjana.

Vuonna 2001 Droit julkaisi parodisen itsehoito-oppaan Kuori omena päässäsi – 101 arjen filosofista harjoitusta, josta tuli myyntimenestys. Se on ilmestynyt jo 22 maassa. Filosofisia kokeita on esitelty myös televisiosarjassa, joka voitti Prix de l’essai France-télévisions -palkinnon. Teoksessa lueteltuja ajatuskokeita voi tehdä konkreettisesti tai kuvitteellisesti. Jokaisen harjoituksen alussa ilmoitetaan kesto, tarvikkeet ja vaikutus. Kokeen vaikutus voi olla esimerkiksi läsnäoloa voimistava tai lepuuttava. Käydessään Suomessa markkinoimassa kirjaansa Droit luonnehti teostaan ”jokamiehen alkeiskirjaksi filosofisille jatko-opinnoille”.

Vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan Esineiden luonto. Filosofisia kokemuksia Droit toteaa meidän elävän kulttuurisessa käännekohdassa. Elämme keskellä valtavaa tavararyökkiötä. Joka päivä tuotetaan aina vain lisää uusia esineitä, mutta niitä ei vastaavasti häviä yhtä paljon. Droit kirjoittaa: ”Missä tahansa upouusi automarketti vallataan edelleen rynnäköllä. Ihmiset panevat tilinpitonsa uusiksi, rikkovat säästölippaansa, unelmoivat, luopuvat, luopuvat luopumasta, lainaavat, velkaantuvat ja ostavat niin kuin aina ja kaikkialla.” Hän kuvailee arkisia esineitä avaimesta aurinkolaseihin, paperiliittimestä pölynimuriin, kärpäslätkästä kirjaan. Hän lähtee liikkeelle omasta suhteestaan kuhunkin esineeseen ja asettaa sen lopuksi yleisemmälle tasolle.

Vuonna 2005 ilmestynyt teos Votre vie sera parfaite (Elämästänne tulee täydellinen) käsittelee varsinkin yritysmaailmasta tuttuja guruja ja huijareita.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuori omena päässäsi: 101 arjen filosofista harjoitusta. (101 expériences de philosophie quotidienne, 2001.) Suomentanut Tiina Arppe. Helsinki: Tammi, 2002. ISBN 951-31-2293-X.
  • Esineiden luonto: Filosofisia kokemuksia. (Dernières nouvelles des choses: Une expérience philosophique, 2003.) Suomentanut Tiina Arppe. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-3046-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]