Koordinaatit: 50°2′N, 8°53′E

Rodgau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rodgau
St. Matthias Nieder-Rodenin kaupunginosassa
St. Matthias Nieder-Rodenin kaupunginosassa
vaakuna
vaakuna

Rodgau

Koordinaatit: 50°2′N, 8°53′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Offenbachin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 65,0 km²
Korkeus 127 m
Väkiluku (2019) 45 746[1]
 – Väestötiheys 703 as./km²
Postinumero 63110
Suuntanumero(t) 06106









Rodgaun sijainti Offenbachin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Rodgau on kaupunki Offenbachin piirikunnassa Hessenin osavaltiossa Saksassa. Se kuuluu Reinin–Mainin alueeseen. Rodgau muodostettiin 1970-luvulla viidestä maalaiskunnasta. Rodgau-nimistä historiallista kantakaupunkia ei ole, vaan kullakin viidellä kaupunginosalla on oma pitkä historiansa ja oma keskuksensa. Rodgaun talousmaantieteellinen sijainti on hyvä ja sinne on asettunut muun muassa korkean teknologian yrityksiä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opelin testikeskus Rodgaun kaakkoisella metsävyöhykeellä.

Rodgau sijaitsee Hessenin eteläosassa noin 20 kilometriä Frankfurt am Mainista kaakkoon ja noin 12 kilometriä Offenbach am Mainista niin ikään kaakkoon.[2] Noin 28-kilometrinen Rodau virtaa Rodgaun halki etelästä pohjoiseen. Rodau on Mainin sivujoki. Main virtaa Rodgau pohjoispuolitse länteen kohti Reiniä. Luonnonmaantieteellisesti Rodgau kuuluu Mainin eteläpuoliseen tasankoon (Untermainebene).

Rodgau koostuu viidestä kaupunginosasta: Weiskirchen, Hainhausen, Jügesheim, Dudenhofen ja Nieder-Roden. 50. pohjoinen leveysaste kulkee Nieder-Rodenissa sijaitsevan Puiseaux-Platzin halki. Hallinnollinen keskus on Jügesheim.

Vuosina 1982–2004 Rodgaun vuotuinen keskilämpötila oli 10,5 °C ja sademäärä 639 millimetriä, joten se kuuluu Saksan leudoimpiin ja vähäsateisimpiin alueisiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Rodgaun kunta perustettiin 1977, jolloin nykyiset viisi kaupunginosaa ja Rollwald liitettiin toisiinsa. Kaupunkioikeudet Rodgau sai 1979. Kaupunginosat olivat aiemmin itsenäisiä maalaiskuntia, ja niiden historia ulottuu keskiajalle. Nieder-Rodenista on maininta 700-luvun lopulta Lorschin koodeksissa. Se kuului 1425–1803 Mainzin arkkihiippakuntaan. Hainhausen mainitaan ensi kerran 1108 muodossa Haginhusen, paikkakuntaa hallitsi Hagenhausenin suku. Jügesheim ilmestyy aikakirjoihin 1200-luvulla. Nimensä se sai satoja vuosia aiemmin Kaarle Suuren voudilta, jonka nimi oli Gugin tai Guginhart.[3]

Weiskirchen perustettiin viimeistään frankkien vallan aikana, ensimmäiset asiakirjamaininnat siitä ovat 1200-luvulta. Weiskirchen muuttui 1800-luvulla talonpoikaiskylästä työläisten paikkakunnaksi. Dudesheimista on maininta vuodelta 1278. Sieltä suuntautui 1700- ja 1800-luvuilla runsaasti siirtolaisuutta Pohjois-Amerikkaan, koska paikallinen maatalous ei enää kyennyt tarjoamaan elatusta sikäläisille nuorille miehille. Aikoinaan Dudesheim oli protestanttinen saareke katolilaisten naapurikuntiensa ympäröimänä.[3]

Rodgaun alueen väkiluku kasvoi voimakkaasti toisen maailmansodan jälkeen.

Rodgaun historiallisesti merkittävät rakennukset ovat suurelta osin ristikkotaloja ja kirkkoja. Nieder-Rodenissa sijaitsee kirkko St. Matthias, sen torni on noin vuodelta 1300. Dudenhofenissa sijaitsee evankelinen kirkko, Evangelische Kirche Dudenhofen, joka valmistui elokuussa 1770.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodgauhun kehittyi vahva nahkateollisuus 1900-luvun puolenvälin jälkeen. Sittemmin talouselämä on painottunut palveluammatteihin ja korkean teknologian yrityksiin. Rodgaun kaakkoisosassa sijaitsee Opelin testikeskus.

Rodgau kuuluu Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piiriin. Kaikki sen rautatieasemat sijaitsevat linjalla S1. Ne ovat pohjoisesta lukien Rodgau-Weiskirchen, Rodgau-Hainhausen, Rodgau-Jügesheim, Rodgau-Dudenhofen, Rodgau-Nieder-Roden ja Rodgau-Rollwald. Moottoritie BAB 3 kulkee Rodgaun pohjoispuolitse ja Bundesstraße 45 puolestaan Rodgaun halki etelästä pohjoiseen. Frankfurt am Mainin lentoasema sijaitsee Rodgaun länsipuolella; sinne on yhteys rautateitse ja BAB 3:n välityksellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Die Bevölkerung in den hessischen Gemeinden am 30.06.2020 Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 12.11.2020.
  2. Entfernung von Rodgau nach_ Luftlinie.org. Viitattu 12.11.2020.
  3. a b Geschichte der Stadt Rodgau Deutsche-staedte.de. Viitattu 12.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rodgau.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Rodgau