Rockwell OV-10 Bronco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
North American Rockwell OV-10 Bronco
Saksan ilmavoimien väreissä oleva OV-10 Bronco Gatowin kentällä Berliinissä.
Saksan ilmavoimien väreissä oleva OV-10 Bronco Gatowin kentällä Berliinissä.
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Valmistaja North American Aviation Rockwell International
Ensilento 16. heinäkuuta 1965

North American Rockwell OV-10 Bronco on yhdysvaltalainen potkuriturbiinikäyttöinen sotilaslentokone. Kone kykenee tiedustelun ja maataistelutoiminnan ohella tulenjohtotehtäviin sekä panssarintorjuntaan ja taisteluun helikoptereita vastaan. Pienimuotoiset kuljetustehtävät olivat nekin mahdollisia toteuttaa, sillä konetyypin kuormakapasiteetti on noin 3 000 kg. OV-10 Broncon ensilento tapahtui 16. heinäkuuta 1965.[1]

Yleisimmin saattoi tämä tyyppi käyttää aseistuksenaan maajoukkoja vastaan FFAR-raketteja sekä konekiväärejä, mutta edellisten ohella myös AIM-9 Sidewinder -ilmataisteluohjuksia ja konetykkejä.

Koneen kaksi Garrett AiResearch -potkuriturbiinia tuottivat kumpikin 715 hevosvoiman tehon. Niiden turvin kone saavutti 452 km/h huippunopeuden, 8 778 m lakikorkeuden[2] ja noin 930 km toimintamatkan.

Tuotannossa kone oli 1966[3] – 1986, jona aikana valmistui arviolta 360 kappaletta. Alatyypit eli kehitysversiot olivat A—D. OV-10 Bronco osallistui Vietnamin sotaan.[4] Palveluskäyttö alkoi tällä konetyypillä elokuussa 1967. OV-10 Bronco on sittemmin poistettu aktiivikäytöstä, Yhdysvalloissa vuonna 1995. Sen käyttäjiä ovat olleet Yhdysvaltain ilmavoimat, merijalkaväki ja laivasto. Lisäksi joillakin Natomailla oli lentokoneita, Euroopassa Saksalla. Konetyypistä on tiettävästi olemassa päivitetty G-versio. Sitä käytettäneen edelleen lähinnä terrorismin vastaisessa sodassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rockwell OV-10 Bronco.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.