Rockwell OV-10 Bronco

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvan OV-10 Bronco on Saksan Bunderwehrin Luftwaffen väreissä, Gatowin kentällä Berliinissä.

North American Rockwell OV-10 Bronco on yhdysvaltalainen potkuriturbiinikäyttöinen sotilaslentokone. Kone kykenee tiedustelun ja maataistelutoiminnan ohella tulenjohtotehtäviin sekä panssarintorjuntaan ja taisteluun helikoptereita vastaan. Pienimuotoiset kuljetustehtävät olivat nekin mahdollisia toteuttaa, sillä konetyypin kuormakapasiteetti on noin 3 000 kg. OV-10 Broncon ensilento tapahtui 16. heinäkuuta 1965.[1]

Yleisimmin saattoi tämä tyyppi käyttää aseistuksenaan maajoukkoja vastaan FFAR-raketteja sekä konekiväärejä, mutta edellisten ohella myös AIM-9 Sidewinder -ilmataisteluohjuksia ja konetykkejä.

Koneen kaksi Garrett AiResearch -potkuriturbiinia tuottivat kumpikin 715 hv tehon. Niiden turvin kone saavutti 452 km/h huippunopeuden, 8 778 m (28 800 ft) lakikorkeuden[2] ja noin 930 km toimintamatkan.

Konetyyppi tuli tuotantoon vuonna 1966[3] ja vuonna 1986 päättynyt tuotanto käsitti arviolta 360 koneyksilöä. Alatyypit eli kehitysversiot olivat A—D. OV-10 Bronco osallistui Vietnamin sotaan.[4] Palveluskäyttö alkoi tällä konetyypillä elokuussa 1967. OV-10 Bronco on sittemmin poistettu aktiivikäytöstä, Yhdysvalloissa vuonna 1995. Sen käyttäjiä ovat olleet USAF, USMC ja USN. Lisäksi joillakin USA:n liittolaismailla oli näitä tämän tyypin lentokoneita, Euroopassa Saksalla. Konetyypistä on tiettävästi olemassa G-versio -niminen päivitetty muunnos. Sitä käytettäneen edelleen lähinnä terrorismin vastaisessa sodassa.

Saman aikakauden vastaavia verrokkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockwell/NA (Boeing) OV-10 Bronco model G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.