Rock Against Communism

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RAC (2009)

Rock Against Communism eli RAC oli alun perin 1980-luvulla Yhdistyneessä kuningaskunnassa pidetty konserttikiertue, joissa esiintyi kansallismielisiä ja valkoisten ylivaltaa ajavia rasistisia yhtyeitä. Ensimmäinen RAC-konsertti pidettiin vastaiskuna Rock Against Racism -konsertille. Konsertit pidettiin yleensä salassa Anti-Fascist Action ja Anti-Nazi League -järjestöjen iskujen välttämiseksi. RAC-konsertit järjesti National Front -puolue, pääasiassa järjestäjänä oli Skrewdriver-yhtyeen keulahahmo Ian Stuart Donaldson. Donaldsonin erottua National Frontista RAC-konsertit kuihtuivat vähitellen yhtyeiden siirtyessä Donaldsonin Blood&Honour -järjestön konsertteihin.

Termiä RAC on käytetty sittemmin yleisnimikkeenä koko musiikkityylille. RAC-sanaa ovat käyttäneet muun muassa yhtyeet English Rose ja Brutal Attack nykyhetkeen saakka. Nimestään (”rock kommunismia vastaan”) huolimatta RAC-yhtyeet keskittyvät pelkän kommunisminvastaisuuden lisäksi yleensä rasismiin ja antisemitismiin, sekä myös kapitalismin vastaisuuteen.[1] Monet nykyajan "RAC-yhtyeet" ovat ottaneet musiikillisia vaikutteita muun muassa metallista.

RAC Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on ollut RAC-yhtyeitä 1980-luvun lopulta lähtien, joista merkittävimmät ovat kansainvälistä huomiota saaneet Mistreat, Sniper ja Pig Killer, joista jälkimmäinen ei ole ollut aktiivinen vuosiin.

Lisäksi on joukko tuntemattomampia yhtyeitä, kuten helsinkiläinen monia keikkoja soittanut Hate Crime joka toimi 1990-luvulta 2000-luvun alkuun, muutamia keikkoja soittanut mikkeliläinen Fatal Strike 1990-luvulta, ja vielä nykyisinkin aktiivinen, yhden albumin tehnyt jyväskyläläinen White Minority.[2]

Tämän hetken aktiivisimmin keikkaileviin suomalaisiin RAC-yhtyeisiin kuuluvat "uuden polven" kokoonpanot, kuten helsinkiläinen Civic Duty [3], järvenpääläinen Marder, kotkalainen South East Street Sweepers[4], keskisuomalainen Pagan Skull[5], sekä Vapaudenristi Lahdesta.[6]

RAC-tyylin yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fortress - I Hate Commie Scum LYRICS Lyrster.
  2. Suomalaiset WP-bändit Blood & Honour Suomi Finland issue 1, syyskuu 2005. Valkoinen Kapinahenki blogi.
  3. Civic Duty -haastattelu Musta Sydän. Musta Sydän.
  4. South-East Street Sweepers INTERVIEW in english Skinhead Magazine #47 2013. Valkoinen Kapinahenki blogi.
  5. Pagan Skull live Veriyhteys. Veriyhteys.
  6. Vapaudenristi live @ Vantaa whiterebelsfinland.blogspot.fi.