Rock’n roll -suosikki

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Rock'n roll -suosikki)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rock’n roll -suosikki
Jailhouse Rock
Elvis Presley promoting Jailhouse Rock.jpg
Ohjaaja Richard Thorpe
Käsikirjoittaja Bruce Feirstein
Tuottaja Pandro S. Berman
Kathryn Hereford
Pääosat Elvis Presley
Judy Tyler
Mickey Shaughnessy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 1957
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Rock’n roll -suosikki (engl. Jailhouse Rock) on vuonna 1957 ilmestynyt yhdysvaltalainen musiikkielokuva, jonka pääosassa esiintyi Elvis Presley. Elokuvien Rakasta minua hellästi ja Puoliverinen ohella se on yksi Elviksen arvostetuimmista elokuvista. Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi Oscar-palkittu Nedrick Young ja Oscar-ehdokas Guy Trosper.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rock’n roll -suosikin kuvaukset aloitettiin 13. toukokuuta 1957. Kuvausaikataulu oli hyvin tiivis, ja kuvaukset saatiin valmiiksi runsaan kuukauden jälkeen 14. kesäkuuta. Työtahti tuli tutuksi Presleylle, sillä lähes kaikki hänen elokuvansa kuvattiin hyvin lyhyellä aikataululla.

Ohjaajaksi valittu Richard Thorpe oli vielä uransa loppuun asti suurien studioiden suosiossa, kun haluttiin tehdä elokuva nopeasti ja pienellä budjetilla. Thorpe ei koskaan puuttunut elokuvan käsikirjoitukseen, vaan teki työnsä ainoastaan ohjaajana.

Elvis Presleyn palkka kohosi elokuvahistorian korkeimmaksi jo Rock’n roll -suosikin aikana. Aiemmin vain kahdessa elokuvassa (Rakasta minua hellästi ja Kiihkeitä rytmejä) näytellyt Presley ansaitsi uusimmastaan 250 000 dollaria sekä lukuisia etuja, muun muassa hulppean majoituksen kuvausten ajaksi. Elokuvan budjetista suurin osa meni Presleyn palkan maksamiseen.

Kansainvälinen menestys ja naispääosanesittäjän kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rock’n roll -suosikki oli pääosanesittäjänsä ansiosta yksi vuoden katsotuimmista elokuvista Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Se keräsi lipputuloja pelkästään Yhdysvalloissa yli neljä miljoonaa dollaria.

Elokuvan naispääosaa esittänyt Judy Tyler kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa 7. heinäkuuta 1957, mistä johtuen Presley ei koskaan katsonut elokuvaa itse. Yhtä lailla hän ei myöskään katsonut Loving You -elokuvaa vuoden 1958 jälkeen, sillä siinä esiintyi hänen äitinsä, joka menehtyi maksatulehdukseen 1958.