Robin Gibb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robin Gibb
Robin Gibb Dubaissa vuonna 2008.
Robin Gibb Dubaissa vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt22. joulukuuta 1949
Douglas, Mansaari
Kuollut20. toukokuuta 2012 (62 vuotta)
Lontoo, Englanti
Ammatti laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1958–2012
Tyylilajit pop
soft rock
Blue-eyed soul
disko
Soittimet laulu, piano, viulu, kitara, basso
Yhtyeet Bee Gees
Levy-yhtiöt Polydor, RSO Records, Mirage
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.robingibb.com

Robin Hugh Gibb, CBE (22. joulukuuta 1949 Douglas, Mansaari20. toukokuuta 2012 Lontoo, Englanti[1]) oli brittiläinen laulaja-lauluntekijä. Hänet tunnetaan parhaiten Bee Gees -yhtyeestä, jonka hän perusti veljiensä kanssa.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibb syntyi Mansaarella 35 minuuttia ennen kaksosveljeään Mauricea. Perheeseen syntyi kaikkiaan viisi lasta, joihin Robinin ja Mauricen (1949–2003) lisäksi kuuluivat Lesley (s. 1945), Barry (s. 1946) ja Andrew (1958–1988). 1950-luvulla perhe muutti Chorlton-cum-Hardyyn, Manchesteriin, ja myöhemmin, loppuvuodesta 1958, Brisbanen Cribb Islandille, Australiaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibbin musiikkiura alkoi Australiassa ja kukoisti vuonna 1967 tapahtuneen Englantiin paluun jälkeen. Gibb toimi Bee Geesissä yleensä laulusolistina, ja lisäksi hän julkaisi lukuisia soololevytyksiä. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa, Robin's Reign (1970), on peräisin ajalta, jolloin hän oli jättänyt yhtyeen ja muut olivat jäädyttäneet yhtyeen toiminnan omia soolouria suunnitellessaan. Albumi ei ollut erityisen suuri menestys, vaikkakin kappale "Saved by the Bell" saavutti Britanniassa listan kakkossijan. Gibbin ensimmäisen sooloalbumin jälkeen Bee Gees palasi yhteen, ja Gibbin seuraava sooloalbumi julkaistiin vasta vuonna 1983. Samana vuonna ilmestyi single Another Lonely Night in New York.

Sairaus ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibb leikattiin elokuussa 2010 tukkeutuneen suolen takia. Maurice-veli oli kuollut vastaavassa tilassa vuonna 2003. Gibbillä todettiin paksusuolen syöpä, joka levisi hänen maksaansa.[2] Gibb kuoli lontoolaisessa sairaalassa 20. toukokuuta 2012 taudin komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 62-vuotias.[1]

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibb pääsi Songwriters Hall of Fameen vuonna 1994, ja vuonna 1997 Bee Gees yhtyeenä pääsi Rock and Roll Hall of Fameen. Gibbistä tehtiin yhdessä Mauricen ja Barryn kanssa Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentaja uutenavuotena 2001/2002. Gibb sai vuonna 2005 Steiger-palkinnon, ja vuonna 2004 hän sai Barryn kanssa kunniatohtorin arvot Manchesterin yliopistolta. Molemmat myös saivat vuonna 2009 Freedom of the City -tunnustukset Douglasin kaupungilta; Maurice sai sen lisäksi postuumisti. Gibb sai myös Ivor Novello- ja Grammy-palkinnot.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibb meni vuonna 1968 naimisiin Robert Stigwoodin organisaatiossa toimineen sihteeri Molly Hullisin kanssa. Pari oli selviytynyt vuonna 1967 Hither Greenin junaturmasta, joka tappoi 49 ihmistä. Parille syntyivät lapset Spencer ja Melissa, mutta avioliitto päättyi avioeroon vuonna 1980 vuosien asumuseron jälkeen; Robin eli lähes vakituisesti Yhdysvalloissa, mutta Molly pysyi Britanniassa. Gibbin toinen vaimo, Dwina Murphy Gibb, on kirjailija ja taiteilija, joka on Brahma Kumarien seuraaja ja kiinnostunut druideista. Heillä on yksi lapsi, Robin-John. Pariskunta vietti aikaansa Mansaarella, Miamissa ja Oxfordshiren Thamessa. Gibb oli vegaani ja absolutisti.

Gibb oli Labour-puolueen kannattaja ja Tony Blairin läheinen ystävä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Robin Gibb