Robertson Davies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robertson Davies
Henkilötiedot
Syntynyt28. elokuuta 1913
Thamesville, Ontario, Kanada
Kuollut2. joulukuuta 1995 (82 vuotta)
Orangeville, Ontario, Kanada
Kansalaisuus kanadalainen
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Robertson Davies (28. elokuuta 1913 Thamesville, Ontario, Kanada2. joulukuuta 1995 Orangeville, Ontario, Kanada) oli kanadalainen kirjailija, näytelmäkirjailija, kriitikko, journalisti ja professori. Hän oli Kanadan tunnetuimpia ja suosituimpia kirjailijoita ja merkittävimpiä kirjallisuusvaikuttajia, man of letters, jota nimitystä hänen on vaihdellen sanottu ilomielin hyväksyneen tai toisaalta inhonneen.[1]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen lapsuutensa ympäristöön kuuluivat kirjat ja eloisa kielenkäyttö. Hänen isänsä senaattori Davies oli toimittaja, ja molemmat vanhemmat olivat innokkaita lukijoita. Hän itse luki kaiken mitä sai käsiinsä. Jo lapsena hän oli mukana teatterintekemisessä, ja siitä jäi hänelle elinikäinen kiinnostus.

Opiskeltuaan Kanadassa hän siirtyi Oxfordiin, jossa hän suoritti 1938 BLitt-arvosanan. Seuraavana vuonna valmistui hänen väitöskirjansa Shakespeare’s Boy Actors. Hän ryhtyi sitten näyttelijäksi. Hän hyödynsi teoksissaan nuoruudenkokoemuksiaan, kuten aihetta kanadalaisista, jotka lähtevät opiskelemaan Britanniaan, ja teatteria.

Hän palasi Kanadaan tuoreen vaimonsa kanssa ja ryhtyi lehtiuralle. Yhdessä lähisukulaistensa kanssa hän osti lehtiä ja televisio- ja radiokanavia. Sinä aikana kun hän työskenteli Examinerissa, hän kirjoitti 18 kirjaa, tuotti omia näytelmiään ja laati artikkeleita eri aikakauslehtiin. Examineriin hän kirjoitti humoristisia esseitä nimellä Samuel Marchbanks.

Vaikka teatteri oli hänen ensi rakkautensa, menestys tuli proosasta. Hän opetti vuoteen 1981 Toronton yliopiston Trinity Collegessa. Hän kiinnostui jungilaisuudesta ja hyödynsi sitä teoksensa Viides rooli henkilöhahmoissa, jotka vastaavat C. G. Jungin arkkityyppejä.

Yliopistouransa jälkeen hän jatkoi kaunokirjallisuuden parissa. Ennen kuolemaansa hän oli aloittanut teoksen, josta piti tulla kolmas osa Toronto-trilogiaksi suunniteltuun teossarjaan. Hän ehti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa oopperalibreton The Golden Ass, joka perustuu Apuleiuksen Muodonmuutoksiin. Canadian Opera Company esitti sen useita vuosia hänen kuolemansa jälkeen Toronton oopperassa.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hän vastasi Peter Gzowskiin kysymykseen, hyväksyykö hän tittelin: "Mielihyvin hyväksyisin. Se on hyvin arvokas ja haluttu titteli, mutta sitä on kyllä alettu väheksyä." J. Madison Davis (toim.), Conversations with Robertson Davies (Mississippi University Press, 1989), s. 99. (englanniksi)