Roberto Alagna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roberto Alagna

Roberto Alagna (s. 7. kesäkuuta 1963 Clichy-sous-Bois, Seine-Saint-Denis) on ranskalainen tenori.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberto Alagna syntyi Ranskaan muuttaneeseen sisilialaiseen siirtolaisperheeseen. Hän opiskeli laulua itsekseen, kunnes hänen tapaamansa laulunopettaja aloitti hänen kanssaan lyyrisen laulun opetuksen. Aina 22-vuotiaaksi saakka hän esiintyi Pariisin eri kabareissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kabaree-esiintymisten jälkeen vuonna 1988 hän voitti Concours Pavarotti –laulukilpailun. Hän esiintyi ensimmäisen kerran lyyrisenä tenorina Verdin La Traviatan Alfredon osassa. Erittäin nopeasti hän koki melkoisen menestyksen, joka johti hänet maailman arvostetuimmille oopperalavoille: Milanon La Scala, New Yorkin Metropolitan Opera, Lontoon Royal Opera House, Pariisin Opéra Bastille ja monille muille näyttämöille.

Ensimmäisen puolison kuoltua hän avioitui romanialaisen sopraanon Angela Gheorghiun kanssa. Yhdessä he ovat laulaneet useita levytyksiä. Roberto Alagnalla on laaja roolirepertuaari aktiivissa hallinnassaan. Hänen diskografiansa on erittäin laaja.

Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta 2005 Alagna esitti Marseljeesin kutsuvierasyleisölle. Samana vuonna Alagna äänitti useita operettiduettoja, ja tätä äänitettä oli vuonna 2006 myyty jo yli 400 000 kappaletta.

Pieni välikohtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberto Alagna avasi La Scalan kauden 2006–2007 esiintymällä Radameksen roolissa Franco Zeffirellin ohjaamassa Aidassa. Toisella esityskerralla 10. joulukuuta Alagna lopetti laulamisen ensimmäisen näytöksen lopulla ja poistui näyttämöltä, sille enää näytöksen aikana palaamatta. Alagna oli saanut osakseen yleisön vihellyksiä ja buuauksia esiintymisensä aikana. Tosin myöhemmin hän vetosi terveydellisiin ongelmiin.

La Scalan johto ja Zeffirelli syytti Alagnaa epäammattimaisuudesta ja Zeffirelli sanoikin: ”Ammattilainen ei käyttäydy koskaan moisella tavalla. Alagna on liian herkkä, on liian helppoa ilmaista loukkaantumisensa näin. Hän ei tiedä miten todellisen tähden tulee toimia.”[1] Radameksen roolin laulamista jatkoi Antonio Palombi, joka toimi Alagnan varamiehenä. Tosin tällöin laulajalla olivat asuinaan farmarit ja pitkä musta paita.[2] Kalliin erikoisnäytännön yleisön joukossa olivat mm. Italian pääministeri Romano Prodi ja hänen vieraansa Saksan liittokansleri Angela Merkel.[3] [4]

Keskeisiä rooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tenor who stormed off La Scala stage vows he will return 12.12.2006. Times Newspapers Ltd. Viitattu 25.3.2008. (englanniksi)
  2. Palombi We saw what you did there!! 13.12.2006. Opera Chic. Viitattu 25.3.2008. (englanniksi)
  3. Roberto Alagna, sifflé, quitte la scène de la Scala 13.12.2006. LeMonde. Viitattu 25.3.2008. (ranskaksi)
  4. Booed tenor quits La Scala's Aida 11.12.2006. BBC. Viitattu 25.3.2008. (englanniksi)