Robert K. Jarvik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robert K. Jarvik (s. 11. toukokuuta 1946) on yhdysvaltalainen tiedemies, tutkija ja yrittäjä, joka tunnetaan roolistaan Jarvik-7-tekosydämen kehittämisessä.[1]

Jarvik syntyi Midlandissa, Michiganissa 11. toukokuuta 1946. Hän aloitti opintonsa Syracusen yliopistossa ja suoritti lääketieteen maisterin tutkinnon New Yorkin yliopistosta. Hän jatkoi opintojaan lääketieteen parissa, ja vuonna 1976 hän valmistui lääketieteen tohtoriksi Utahin yliopistosta.lähde?

Jarvikin ura alkoi vuonna 1971 yhteistyöstä Willem Johan Kolffin kanssa, joka oli kehittänyt ensimmäisen keinotekoisen munuaisen. Tämä yhteistyö johti Jarvikin kiinnostuksen heräämiseen keinotekoisiin sydämiin. Hän työskenteli useiden vuosien ajan kehittääkseen Jarvik-sydämen, joka oli ensimmäinen toimiva keinotekoinen sydän.lähde?

Jarvik-sydän oli merkittävä keksintö sydänsiirtojen historiassa, sillä se tarjosi mahdollisuuden pelastaa potilaita, joiden sydänsairaus oli edennyt niin pitkälle, ettei elinsiirto ollut enää mahdollista. Jarvik-sydän toimi tehokkaasti useissa kokeissa, ja se johti lopulta siihen, että ensimmäinen keinotekoinen sydän asetettiin potilaaseen vuonna 1982.lähde?

Jarvik on ollut naimisissa kahdesti. Hänellä on poika ja tytär ensimmäisen vaimonsa, saltlakecityläisen kirjailijan ja toimittajan Elaine Jarvikin kanssa.lähde? Hänen toinen vaimonsa on tietokirjailija ja toimittaja Marilyn vos Savant, jonka kanssa hän on ollut naimisissa vuodesta 1987 lähtien.[2]

Jarvik on saanut muun muassa Albert Laskerin kliinisen lääketieteen palkinnon ja National Medal of Technology and Innovation -palkinnon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert Jarvik Lemelson MIT. Viitattu 19.3.2023.
  2. Neil MacFarquhar: Inventor Marries Writer AP News. 1987. Viitattu 19.3.2023.